Híreink

Hazai gyártású tűzoltó gépjárművek hazai tűzoltóknak!

2009. december 23.

2009. december 15-én a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. vezérigazgatója Dr. Mario MADER a tűzoltó gépjárműveket gyártó BM HEROS Zrt. budapesti üzemében ünnepélyes keretek között 2 db HEROS AQUADUX 4000-es félnehéz kategóriájú gépjárműfecskendőt, 2 db HEROS SCORPIO középkategóriájú műszaki mentőgépjárművet valamint négy, kifejezetten az autópálya alagutak védelmére speciálisan kialakított havária konténert adott át két hivatásos és két önkéntes tűzoltóságnak.


Fejlesztések a közlekedők biztonságáért!
 
A példaértékű, összességében nettó 1.7 millió EURÓ-t meghaladó technikai eszközfejlesztés az M6-os autópályán közlekedők biztonságát szolgálja 2010-től. A fecskendőket Véménd és Bátaszék, míg a mentőszereket Szekszárd és Mohács tűzoltói vehették birtokukba. A kontérek, valamint a bennük elhelyezett mentőeszközök közvetlenül az alagutak mellett állnak majd készenlétben.
 
A rendezvényen Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója értékelte a technikai beruházás jelentőségét. A rendszerbe álló eszközök nagymértékben fokozzák a térség tűzoltóságainak bevetési hatékonyságát az esetlegesen bekövetkező balesetek során.
 
Mélykúti Sándor a HEROS vezérigazgatója külön kiemelte, hogy az átadott tűzoltógépjárművek és konténerek hazai gyártásban készültek. Válság idején különösen nagy hangsúlyt kell fordítani a munkahelyek megőrzésére, a hazai gazdaság támogatására. E téren is példaértékű a MAK Zrt. hazai gyártónak szavazott bizalma. Az átadást követően a vezérigazgató bemutatta a járműveket és a felszereléseket, melyek mind megjelenésükben, mind műszaki tartalmukban impozáns paraméterekkel bírnak.
 
Az AQUADUX gépjárműfecskendők 4000 liter oltóvizet és 400 liter habanyagot szállítanak. A szivattyú teljesítménye 3000 liter/perc. A késedelem nélküli beavatkozást oldalanként egy-egy nagynyomású gyorsbeavatkozó, a jármű tetején pedig hab-víz ágyú szolgálja. A tűzoltótechnikai rendszer a vezetőfülkéből és a szivattyútérből egyaránt vezérelhető a HEROS mérnökei által kifejlesztett PLC alapú érintőképernyős felügyeleti rendszerrel.
 
A SCORPIO mentőszerek nevüket a jármű hátulján elhelyezett 10 tonnás darunak köszönhetik, amely „ízelt csápjával” akár a jármű elé is elér. A darun kívül ezek a járművek minden olyan eszközzel el vannak látva, amelyek közúti balesetek során a gyors és szakszerű beavatkozáshoz, az élet és kármentéshez szükségesek.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1765 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: