Híreink

A mobil ventilátor gépjárműfecskendőkre történő málházása

2010. január 07.

A fecskendőkre málházható ventilátorok mérete, súlya nem lehet túl nagy, és számuk is korlátozott. Kézi erővel könnyen mozgatható eszközökre van szükség, hiszen a feltételek megváltozása esetén át kell tudni helyezni. A piacon számos típus megtalálható, de a leghatásosabb a 45-55 cm átmérőjű, kb. 5 lóerős benzines ventilátor. Hogyan málházhatjuk ezeket a legoptimálisabban?


Hazánkban a tűzoltóságok legnagyobb részénél Mecedes-Rosenbauer TLF 2000 vagy 4000 típusú gépjárműtechnikát alkalmaznak gépjárműfecskendőként. Alapmálházásuk megegyező, melynek lényege, hogy a magasabb riasztási fokozatú tűzeseteknél, ahol több tűzoltóság erői és eszközei vesznek részt a kárfelszámolásban, a beavatkozók szükség esetén bármely szer eszközét időveszteség (keresgélés) nélkül tudják igénybe venni.
A Hatvani Tűzoltóságon mindkét típusú gépjárműfecskendőben elhelyeztünk egy-egy mobil ventilátort, melynek alapján az eszköz az alapmálha része lehet. A Mercedes-Rosenbauer TLF 2000 típusú gépjárműfecskendő átmenő fakkjában a legnagyobb teljesítményű mobil ventilátor is elfér (1. kép). A könnyebb kiemelhetőség érdekében gurítórámpát készítettünk.
 
   
1. kép: Az MR TLF 2000 típusú gépjárműfecskendő átmenő fakkjában nagy teljesítményű mobil ventilátor helyezhető el.
 
A Mercedes-Rosenbauer TLF 4000 típusú gépjárműfecskendő esetében pedig 
- átmenő fakk hiányában -  a jobb hátsó fakk (2. kép) alkalmas leginkább mobil ventilátor elhelyezésére.
 
  
2. kép: A Mercedes-Rosenbauer TLF 4000 típusú gépjárm-fecskendő jobb hátsó fakkjában közepes teljesítmény, mobil ventilátor helyezhető el.
 
 
Zólyomi Géza tű. alez.
Hatvan HÖT parancsnok
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2071 látogató olvasta.