Híreink

Már hét megyében van tűzgyújtási tilalom

2022. március 01. 16:07

Március 1-től már hét megyében van tűzgyújtási tilalom. Ez azt jelenti, hogy fokozott tűzveszéllyel kell számolni Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun valamint Csongrád-Csanád megyékben. Mire számíthatunk?


Fokozott tűzveszély

A fokozott tűzveszély kihirdetése és visszavonása

  • a meteorológiai körülményektől,
  • az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és
  • a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

Az OMSZ időjáráselőrejelzése szerint komoly csapadékra nem lehet számítani, viszont a helyenként lehullott hó a növényzet és a közvetlen felső talajréteg nedvességének kedvez, ugyancsak kedvező tényező, hogy a talaj hőmérséklete viszonylag alacsony.

Ezeken kívül azonban sok tényező kedvezőtlen: szeles, száraz idő, a jelentős csapadékhiány és a várható felmelegedés. A tavasz és a tavaszi munkák előcsalogatják az embereket. Az pedig ugrásszerű tűzesetszám-növekedést eredményezhet.

Az OMSZ térképén jól látható a talaj felső 20 cm-es rétegében található víztartalom, ami alapján szinte az egész országban jelentős a szárazság, de a hét megyén kívül különösen Pest és Tolna megye északi, valamint Fejér megye déli része érintett.

Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ideértve a területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 796 látogató olvasta.