Híreink

Oktatásszervezők nyilvántartásba vétele, és ellenőrzése

2010. január 20.

A tűzvédelmi szakvizsgáztatáshoz kapcsolódó oktatásszervezői és vizsgáztatói tevékenységet – amint azt korábbi közleményünkben jeleztük – be kell jelenteni. (1996. évi XXXI. törvény, 2009. évi LXXVI. Törvény) Ez a kötelezettség az oktatásszervezőket, vizsgáztatókat terheli. Milyen kötelezettségei vannak a tűzvédelmi hatóságnak a bejelentést követően?


Nyilvántartásba vétel, és ellenőrzési eljárás
 
A nyilvántartásba vételre a bejelentés hatósághoz érkezésétől 10 munkanapon belül meg kell történnie az Sztv. 27. § (1) bekezdése szerint, kivéve, ha a hatóság ellenőrzési eljárás keretében megállapította, hogy a szolgáltató nem felel meg az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésére és folytatására való jogosultságot szabályozó jogszabályban foglalt előírásoknak.
 
 
A nyilvántartásba vétel kétféle módon történhet meg:
 
·        a bejelentési eljárás során a hatóság, ellenőrzési eljárás lefolytatása nélkül nyilvántartásba veszi az ügyfelet, és így a nyilvántartási szám megadható az igazolásban;
·        a bejelentési eljárást követően vagy azzal párhuzamosan a hatóság ellenőrzési eljárást folytat le, és annak függvényében veszi nyilvántartásba az ügyfelet, vagy határozatban megtiltja az adott szolgáltatási tevékenység folytatását, és ekkor a nyilvántartásba vétel már meg sem történik.
 
Amennyiben a nyilvántartásba vétel a bejelentési eljárás során megtörtént, de ellenőrzési eljárás során a hatóság megállapítja, hogy a tevékenységet nem jogszerűen végzik, a hatóság határozatban megtiltja a tevékenység folytatását, és törli az ügyfelet a nyilvántartásból.
 
Például
A Szr. 1. melléklet 1-5 foglalkozási ágak vonatkozásában az ügyfél bejelenti, hogy vizsgáztatói tevékenységet kíván folytatni. Bejelentése a jogszabályoknak megfelel, az illetéket megfizeti, továbbá mellékeli a végzettséget és szakképesítést igazoló iratok másolatait is. A hatóság az iratokból megállapítja, hogy a középfokú tűzvédelmi szakképesítés nem felel meg a 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet 6. mellékletében meghatározott feltételeknek.
 
Az igazolást a bejelentésről ki kell állítani, hiszen az a jogszabályoknak megfelel, az ügyfél a szükséges adatokat a hatóság rendelkezésére bocsátotta. Ugyanakkor a hatóság a bejelentési eljárással párhuzamosan, ellenőrzési eljárás keretében megállapította, hogy a szolgáltató nem felel meg jogszabályban foglalt előírásoknak. Az igazolással együtt tehát az ügyfélnek megküldi a szolgáltatási tevékenység folytatását megtiltó határozatot is, mely ellen az ügyfélnek van jogorvoslati lehetősége.
Hivatalos levélben a tevékenység folytatását megtiltani, illetve a bejelentést elutasítani arra való hivatkozással, hogy az ügyfél nem felel a meg a tevékenység folytatását szabályozó jogszabály előírásainak nem lehet. Azért mert a hivatalos levéllel szemben nincs meg a jogorvoslati lehetőség, másrészt a bejelentésben adatokat kell bejelenteni, nem pedig jogszabályi előírások teljesítését kell igazolni.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1484 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: