Híreink

Új előírások a használaton kívüli PB palackokról

2010. június 10.

A tűzesetek során egyre többször találkoznak a tűzoltók többnyire szabálytalanul tárolt használaton kívüli gázpalackokkal, – melyek veszélyeztetik az állampolgárok és a beavatkozó állomány életét, testi épségét és a környezetet – ez felvetette a forgalomból való kivonásuk szükségességét. Ennek érdekében az OKF megkereste a témáért felelős Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KvVM). Több egyeztetés után megszületett a rendelet módosítása.


A GKM által szervezett szakmai megbeszéléseken a PB és az ipari gázpalackokra vonatkozó javaslatok kerültek megtárgyalásra, mely tartalmazta a gázpalack üzemeltetés szabályainak és begyűjtésének jogszabályi elrendelésének tervezetét, valamint az ösztönzés és a visszavétel módját, az ártalmatlanítás lehetőségeit. Több egyeztetés után a cseppfolyós propán-, butángázok és ezek elegyei tartályban vagy palackban történő forgalmazásának szabályairól és hatósági felügyeletéről szóló 94/2003. (XII. 18.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) módosítására vonatkozó tervezetének kiegészítésére is konkrét normaszöveg javaslatot adott az OKF.
 
A témáért felelős GKM átszervezését követően a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) mint a témáért felelős új minisztérium, többszöri egyeztetés és normaszöveg alkotás után, a GKM rendelet módosítására kiadta a 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendeletet, valamint az ezt módosító 17/2010. (V. 13.) NFGM rendeletet.
 
A GKM rendelet a módosítását követően a fogyasztók tájékoztatásával és érdekvédelmével kapcsolatos kötelezettségek vonatkozásában az alábbi új szabályozást vezette be:
 
„8. § ….
(7) A pébégázt a gázforgalmazó bizományosaként értékesítő üzlettel nem rendelkező kereskedelmi ügynöknek e tevékenységét a területileg illetékes tűzoltósághoz be kell jelentenie. Tevékenységét akkor kezdheti meg, ha a bejelentést követő 15 napon belül a tűzoltóság nem emel kifogást, valamint a vele szerződéses kapcsolatban álló gázforgalmazó az e jogszabály előírásainak megfelel, és az ország egész területére kiterjedő forgalmazási jogosultsággal rendelkezik.
 
(8) A pébégázfogyasztó használaton kívüli pébégáz palackját a kijelölt pébégáz cseretelep köteles ártalmatlanításra átvenni. E bekezdésben foglalt előírás megtartását a bányafelügyelet ellenőrzi.
 
(9) Az átvételre kijelölt cseretelepek listájáról a gázkiskereskedő köteles az árusítás helyén a fogyasztót írásban - a listát jól látható és olvasható helyen kihelyezve - tájékoztatni.”
 
Kozma Sándor tű. őrnagy

Vissza

Ezt a hírt eddig 2186 látogató olvasta.