Híreink

Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2009. november 26.

Mikulásra megjelenik a Védelem ezévi 6. száma, amely a miskolci panelház tűzesetének tanulságait, tapasztalatait dolgozza fel. A vizsgálatban közreműködő szerzők számos megállapítása a lakóházi tűzvédelem jövőbeni alakításában hasznosulhat. Ezen túl a műszaki fejlesztés következő három évének fő tendenciái mellett a legfrissebb fejlesztésekről is olvashatnak a lap 19 cikkében.


Fókuszban
 
Bódi Zoltán - Tűzvizsgálati eljárás a halálos miskolci paneltűznél
 
2009. augusztus 15-én este, a Miskolc, Középszer utca 20. szám alatti tűzesetnél a tűzvizsgáló közvetlen közelről kísérte figyelemmel az utómunkálatokat, gyűjtött információt a beavatkozó tűzoltóktól. Az első, és legfontosabb volt a lakók adatainak begyűjtése, meghallgatása, a sérültek pontos számának meghatározása. Ez nem volt kis feladat, hiszen egyrészt több mentőautó, mentőorvos és ápoló dolgozott párhuzamosan a helyszínen, és szállította kórházba a rászorultakat, illetve a lakók mozgását sem voltunk képesek ellenőrizni a nagy tömegben.
A tűz keletkezési helye szerinti lakásban még órákkal a tűz eloltása után is 40 oC feletti hőmérséklet uralkodott, így ezt, és a korlátozott fényviszonyokat figyelembe véve a rendőrséggel közösen vasárnap reggelre halasztották a helyszíni szemlét.
Még a hajnali órákban visszahallgattuk az összes, 105-ös hívószámra beérkező tűzjelzést, különösen nagy jelentőséget szentelve az első jelző személy, és az elhunyt édesanya által elmondottaknak. Rengeteg – nem a szokványos mikor, hol, miért keletkezett a tűz (?) - kérdés fogalmazódott meg bennünk már az első benyomások alapján.
־         Miért nem maradt ideje szinte egyetlen hatodik, vagy az e szint felett lakónak sem elhagynia a házat segítség nélkül?
־         Milyen körülmények okozták ezt a hihetetlenül gyors tűzterjedést a VI/1-es lakásban, illetőleg a homlokzaton keresztül a hetedik emeletre?
־         Miért csak egy pár percig állt ellen a homlokzati hőszigetelő rendszer a lángoknak, és utána miért égett, és égve csepegett oly látványosan, amikor a következő szintre való tűzátterjedési követelmény legalább 45 perc?
־          
 
Takács Lajos, Szikra Csaba, Király András - Miskolc, Középszer u. 20. - az épületen belüli tűzterjedés sajátosságai
 
Tanszékünk feladata a 11 szintes lakóépület tűzesetével kapcsolatos épületszerkezeti és épületgépészeti sajátosságok feltárása volt. A tűz és a füst terjedését elősegítő, befolyásoló tényezőket azok fontossági sorrendjében tárgyaljuk. A tragédia bekövetkeztében a füstterjedésnek nagyobb szerepe volt, hiszen a tűz a VII. emeleti lakást – amelynek otthon tartózkodó lakói életüket vesztették - csak lokálisan károsította (ablakok, illetve loggia és félszoba), az elhunytak közvetlen égési sérülést nem szenvedtek – írják szerzőink.
 
Takács Lajos, Szikra Csaba - Számítógépes szimuláció a miskolci tűzesetről
 
A miskolci tűzeset egyes részleteit Fire Dynamics Simulator and Smokeview (FDS-SMV) programmal is vizsgáltuk. A modelleket éghető anyagú hőszigetelő homlokzati bevonatrendszer nélkül állítottuk össze annak tisztázására, hogy ebben az esetben is bekövetkezett volna a homlokzaton keresztül hő és füst feláramlás, illetve tűzterjedés a tűzkeletkezési szint fölötti lakásokba.
 
Dr. Bánky Tamás, Mezei Sándor - Tényvázlat a tűzkárt szenvedett miskolci panelház homlokzati hőszigetelő rendszerének viselkedéséről
 
Miskolcon a tízemeletes épület egyik hatodik emeleti lakásában keletkezett tűz és füst valószínűsíthetően az épületgépészeti aknákon, a homlokzatokon és a lépcsőházban elsősorban felfelé továbbterjedve további lakásokat ért el. A nyilvánosság figyelme – elsősorban a média tevékenységének hatására – az épület homlokzataira felhordott polisztirolhab alapú hőszigetelő rendszerre terelődött. Az ÉMI szakértői a homlokzati hőszigetelést vették górcső alá.
 
Fórum
 
Adorján Attila - Hogyan válasszunk hőkamerát?
 
A hőkamera forradalmasítja a felderítést. A helyzetfelismerésben és a gyors döntéshozatalban behozhatatlan előnyű segítő eszközünk lehet. Ugyanakkor a bőség zavarával küzdve nehéz a sok szolgáltatás és paraméter között eligazodni. Az igények megfogalmazása is előzetes ismeretet feltételez. Milyen kiválasztási szempontok szerint célszerű a tájékozódás?
 
Kutatás
 
Pintér Tibor - Újgenerációs vezérlések és használati tapasztalataik
 
Gyorsaság, a tűzoltók munkájának támogatása. Főként ezek vezérelték a fejlesztőket a BM HEROS ZRT-nél, amikor tűzoltás technikai vezérlési rendszerrel ellátott tűzoltógépjárműveket fejlesztettek ki. Ezek a vezérlések a szivattyú kézi karos működtetését helyettesítik, de megmaradtak a manuális, és a kapcsolókkal működtethető kényszer vezérlési lehetőségek is. Hogyan fejlődtek a vezérlések?
 
Módszer
 
Zólyomi Géza - Pap Tamás - A készenléti állomány kiképzése mobil ventilátorok alkalmazására
A készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók képzési rendszerének hatékonysága meghatározó a gyors és szakszerű feladatellátás érdekében. A mobil ventillátorok alkalmazása a modern tűzoltás egyik új eleme, amelyre szerzőink kiképzési tematikát dolgoztak ki.
 
Mobil ventilátor gépjárműfecskendőre málházása
A gépjárműfecskendőkre málházható ventilátorok mérete, súlya és száma is korlátozott. Kézi erővel könnyen mozgatható eszközökre van szükség, hiszen a feltételek megváltozása esetén át kell tudni helyezni azokat. A piacon számos típus megtalálható, de a leghatásosabb a 45-55 cm átmérőjű, kb. 5 lóerős benzines ventilátor.
 
Tanulmány
Dr. Jármai Károly - Tűzvédelmi szoftverek acélszerkezetekre II.
 
Egyre több tűzvédelmi szoftver létezik. Az ECSC DIFISEK+ projektjének egyik fő célja az volt az elmúlt 2 évben, hogy egy nyilvánosan elérhető tűztervezéshez és tűzelemzéshez használatos szoftvercsomag gyűjteményt állítson össze és értékeljen. A korrekt becslések érdekében szükséges az osztályozásuk és egy minősítési kritérium meghatározása.
 
Visszhang
 
Mélykúti Sándor - A tűzoltó járművek utóélete és gondozásuk
 
Az elmúlt évtizedben a beszerzések hatására jelentősen változott a tűzoltó járműpark. Az új, korszerű járművek igénybevétele átlagon felüli, ezek élettartama a használattól és a karbantartástól függ. Hogyan gondoskodunk a beszerzett járművekről?
 
Szervezet
 
Kristóf István - Műszaki fejlesztési koncepció – 17 milliárd forint
 
Elkészült a 2010 – 2012 évi műszaki fejlesztési koncepció, amely 17 milliárd forintos fejlesztéssel számol a következő három évben. Ugyanakkor néhány már szerződéssel lekötött eszköz leszállítása – az előző három éves fejlesztési programból – 2010 I. félévében esedékes. Mi várható?
 
A tűzoltó technika és korösszetétele Magyarországon
 
Bármilyen fejlesztési koncepció összeállításánál a van állapotból és a kell állapotból lehet kiindulni. Az országban készenlétben tartandó tűzoltó járművek számát és összetételét a 11/2008 ÖM rendelet szabályozza, ez a kell állapot. A jelenleg rendelkezésre álló eszközök korösszetételének felmérése adja a van állapotot.
 
Megelőzés
 
Kürti Ákos - Az aeroszolos tűzoltó generátorok alkalmazásának lehetőségei, feltételei
 
Az aeroszolos tűzoltó generátorok rohamos világméretű térnyerése felvetette ezek vizsgálatára, tervezésére, telepítésére, szerelésére vonatkozó szabályozás kidolgozásának szükségességét. Mit tartalmaz a szabályozás?
 
Kruppa Attila - Tűzálló kötődobozok alkalmazása
 
Mit nevezünk tűzálló kötődoboznak? Hogyan alkalmazhatók, vizsgálhatók és ellenőrizhetők a tűzálló kábelrendszerek telepítői? Melyek a vizsgálat és alkalmazás tűzvédelmi műszaki feltételei?
 
Lestyán Mária - Az energiahatékonyság tűzvédelmi kérdései a miskolci paneltűz tanulságai alapján
 
A klímaváltozás, a növekvő energia árak és az üvegházhatású gázok csökkentése egyre nagyobb elvárásokat támasztanak épületeink energia-hatékony felújításában. Mennyiben befolyásolja mindez a tűzvédelmet?
 
Technika
 
Lippai Gábor - Vízszállítók AKRON FireFox orrmonitorral
 
Az utóbbi években készült vízszállító gépjárművek a korábbi kiszolgáló szerepkörükből ma már önálló beavatkozó szerekké nőtték ki magukat. Egy újabb fejlesztés az utólag is beépíthető orrmonitor jelentős lépés ezen az úton. 
 
Feicht Ferenc - IVECO MAGIRUS közép kategóriájú gépjárműfecskendő
  
AluFire technológiájú felépítménnyel gyártott közép kategóriájú IVECO MAGIRUS TLF 24/20-2 gépjárműfecskendőt kap hat tűzoltóság. Az IVECO FF 140 E 30 W EURO IV alvázra épített új járművet mutatjuk be.
 
Szabó Imre - Új AT2 típusú gépjárműfecskendők a Rosenbauertől
 
24 db Rosenbauer AT2 típusú félnehéz kategóriájú gépjárműfecskendőt kap a hazai tűzvédelem. A járművek első látásra azonosak a korábban készenlétbe állított AT2 fecskendőkkel. Milyen változások, fejlesztések történtek a járműveken?
 
 
A VÉDELEM megrendelhető:
 
Duna Palota Nonprofit Kft.
1051 Budapest, Mérleg u. 3.
Tel.: 1-469-2971
Fax: 1- 469-2969
Ügyintéző: Szabó Kálmánné
Előfizetési díj: egy évre 3600 Ft. (áfával)

Vissza

Ezt a hírt eddig 2111 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: