Híreink

A szakhatóság „hallgatása” a Ket. szerint

2009. december 03.

A Ket. módosításáról szóló törvény, a 2008. évi CXI tv. (Ket.novella) a 2005. november 1.-től hatályos 2004. évi LXV.tv. átfogó módosítását jelenti, mely 2009. október 1.-től lépett hatályba. Lehet-e hallgatással letudni valamely ügyfajtát? Mi ezzel kapcsolatban a szakhatóság feladata, lehetősége?


A Ket. módosításainak egy része az ügyintézési határidők csökkenésének irányába hat. Ezzel a hatóságok mozgásterét szűkíti. Az ügyintézési határidők túllépéséhez a törvény olyan jogkövetkezményeket fűz, mint az új jogintézmények között említett illeték vagy igazgatási szolgáltatási díj hatóság általi visszafizetésének kötelezettsége.
A rövidebb határidők betartása indokolttá teheti új munkaszervezési módszerek alkalmazását, az erőforrások átcsoportosítását az eljáró hatóságoknál. A határidők rövidülése mellett fontos a szakszerű ügyintézés követelményének érvényre juttatása.
 
A szakhatóság „hallgatása” (Ket. 71.§.(2) bek.)
 
A szakhatóság „hallgatására” vonatkozóan a Ket. a korábbi szabályozástól eltérő szabályokat tartalmaz.
A törvény nem változtatott azokon a koncepcionális elemeken, hogy a szakhatóság állásfoglalása köti a hatóságot, és hogy az állásfoglalás ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye, az ügyfél a határozat elleni jogorvoslat keretében támadhatja a szakhatóság állásfoglalását, illetve az eljárás során hozott más végzéseit (pl. a hiánypótlási felhívást).
A törvény koncepciója értelmében a szakhatóság „hallgatása” ugyanazon esetekben minősülhet „beleegyezésnek”, mint ahogyan az érdemi döntést hozó hatóság esetében: ha jogszabály úgy rendelkezik, abban az esetben, amikor az ügyfél kérelme jog megszerzésére irányul, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.
 
Ahol az ágazati jogszabály erről külön nem rendelkezik, (Pl. építési engedélyezési és bejelentési eljárások) ott a hatóság hallgatására vonatkozó szabályok nem alkalmazhatók.
Ebben az esetben a Ket. 20.§,-ban foglaltak szerint kell eljárni (a mulasztó (szak)hatóság felügyeleti szerve felé történő jelzés).

Vissza

Ezt a hírt eddig 2554 látogató olvasta.