Híreink

Rosenbauer GAROS G30 – új védőöltözet műszaki mentésekhez

2022. március 09. 07:30

Az ergonómiát nagy betűvel írják a tűzoltásban is: egyre több gyártó ismeri fel a biztonság mellett a kényelem fontosságát is. A komfortfaktor azonban más miatt fontos, mint a „civil” eszközöknél: bármi, ami elvonja a tűzoltó figyelmét a munkájáról, legalábbis csökkenti a teljesítményét, a koncentrációképességét, és extra terhelést jelenthet, ami hosszú távon akár életekbe is kerülhet. Szerencsére a Rosenbauer Garos G30 védőruházata a technológia határait feszegeti, hogy elérje az ideális állapotot, és olyan legyen, mint egy „második bőrréteg”.


A megfelelő eszköz a megfelelő feladatra

A GAROS G30 fejlesztése mögött az a felismerés áll, hogy a tűzoltóknak csak egy kis százaléka számára szükséges a zárt téri tűzoltásnál elengedhetetlen plusz hővédelem – minden más bevetésnél viszont a kényelem és a jó hőszabályozás közötti egyensúly az ideális. Műszaki mentéseknél, kisebb vegetációtüzeknél, hidegben végzett mentési munkálatoknál fontos a minél nagyobb mozgásszabadság – ezt a GAROS G30 pedig úgy biztosítja, hogy közben a megfelelő hőmérsékletszabályozásról sem kell lemondani.

 

Ergonómia magas fokon

Az öltözet rendkívül könnyű (a kabát és a nadrág együtt 3 kg alatt marad 50 C méret esetén), és rendkívül nagy méretválasztékban elérhető (40-42-es mérettől 68-70-es méretig a kabát esetén, illetve 40–70-es méret között a nadrág esetén). Ahogy említettük, a kényelem és a mozgásszabadság kiemelten fontos szempontok voltak a fejlesztésnél: például a kabát vállrésze, előre formázott könyökrésze is ezt segítik elő. A nadrág térdrészénél az anyagba varrott, nem nedvszívó gumis térdvédők találhatók. A lángálló, nedvességgátló aramidszálakból (ilyen például a Kevlar vagy Nomex márkanéven ismert szövet is) készült szövet meggátolja az öltözet átázását. Azt talán mondani sem kell, hogy az öltözet szél- és esőálló, ugyanakkor „lélegző” membránjával az izzadságot elvezeti. 

 

Műszaki mentésekhez ideális

A GAROS G30 fejlesztésekor a Rosenbauer mérnökei lényegében a FIRE FLEX tűzálló öltözet hővédő rétegének egy vékonyabb verzióját használták fel. Ennek az előnyei a kültéri beavatkozásoknál:

  • a testhő egyenlő szétosztása a megfelelő hőszabályozásért,
  • kiváló mozgásszabadság a vékonyabb anyag okán,
  • alacsony súly.

Az aramidszálas anyag ugyanakkor rendkívül magas ellenállást biztosít a mechanikai behatások ellen.


A védőöltözet kizárólagos forgalmazója a HESZTIA Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1083 látogató olvasta.