Híreink

Lezajlott az Országos Tűzvédelmi Konferencia

2009. december 07.

Sokak véleménye szerint az utóbbi időszak legszínvonalasabb konferenciája több mint 140 érdeklődő részvételével zajlott le Siófokon 2009. december 2-4. között. A Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetsége által szervezett Országos Tűzvédelmi Konferencia három napján más-más témát feldolgozó előadások – különösen az építészeti szabályozás és a panelházak tűzvédelme – iránt nagy volt az érdeklődés.


Szinte minden nap az idő rövidségével küzdöttek az előadók és a hallgatók, de ennek ellenére jutott idő a kérdések megvitatására. A szakmai vita a szünetekben és az esti programokon folytatódott.
Az építészeti tűzvédelemről szóló MSZ 595-ös szabványsorozat kidolgozói ismertették koncepcióikat, s a szakmai munka jelentőségét szinte senki sem vitatta, sőt elismeréssel szóltak azokról a jövőbe mutató megoldásokról, amelyek a kompromisszummal záródó szabályozási munka eredményeként előszabványként megjelenő anyag tartalmaz. A kérdések jelentős része a szabályozás gyakori változásainak káros hatásaira illetve az MSZT által kiadott anyagok költségeire irányult, de felvetődött az is, hogy a rendelkezésre álló idő nem volt elegendő teljesen kiérlelt anyagok készítésére. Más oldalról elhangzott, hogy az anyagokban inkább jogszabályba való részek is maradtak.
 
Élénk vita zajlott az előszabvány szerepéről is. Az MSZT képviselője a hivatkozhatóságot emelte ki, míg az ellenvéleményt megfogalmazók annak szakirodalmi jellegét emelték ki.
 
Külön színfoltot jelentettek az érintettség okán az MSZT képviselőjének gyakori hozzászólásai, majd az OKF főosztályvezetőjével való finom pengeváltásai a szabályozásról és az ezzel kapcsolatos pályázatról. Nem növelték a hallgatóság empátiáját az előadók közlései, amelyek szerint ábrákat és komplett idézeteket az MSZT nem engedett közölni az általuk készített anyagból.
Ezeket az anomáliákat a kiváló előadások részben feledtették. Ilyen volt például a robbanásvédelemmel foglalkozó előadás, amely logikus okfejtéssel hivatkozott az EN szabványokra. Kérdésre kiderült, hogy az EN szabványnak van olyan része, amely az építményekre vonatkozik. Angolul hozzáférhető. Itt vérmérséklettől függő megjegyzések és némi derültség hallatszott a teremben.
 
A paneltüzek és a panelfelújítás témáját hasonlóan élénk érdeklődés kísérte, amelyet a leginkább a hosszabbított hivatalos program végén teli terem mutatott.
 
Az elhangzott előadások anyagait a jövő héten közreadjuk.
 
A konferencián résztvevők – a szervezők tájékoztatása szerint – az OKF, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara által adható kreditpontokról igazolást kapnak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1777 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: