Híreink

Hogyan kell csomagolni és szállítani a kórházi hulladékokat az ADR előírásai szerint?

2010. május 21.

A katasztrófavédelmi hatóságok ADR ellenőrzések során több olyan szállítmányt vizsgáltak, amelyek kórházakból és rendelőintézetekből szállítottak 6.2 osztályba sorolt fertőző anyagokat. Hogyan kell csomagolni és szállítani a kórházi hulladékokat az ADR előírásai szerint? Mikor kell biztonsági tanácsadót alkalmazni? Az ellenőrzők és az ellenőrzöttek számára egyaránt fontos e kérdések pontosítása.


1.      Hulladékok besorolása
 
Az ADR 2.2.62 szakasza a fertőző anyagokat négy csoportba sorolja, melyek közül az egyik külön nevesített csoport a kórházi hulladékok. A 2.2.62.1.4 pont alapján „a fertőző anyagokat a 6.2 osztályba, az UN 2814, az UN 2900, az UN 3291, ill. az UN 3373 tételekhez kell sorolni”.
 
A 2.2.62.1.11 pont külön foglalkozik a gyógyászati vagy kórházi hulladékokkal, ahol meghatározza az egyes hulladékok UN besorolását az alábbiak szerint:
„Azokat a gyógyászati vagy kórházi hulladékokat, amelyek az „A” kategóriába tartozó fertőző anyagot tartalmaznak, az UN 2814, ill. az UN 2900 tételhez kell besorolni. Azokat a gyógyászati vagy kórházi hulladékokat, amelyek a „B” kategóriába tartozó fertőző anyagokat tartalmaznak, az UN 3291 tételhez kell besorolni.”
 
További előírásokat adnak a 2.2.62.1.11.2 és 2.2.62.1.11.4 pontok:
Azokat a gyógyászati vagy kórházi hulladékokat, amelyekről okkal feltételezhető, hogy csekély annak a valószínűsége, hogy fertőző anyago(ka)t tartalmaznak, az UN 3291 tételhez kell besorolni. A besoroláshoz nemzetközi, regionális vagy nemzeti hulladék jegyzékek is figyelembe vehetők.”
„Az UN 3291 szám alá besorolt gyógyászati vagy kórházi hulladékok a II csomagolási csoporthoz vannak hozzárendelve.”
 
Az ADR nem tesz különbséget a veszélyes áruk besorolása során aszerint, hogy az a tevékenységnek mely fázisából származik, illetve, hogy ténylegesen milyen veszélyeket hordoz ( gumikesztyű, fecskendő, ampulla, kötszer, felitató anyag, csövek, infúziós tasakok stb.). Jellemzően a szállítások során a kórházi hulladékokat a feladók (kórházak) az UN 3291 Nem specifikált kórházi hulladék, m.n.n. tétel alá sorolják, azonban csomagolásuk során nem veszik figyelembe a vonatkozó előírásokat.
 
2.      Csomagolási előírások
 
Összehasonlítva a fent említett négy UN szám – ahová 6.2 osztályba tartozó fertőző anyagok sorolhatók – csomagolási utasításait, megfigyelhető, hogy az UN 2814 és UN 2900 áruk P620, az UN 3291 áru P621 (IBC 620 és LP621 szerint is), míg az UN 3373 áru P650 csomagolási utasítás szerint csomagolható.

Az UN 3291 veszélyes árut az ADR előírásai szerint tehát küldeménydarabban a P621-es, IBC620‑as, illetve LP621-es csomagolási utasításoknak megfelelően lehet szállítani. A kórházi hulladékokat jellemzően küldeménydarabban adják fel szállításra, azonban a vonatkozó P621-es csomagolási utasítást részben vagy teljesen figyelmen kívül hagyva.
 
Az ADR 4.1.4.1 bekezdés P621-es csomagolási utasítása az alábbiakat írja elő:
 
A következő csomagolóeszközök használhatók, feltéve, hogy, a 4.1.1 és a 4.1.3 szakasz általános előírásait betartják.
1.      A 6.1 fejezet előírásait szilárd anyagokra, a II csomagolási csoportra kielégítő merev falú, szivárgásmentes csomagolóeszközök, amennyiben elegendő nedvszívó anyagot tartalmaznak a teljes folyadék mennyiség felszívására és a csomagolóeszköz képes a folyadék megtartására.
2.      Nagyobb mennyiségű folyadékot tartalmazó küldeménydarabok esetén a 6.1 fejezet előírásait folyékony anyagokra, a II csomagolási csoportra kielégítő csomagolóeszközök.
 
Kiegészítő követelmények:
1.      Az éles tárgyakat, pl. törött üvegeket, tűket tartalmazó csomagolóeszközöknek döfésállónak kell lenniük, és meg kell tartaniuk a folyékony anyagokat a 6.1 fejezet szerinti vizsgálati követelmények között.
2.      A csomagolóeszközök zárószerkezetét úgy kell kialakítani, hogy azok megtöltés után légmentesen zárhatók legyenek és kialakításuk tegye azonnal felismerhetővé a későbbi esetleges felnyitást.”
 
A fenti csomagolási utasítás értelmében a veszélyes áru csomagolóeszközének merev falúnak, szivárgásmentesnek, légmentesen zárhatónak és „plombálhatónak” kell lennie. Ezen felül vagy nedvszívó anyagot kell tartalmaznia a teljes folyadék mennyiség felszívására és megtartására, vagy folyékony anyagokra kell tervezni és minősíttetni. Amennyiben éles, hegyes tárgyakat is tartalmaz, döfésálló kivitelűnek kell lennie.
 
Emellett természetesen az alkalmazott csomagolóeszköznek UN minősítéssel is rendelkeznie kell, amely szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele a fenti veszélyes áruhoz való alkalmasságának.
 
Több szállítás során is tapasztalt hiányosság, hogy a kórházi hulladékokat „merev falú” papírlemez ládába (ún. kartondoboz) teszik, majd ezeket hajlékony falú műanyagfólia zsákokba helyezik. Esetenként előfordul, hogy a kórházi hulladékokat közvetlenül a műanyag zsákba helyezik, minden egyéb csomagolóanyag nélkül. UN minősítéssel csak a zsák rendelkezik, több esetben a minősítő kódja: „UN 5H4/CLASS 6.2 …”. A csomagoló eszközök jellemzően rendelkeznek az Országos Kórház- és Orvostechnikai Intézet (ORKI) engedélyével is, azonban ez az ADR szerinti alkalmazhatóság szempontjából nem releváns.
 
Az ADR csak egy helyen tesz említést a fentiekben hivatkozott „CLASS 6.2” minősítéssel rendelkező csomagolóeszközökkel kapcsolatban (6.3 fejezet, 6.3.4.2 bekezdésében), azonban e fejezet elején található megjegyzés kizárja a fejezet alkalmazását a P621-es csomagolási utasításra vonatkozóan.
„E fejezet követelményei nem vonatkoznak a 6.2 osztály anyagainak szállítására használt, a 4.1.4.1 bekezdés P621 csomagolási utasítása szerinti csomagolóeszközökre.”
A fentiek értelmében tehát nem elfogadható az a csomagolóeszköz, amely „UN 5H4/CLASS 6.2” jóváhagyási jelöléssel rendelkezik, mivel az nem alkalmazható az UN 3291 veszélyes árura előírt P621-es csomagolási utasításra.
 
Nem elfogadható továbbá az a csomagolási mód, ahol az UN 3291 alá sorolt veszélyes árut hajlékony falú műanyagfólia zsákba teszik – még akkor sem, ha ezen belül „merev falú” papírlemez láda van –, mivel az nem felel meg a P621-es csomagolási utasításnak.
 
Szakembereink ellenőriztek olyan szállítmányokat is, ahol a fenti módon csomagolt (műanyag zsák-kartondoboz kombináció) küldeménydarabokat – a könnyebb anyagmozgatás érdekében – merev falú, szivárgásmentes konténerekbe (ún. háztartási hulladékgyűjtő edényekbe, „kukába”) helyezik. Ezen megoldás sem felel meg az ADR előírásainak, mivel ezek a konténerek nem UN minősítettek – bár merevfalú és szivárgásmentes kivitelűek lehetnek –, továbbá légmentes zárhatóságuk nem igazolt és plombálhatóságuk is nehézkes.
 
3.      Szállítási előírások
 
Kórházi hulladékokkal kapcsolatos szállítások során leggyakoribb hiányosság a csomagolási előírások és a rakományrögzítés terén tapasztalható.
 
Az ADR a rakományrögzítés tekintetében nem tesz különbséget az egyes áruk között, mindegyikre ugyanolyan előírás érvényes. Ennek megfelelően a kórházi hulladékokra is az ADR 7.5.7.1 bekezdése vonatkozik:
 
„A járművet, ill. a konténert – ahol szükséges – a veszélyes áru kezelésére és rögzítésére alkalmas eszközzel kell ellátni. A veszélyes árut tartalmazó küldeménydarabokat, ill. a csomagolatlan veszélyes tárgyakat a járműben, ill. a konténerben alkalmas eszközzel (pl. leszorító hevederekkel, csúszó és állítható kengyelekkel) úgy kell rögzíteni, hogy megakadályozzon a szállítás közben minden olyan elmozdulást, ami a küldeménydarab helyzetét megváltoztatná vagy sérülését okozná. Ha a veszélyes árut egyéb áruval (pl. nehézgépekkel vagy rekeszekkel) együtt szállítják, minden árut úgy kell becsomagolni és rögzíteni a járműben, ill. a konténerben, hogy a veszélyes áru ne szabadulhasson ki. A küldeménydarabok elmozdulás a kitámasztással vagy állványzattal is megakadályozható, vagy úgy is, hogy az üres tereket valamilyen arra alkalmas anyaggal töltik ki. Ha a rögzítés pánttal vagy hevederrel történik, nem szabad túlfeszíteni, nehogy a küldeménydarab megsérüljön vagy eldeformálódjon.”
 
A fentiek értelmében a kórházi hulladékokat tartalmazó küldeménydarabokat is rögzíteni kell elmozdulás ellen. Amennyiben az árukezelést megkönnyítendő „konténereket” alkalmaznak egyesítő csomagolásként, úgy elegendő csak a „konténert” rögzíteni, ha a veszélyes árut tartalmazó küldeménydarabok teljes terjedelmükkel az egyesítő csomagoláson belül vannak és az abból történő kiszabadulásuk kizárható (pl. az egyesítő csomagolás zárható). Nem elfogadható az olyan árukezelési mód, mikor a műanyag fólia zsákokat a jármű rakterében ömlesztve halmazolják. Szintén nem fogadható el, ha a kórházi hulladékokat tartalmazó küldeménydarabokat a fentiekben ismertetett „konténerekbe” rakják, de azokból a küldeménydarabok kilátszanak, hozzáférhetőségük, vagy esetleges elmozdulásuk nem korlátozott, függetlenül attól, hogy a „konténerek” rögzítettek-e.

4.      Biztonsági tanácsadó alkalmazása
 
A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó kinevezéséről és képesítéséről szóló 2/2002. (I.11.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése szerint a veszélyes áruk vasúti, közúti vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás vezetésére jogosult személy köteles a rendeletben foglaltaknak megfelelően legalább egy tanácsadót írásban kinevezni.
A Rendelet 2. § c) pontja szerint vállalkozás minden a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel, székhellyel vagy telephellyel rendelkező természetes vagy jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amely veszélyes áruk közúti, vasúti és/vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet folytat.
 
A Rendelet 2. § b) pontja szerint a „veszélyes áruk közúti, vasúti és belvízi szállításával kapcsolatos tevékenység: a veszélyes áru telephelyen kívüli továbbítása, ideértve a szállításhoz kapcsolódó feladást, az árunak a szállítás során történő ideiglenes tárolását, az áru becsomagolását, a be- és kirakodást (beleértve a töltést és ürítést is)”.
 
Az előzőek alapján a kórházaknak, ha a veszélyes áruk szállításáról szóló jogszabály, illetve a fuvarokmányok szerint feladó, és a szállított árura vonatkozó mentességi határ fölötti mennyiséget ad fel, tanácsadót kell alkalmaznia.
 
Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 3. § b) pontja alapján veszélyes hulladéknak minősített hulladék egyben veszélyes árunak minősül – ezen megállapítás a kórházi hulladékok vonatkozásában fennáll –, melynek alapján a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 98/2001. (VI.15.) Kormányrendelet 14. § (2) bekezdése szerint „a veszélyes áruk szállítására vonatkozó külön jogszabályok hatálya alá tartozó hulladékok szállítása során e rendelet előírásain túlmenően a külön jogszabályok előírásait is be kell tartani”.
 
E külön jogszabály a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás, vagyis az ADR.
 
Ebben az esetben a veszélyes hulladék szállításához használt ún. „SZ” vagy „K” kísérőjegyen szereplő termelő lesz az ADR szerinti feladó, amikor a veszélyes hulladék a termelő telephelyéről elszállításra kerül.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2288 látogató olvasta.