Híreink

Mi olvasható a Védelem 2010/1 számában?

2010. január 27.

Az újévben változott a lap! Minden oldal színes. Új kiadó segítségével a lap változatlanul eljut az üzemi, intézményi szakemberekhez, a tűzvédelmi vállalkozókhoz és valamennyi hivatásos és önkéntes tűzoltósághoz. Ami nem változott: a tudományos igényesség, a szakszerű, gyakorlatközpontú szemléletmód. Szerzőink, az egyetemi tanártól a szolgálatparancsnokig, a szakmai képzés, önképzés elősegítését szolgálják. Mit tartogat az első szám?


 

Fókuszban
 
Heizler György - Bevetés-taktikai alapelvek veszélyes anyagoknál
 
A megfelelő bevetéstaktika, különösen a veszélyes anyag baleseteknél, nagyjaink egyik legnagyobb kihívása a tűzoltóság számára. A gyakorlati tapasztalataim és a külföldi szakirodalom segítségével próbáltam egyfajta mankót fabrikálni. A jól működő tűzoltóság ugyanis nemcsak kiképzett szakemberekből áll, hanem jól kialakított szervezeti rendszerrel rendelkezik – írja szerzőnk.
 
Mi a taktika?
Egy híres zongoraművész szerint: „Zongorázni nem nehéz! Az embernek csak a megfelelő újat a megfelelő időben, a megfelelő billentyűre kell helyeznie.”
Valami hasonló helyzetbe kerül a tűzoltásvezető egy beavatkozásnál. A tét miatt kiemelten igaz ez a veszélyes anyag jelenlétében végzett beavatkozásokra.
Nem kell mást tennie, mint időben és térben gondolkodva
·        a megfelelő eszközöket
·        a megfelelő időben
·        a megfelelő helyen bevetni.
Ezt az „egyszerű” feladatot nevezik taktikának. (Sajnálatos módon a hazai szakmai gyakorlat még többnyire csak a tűzoltásvezetés fogalmat használja s sokszor gondolatilag sem lép ki ebből a keretből.) Ezt a fogalmi gyakorlatot tükrözi a jelenleg hatályos 1/2003 BM rendelet, amely a két – részben eltérő – fejezetben foglalkozik a témával.
A rendelkezésre álló technikai eszközök és azok jó kiszolgálása mellett, a taktika és a vezetés a második pillére a beavatkozásnak. Ugyanakkor ezeknél az eseteknél többségében szükség van (lenne) valamilyen szintű bevetésirányításra. Ennek rendszere ma még kevéssé kidolgozott.
 
Mi a teendő?


 
 
 
Csekklista veszélyes anyag bevetéshez
 
A német nyelvterületen a feladatok kezdőbetűiből képzett GAMS szabály ad egyszerű, ökölszabályszerű eligazítást a bevetésben teendő feladatokról. A lista egyfajta sorvezetőként szolgál a bonyolult helyzetekben.
 
Veszélyes anyag - Milyen felszerelések, intézkedések szükségesek?
 
Melyek azok az alapfelszerelések és főbb intézkedések, amelyek elengedhetetlenül fontosak az egyes veszélyes anyag osztályokba tartozó baleseteknél?  
 
Tanulmány
 
Dr. Jármai Károly - Tűzvédelmi szoftverek acélszerkezetekre III.
 
Egyre több tűzvédelmi szoftver létezik. Az ECSC DIFISEK+ projektjének egyik fő célja az volt az elmúlt 2 évben, hogy egy nyilvánosan elérhető tűztervezéshez és tűzelemzéshez használatos szoftvercsomag gyűjteményt állítson össze és értékeljen. A korrekt becslések érdekében szükséges az osztályozásuk és egy minősítési kritérium meghatározása.
 
Veres György - A fa tűzvédelme I.
 
A faszerkezetek méretezésének alapvető eleme a fa tűz során történő viselkedésének ismerete. Mivel életünk leghűségesebb kísérője a fa (tárgyak, berendezések, eszközök). Az emberiség
legősibb nyersanyagaként szakértők szerint [1] a latin materia szó eredetileg a fát jelentette. Tűzvédelmével kapcsolatos ismereteink is sokat változtak.
 
 
A fametszeten – 1. sz. ábra - a következő szerkezeti részek láthatóak: 0 bél; 1 évgyűrűhatár; 2 gyantajáratok; 3, 4 bélsugarak; 5 kambium; 6 kéregsugarak; 7 kéreg 8 háncs; 9 parakéreg.
 
Fatörzs felépítése
 
Módszer
 
 
Kirov Attila, Nagy László - Mentés oldalára borult személygépjárművekből
A járműből történő személymentés technikájáról kevés a felelhető hazai irodalom. Ismereteink az alkalmazott fogásokról idősebb kollégáktól vagy saját tapasztalatból származnak. Ezzel a cikkel ezt a hiányt próbáljuk pótolni, hangsúlyozva, hogy egy éles helyzetben a mentést végzők és a mentendő személyek biztonságán kívül semmit nem lehet kőbe vésni. Emiatt, ha „szerelési szabályzatot” nem is lehet írni a témáról, de egy megoldásokat és metódusokat ismertető írásnak érdemes nekifogni. Mire kell felkészülni?
 
 
Nagy László - A hibrid hajtású járművek áramtalanítása
 
A Magyarországon eladott hibrid járművek száma évente több százzal növekszik, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy közúton történő beavatkozások során találkozhatunk velük. A cikk a hazánkban leginkább elterjedt három márka (Toyota, Honda, Lexus) járműire épül.
 
Két olyan dolgozat jelenik meg ezzel a számmal, amelyek bizonyosan oktatási segédanyagokként terjednek majd, ahogy számos eddigi cikkünk is beépült az oktatási tematikákba.
 
Szabályozás
 
 
Perlinger Ferenc - A „Robbanásvédelmi dokumentáció” tartalma és formája
 
A hazai tűzvédelmi megfelelőségi vizsgálatok során szerzett tapasztalataim azt az ötletet adták, hogy segítsek a tűz- és munkavédelmi szakembereknek egy könnyen kitölthető, kitöltési útmutatóval kiegészített formanyomtatvány készítésével az első ránézésre ijesztőnek tűnő követelmények teljesítésében. Mikor kell robbanásvédelmi dokumentáció? Hogyan kell elkészíteni? Erre ad praktikus útmutatót szerzőnk.
 
 
Visszhang
 
 
Érces Ferenc - Iparosított technológiával épült középmagas lakóépületek tűzvédelmi helyzete Budapesten
 
Tűzvédelmi ellenőrzéseken vizsgált középmagas lakóépületek tűzvédelmi helyzetében a korábbi ellenőrzésekhez képest lényeges változást nem tapasztaltunk. Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott, panelépületekben keletkezett, esetenként tragikus kimenetelű tűzesetek nyomán a lakók szemléletében megfigyelhető csekély változás, a tűzvédelmet szolgáló cselekedetekben még nem érzékelhető.
827 lépcsőház ellenőrzésének tapasztalatait összegzi szerzőnk.
 
 
Ténykép
 
Háromnegyedmillió tűzjelző érzékelő – jelzésadó
Az elmúlt hat évben jelentősen nőtt a felhasznált érzékelők, jelzésadók száma. A statisztikák szerint egészen pontosan 741.814 darab tűzjelző érzékelőt, jelzésadót használtak fel a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezésekben. Mindez jelentő növekedés a megelőző időszakhoz képest. Mit mutatnak a számok?
 
Fórum
 
Mészáros János - Új városközpont Újbudán: az allee
 
Újbuda a főváros XI. kerülete, így az ünnepélyes megnyitóra az év 11. hónapjának 11. napján került sor. Az új „városközpont” a kerület legnagyobb 2009. évi projektje, mely az egykori Skála
áruház helyén létesült. Milyen tűzvédelmi paraméterekkel valósult meg?
 
Megelőzés
 
Veres György - Szabadtéri menekülési lépcső – tűzvédelmi követelmények
 
A lépcső az egyik legrégebben alkalmazott épületszerkezet, amelynek feladata a szintkülönbség áthidalása. Döntő szerepe van a tűzeseteknél az élet- és vagyonmentés, valamint a kiürítés során, ezért fontos a lépcsővel szemben támasztott tűzvédelmi követelmények számbavétele.
 
Mezei Sándor - Szalmabálából készült házak és ezek tűzvédelme
 
A szalma már ősidők óta ismert és használt építőanyag és az ország egész területén terem. Néhány hátrányos tulajdonsága miatt háttérbe szorult, de népszerűsége napjainkban az ökologikus gondolkodás révén, valamint kiváló tulajdonságai miatt ismét kezd kibontakozni. A kihívásra szakmai válaszokat kell adni.
 
Lestyán Mária - Minősítés = Biztonság? – Hőszigetelő anyagok tűzzel szembeni viselkedése
 
Az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése okán az építőanyag-ipar, s ezzel szoros összefüggésben a tűzvédelem és az építési minőségügy is egyre nagyobb kihívások elé tekint. A hőszigetelés napjaink slágertémája. A felhasznált anyagok hőszigetelő képessége jó. Tűzvédelmi szakmai szempontból azonban ezek tűzben való viselkedése a meghatározó. Hogyan viselkednek a különböző hőszigetelő anyagok egy valóságos tűzben?
 
Kutatás
 
Kürti Ákos - Fire Jack – az aeroszolos tűzoltógenerátorok új generációja
 
A FIRE JACK fantázia néven jegyzett generátorok 1998-ban a jelentek meg a Csehországban. A BESY cég ezután fogott saját fejlesztésű tűzoltó generátorok gyártásába. Az új típusú generátorok vizsgálatai 2000-ben fejeződtek be. A szabadalmi oltalom alatt álló berendezés teljes neve: SFEE FIRE JACK. A változatok típus nevei BR1, BR2 és BR4. Ezeket mutatjuk be.
 
 
Technika
 
AQUADUX és SCORPIO az autópályán
 
2009. december 15-én a MAK Zrt. vezérigazgatója Dr. Mario MADER a HEROS budapesti üzemében ünnepélyes keretek között 2 db HEROS AQUADUX 4000-es félnehéz kategóriájú gépjárműfecskendőt, 2 db HEROS SCORPIO középkategóriájú műszaki mentőgépjárművet valamint négy, kifejezetten az autópálya alagutak védelmére speciálisan kialakított havária konténert adott át két hivatásos és két önkéntes tűzoltóságnak.
 
Szervezet
 
Palotai Zsolt Gábor - A tűzoltóság szerepe terrorcselekmény bekövetkeztekor
 
A tűzoltóság beavatkozó egységei és azok irányítói előtt álló kihívásokat és a külföldi tapasztalatokat elemezve egyértelmű, hogy az alaposan átgondolt „krízisforgatókönyvek” elengedhetetlenek a professzionális, a másodlagos károkat és veszteségeket minimalizáló beavatkozások végrehajtásához.
 
A Védelem megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 82-413-339
Fax: 82-424-983
Email: vedelem@katved.hu
 
Éves előfizetési díja 3600 Ft.


Vissza

Ezt a hírt eddig 2081 látogató olvasta.