Híreink

Újabb toronyház gyulladt ki Londonban

2022. március 08. 07:30

A londoni Grenfell-torony esete juthatott azok eszébe, akik tegnap délután London Whitechapel városrészében sétáltak: egy lakóház 17. emeletén lángok csaptak ki, és jókora füst gomolygott. A tűzoltóság nagy erőkkeol vonult ki, estére sikerült megfékezniük a tüzet.


Tűz a toronyházban

A High Street-i, 21 emeletes toronyházban délután ütött ki a tűz; a helyszínen lévő tűzoltó parancsnok szerint a vészhívó központba a tűz kezdeti szakaszában ötvennél is több bejelentés érkezett, ami jól mutatja a helyzet komolyságát. A lángok a 17. emeleten csaptak fel, de átterjedtek a 17., 18. és 19. szintek egyes erkélyeire is. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult a helyszínre: a 15:53-kor érkező bejelentés nyomán húsz tűzoltó gépjármű és nagyjából 125 tűzoltó küzdött a lángokkal.

 

Magirus létraszer: a legmagasabb Európában

A tűznél a londoni tűzoltóság bevetette az egyik Magirus M64L magasból mentőt is, amely egy nagyobb megrendelés része: 15 gépjármű beszerzésére kötöttek szerződést a gyártóval tavaly év végén, amelyből három M64L típusú. Ezek a gépjárművek 64 méteres munkamagasságukkal Európa legnagyobbjai közé tartoznak. A három beszerzett óriáslétraszer közül az első 2021-ben érkezett Londonba, a másik kettő pedig idén év elején. 

 

Mentőkámzsa: 15 percnyi előny

A közlemény kitért arra is, hogy egy, a 17. emeleten rekedt nőt mentőkámzsa segítségével kellett kimenteni. Az eszköz a tűzeseteknél rendkívül sokat hangoztatott problémára ad megoldást, nevezetesen: az egyik leggyakoribb halálok a füstmérgezés, nem maga a hő. A londoni tűzotlóságnál rendszeresített kámzsának ugyan nincs saját légellátása, ugyanakkor a beépített szűrő segítségével a mentendő személy nagyjából 15 percig képes lélegezni a nagy füstben mérgezés veszélye nélkül.

 

A tüzet végül 19:07-kor sikerült eloltani, az okot egyelőre még vizsgálják. Érdemes hozzátenni, hogy beszámolók szerint a riasztórendszer nem szólalt meg, több lakó állította: egymás figyelmét kellett felhívni a menekülésre.

Vissza

Ezt a hírt eddig 850 látogató olvasta.