Híreink

Mi a MOLARI rendszer és hol épül?

2009. december 14.

A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság részére. Kiépülése után a rendszer biztosítja az esetlegesen bekövetkező súlyos ipari baleset során a kiszabaduló veszélyes anyagok időbeni jelzését, a terjedési adatok megállapítását, az adatok döntéshozók részére való megjelenítését, a lakosság korai riasztását és a külső védelmi terv aktivizálását.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a lakosság súlyos ipari balesetek elleni magas fokú védelme és EU kötelezettségeinek végrehajtása érdekében a veszélyes ipari üzemek környezetében monitoring és lakossági riasztó rendszert (MoLaRi) telepít.
 
A több éves projekt keretében megvalósuló MoLaRi rendszer szervesen beépül a súlyos ipari balesetek elleni védekezésről szóló a Seveso II. EU Irányelvet végrehajtó hazai szabályozás által előírt üzemi (belső) és a települési (külső) védelmi tervekbe, a vezetés és a lakosságvédelemi intézkedések bevezetésének folyamatába.
A MoLaRi rendszer kiépítése 20 veszélyes ipari üzem környezetében valósul meg, mely kilenc megyét (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom - Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala) és a fővárost érinti. A rendszer nagysága és összetettsége miatt a kiépítés 2006. és 2012. közötti időszakban, több ütemben zajlik.
 
A kivitelezés első fázisában, 2006-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye öt üzemében telepített rendszer, valamint a megyei és az országos központ kezdte meg működését. Az érintett üzemek:
  • a BorsodChem Zrt.
  • FramoChem Zrt.,
  • a MOL Nyrt. Tiszai Vegyi Kombinát,
  • a MOL Nyrt. Tiszai Finomító, illetve
  • az Észak-Magyarországi Vegyiművek Kft. voltak.
 
Ezt követően 2007. évben folytatódott Pest Megyében egy (MOL Nyrt. Dunai Finomító), illetve Veszprém Megyében három üzemben (Huntsman Zrt., Nitrogénművek Zrt., Prímagáz Gógánfa Tároló) a rendszer további kiépítése és próbaüzeme, illetve kiépültek a megyei központok is.
2008-ban Tolna, Fejér és Csongrád megyében készült el a MoLaRi telepítése, megyénként egy-egy üzemet (Prímagáz Zrt. algyői és pincehelyi üzemei, Dunaferr Zrt.), illetve a megyei központokat érintően.
A 2009. évben egy üzemben, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepén készül el a MoLaRi rendszer.
 
Azokon a településeken, ahol a MoLaRi rendszer már kiépült, megkezdődött a rendszer külső védelmi tervekbe való beépítése. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye érintett hét települése külső védelmi tervének mindegyikében szerepel már a MoLaRi rendszer, továbbá folyamatban van a tervek átdolgozása a rendszer kiépítési ütemezésének megfelelően később sorra került településeken is.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 4435 látogató olvasta.