Híreink

Szankciók egymás után?

2009. november 19.

Az új Ket. alkalmazása kapcsán számos kérdés merül fel, az egyik a szankciókra vonatkozó eljárót és ellenőrzöttet egyaránt izgat. Eljárási bírság kiszabása mellett kiszabható-e még tűzvédelmi bírság is, illetve megindítható még a szabálysértési eljárás is, ha annak feltételei fennállnak?


Ismeretes, hogy ha a kötelezett a határozatban meghatározott határidő végéig nem hajtja végre az abban foglaltakat szankcióként eljárási bírság szabható ki. 
 
Ettől függetlenül, ha eljárási bírság kiszabásának helye van, úgy a Ket 170. §-a alapján nincs akadálya e mellett az ügyféllel szemben tűzvédelmi bírság kiszabásának, vagy tűzvédelmi szabálysértési eljárást megindításának sem. Vagyis a szankciók egymástól függetlenül alkalmazhatók.
 
A Ket. kommentár szerint:
 
Az ugyanis, ha az ügyfél a jogerős vagy végrehajtható közigazgatási határozatban megállapított tilalmat vagy kötelezettséget megszegi, elsődlegesen a Ket.-ben meghatározott eljárási bírságot vonhatja maga után. Gyakori azonban, hogy ugyanaz a jogellenes magatartás - esetenként attól függetlenül, hogy jogerős vagy végrehajtható közigazgatási határozatba is ütközik - más, közigazgatási vagy más jogágba tartozó szankciót is von maga után. Ennek az a magyarázata, hogy a közigazgatási határozat mindig jogszabályon alapul, ezért a határozattal ellentétes magatartás nem csupán a határozatot, hanem azt a jogszabályt is sérti, amelynek a konkrét ügyben való érvényre juttatását a határozat szolgálta. Így például egy közigazgatási határozatban is tiltott környezetszennyezés az eljárási bírságon túlmenően közigazgatási anyagi jogi szankciót (pl.: szennyvízbírságot), illetőleg szabálysértési, büntetőjogi vagy kártérítési (esetleg munkajogi) szankciót is vonhat maga után.
 
A jogalkalmazó szervek munkájának megkönnyítése érdekében a Ket. kimondja: az eljárási bírság megfizetése nem mentesíti az ügyfelet az olyan szankciók alól, amelyek jogellenes magatartása miatt nem a Ket. szerinti bírsággal, hanem más jogszabályi rendelkezések alapján sújthatják.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1844 látogató olvasta.