Híreink

Seveso II. Irányelv - Változások a jogalkotásban

2009. december 21.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek elleni védekezésről szóló szabályozás végrehajtását 2002. január 1. óta hatóságként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, szakhatóságként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végzi. 2009. október 1-jétől a szabályozás módosításra került. Mi változott?


A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek elleni védekezésről szóló szabályozás végrehajtását 2002. január 1. óta hatóságként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, szakhatóságként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végzi. 2009. október 1-jétől a szabályozás, azaz a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Kat.), illetve a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 18/2006. (I. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) módosításra került.
 
A változások két ütemben valósultak meg.
 
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggésben az R.-ben a hatósági engedélyezési eljárással kapcsolatos szabályok módosítására került sor.
 
A súlyos balesetek elleni védekezés különös eljárási szabályainak módosulása főként formai változásokat hozott, a lényeges tartalmi változás a hatósági ellenőrzési tevékenység szabályozásának letisztulása. Elkülönült a hatósági engedélyezési és felügyeleti tevékenység a hatósági ellenőrzés eljárásától, mivel azMKEH továbbiakban kizárólag az engedélyezési hatósági eljárásokban végzi a szakhatósági hatásköri feladatait (5. melléklet 1.3 pont).
 
A szakhatóság tehát új üzem, meglévő üzem bővítése (módosítása), a biztonsági jelentés és biztonsági elemzés 5 éves, illetve soron kívüli felülvizsgálatai és az ún. kikötéses ügyek további vizsgálata eljárásai körében vehet részt helyszíni szemlén. Az OKF a jogszabály értelmében önállóan végzi a Seveso II. Irányelv szerinti hatósági ellenőrzési tevékenységet, aminek előnye, hogy egységes szemlélet szerint, az ellenőrzések kettősségének megszűnése, illetve személyi és technikai feltételek javulása mellett folytatható le a hatósági ellenőrzés.
 
A hatósági ellenőrzés kizárólag az EU módszertan szerint történik, mely a biztonsági irányítási rendszer (különösen változáskezelés), a belső- és a külső védelmi tervezés területeire koncentrál. A hatósági felügyelői munka elősegítése érdekében megkezdődött az ellenőrzési jegyzékek kidolgozása.
 
A szabályozás módosulásai következtében kialakult változások kezelése jelentős feladatot jelent a hatóság számára. A jogszabályi változások miatt továbbképző tanfolyamon készítettük fel az OKF felügyelőit a hatósági ellenőrzések végrehajtására, illetve a Ket. novella szabályaihoz igazodó új hatósági eljárási mintaanyagok kerültek kidolgozásara.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1499 látogató olvasta.