Híreink

Mivel néz szembe az ukrán tűzoltóság?

2022. március 02. 10:05

A háború kiszélesedése és az épületek célpontokká válása hatalmas erőfeszítéséket követel a 41,5 milliós ország közel 200 ezer tűzoltójától. Ahogy a képeken is látszik, a tűzoltásban és az életmentésben is emberfeletti munkát kell végezniük. Mekkora ez a tűzoltóság? Milyen felszerelései vannak? Mit tudunk a szomszédunkról?


Nehéz körülmények

A CTIF 2016-os adatai szerint Európa második legnagyobb területű országában 968 tűzoltó laktanyában közel 3500 gépjárművel vették fel a harcot a tűz ellen. Mára a helyzet jelentősen változott, mert 2210 tűzoltó laktanyában, illetve szertárban 4402 gépjárműfecskendő és 290 gépezetes tolólétra vagy emelő áll szolgálatban. Ezek az egységek azonban döntően a nagyobb településeken találhatók meg. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint ahhoz, hogy mindenhová időben eljuthasson a segítség, még legalább 1249 egységet kellene létesíteni. Ezen belül az intenzíven fejlődő városokban 162-re, a községekben 1087-re volna szükség. Ezért is állítja ez a jelentés, hogy az ország 24 közigazgatási egységének (ezek az ún. oblasztok), közel 604 ezer km2-ének csupán 64%-a lefedett.

Hazai szóhasználattal még sok a fehér folt. Vannak területek, ahová 1 órán túli kiérkezéssel kell számolniuk. Persze a méretek, s így a kiérkezési lehetőségek, teljesen eltérnek a hazaitól, hisz a területe 8-szorosa, népessége 4-szerese a miénknek.

A tűzoltóságok felszereltsége és járműállománya jelentős részben, egyes becslések szerint 40%-ban elavultnak tekinthető. A legutóbbi adatok szerint 897 gépjármű hiányzik, és további 1639 gépjárműfecskendőre lenne szükség a területi lefedettség javításához. Ezek ismeretében nem becsülhetjük túl azt a küzdelmet, amit napjainkban ki kell állniuk.

 

Tűzoltók – irányítás, létszám

A hívószám 101, de működik a nemzetközi 112-es segélyhívószám is. Az ukrajnai tűzoltóság a Sürgősségi Helyzetek Állami Szolgálatának (ukránul: Державна служба України з надзвичайних ситуацій; röviden DSNS/ДСНС) része, amelyet 1991-ben alapítottak. Maga a szolgálat pedig az ukrán belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik. A már említett oblasztok mellett az ország egy autonóm köztársaságból (Krím) és két önálló, a központi szerveknek közvetlenül alárendelt városból (Kijev és Szevasztopol) áll. A területek és a Krím járásokra oszlanak.

 

Tűzoltók és káresetek

Közel 196 ezer fő, közülük 53 286 hivatásos tűzoltó és 142 598 önkéntes tűzoltó, illetve vannak helyi önkormányzatok által létrehozott egységekben dolgozók. 2019-ben 269 ezer esethez riasztották az ukrán tűzoltóságokat.

 

Haláleset, sérülés

Haláleset a tüzek során: 1909, sérültek 1523 fő.

 

Kijev – a főváros

A napi hírekben ma sokszor szereplő város tűzoltósága a békeidőkben 15 ezer bevetésben és ezen belül 5147 tűzoltásban vett részt. A közel 3,5 milliós lakosú város 839 km2-en terül el. Ebből eredően a lakóépület- (41,2%) és a vegetációtüzek (40,4%) adják a beavatkozásaik több, mint 80%-át. A káresetek során 2019-ben 57 fő elhunyt és 122 megsérült.

Ma sokkal embert próbáló feladatokkal kell megküzdeniük. 2022. február 26-án a kijevi tűzoltóság erőinek megrongálódott sokemeletes épületekben kellett tüzeket oltani. És ennek még nincs vége.

A hírekben egészen elképesztő romboló fegyverekről esik szó. Az egyik ilyen a kazettás bomba, amelynek kazettái nagy területen szétszóródva, egyidőben robbanva, okoznak pusztítást, tüzet. A másik a Katyusa utódjának nevezhető BM-21 Grad rakétasorozatvető, amely kb. 20 kg-os töltetek sokaságát lövi ki. A harmadik termobárikus bomba, amelynek üzemanyaga gyúlékony anyag. Kilövéséhez két robbanótöltetet alkalmaznak. Az első robbanótöltet megfelelő magasságban felrobbanva szétfröcsköli a gyúlékony folyadékot, a második pedig belobbantja. Hatalmas hőség és pusztító lökéshullám az „eredménye”.

A hagyományosnak nevezhető robbanóeszközök – a romboláson túl – tüzeket is okoznak az épületekben, amit aztán a gázvezetékek sérülései miatt másodlagos tüzek követnek.

 

Érdemes megnézni a Telex összeállítását a háború hatodik napjáról – több megrázó fotó is szerepel benne arról, hogy mivel kell szembenézniük az ukrán tűzoltóknak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1170 látogató olvasta.