Híreink

Nagy rendezvények - a tűzoltóság feladatai, felelőssége

2010. június 21.

A nagy rendezvényeken hatalmas embertömegek viszonylag kis helyen tömörülnek össze, ezért potenciális veszélyforrásként kell kezelni őket. Ezek a rendezvények meghatározott beavatkozási felkészültséget követelnek az érintett tűzoltóságoktól is.


A beavatkozásra való felkészülés problémái  
 
A nagy rendezvények minden biztonsági szervezettől megfelelő felkészültséget igényelnek arra az esetre, ha ott egy nagyobb káresemény következik be, vagy akár az emberek biztonságát kívülről veszélyezteti valami. Ennek feltételeit célszerű lenne az engedélyezés folyamatában érvényesítetni és a rendezvény alatt a lehetséges különleges problémák megoldásához a tűzoltóság szolgálatellátását koordinálni és szabályozni.
Rögtön az engedélyezésnél hiányos az erre vonatkozó szabályozás, hisz az esetek többségében közterületen zajló rendezvényekről van szó, s ezekre nem értelmezhető az OTSZ szabadtér fogalma. Más a helyzet a létesítményben tartandó rendezvényeknél! Itt az 500 főnél nagyobb befogadóképességű nem ilyen rendeltetésű helyiségben tartott alkalomszerű eseménynél a rendezvény szervezője
  • a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket köteles írásban meghatározni és
  • a rendezvény időpontja előtt 15 nappal azt tájékoztatás céljából az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak megküldeni. (OTSZ V. fej. 22.1.)
 
Az OTSZ V. 22.2 pontja a rendezvény szervezője által készített tűzvédelmi előírásokat is rögzíti:
·        a) kiürítés számítást,
·        b) tűzterhelés számítást,
·        c) a rendezvény helyszínéül szolgáló helyiségek léptékhelyes alaprajzait és a kiürítésre számításba vett kijáratok elhelyezkedését, méretét,
·        d) a kiürítés lebonyolítását felügyelő biztonsági személyzet feladatait,
·        e) a tűz esetén szükséges teendőket,
·        f) a tűz jelzésének és oltásának módját.
 
Hiányérzetünk itt azért lehet, mert a szabályozás egyoldalúan a tűzre koncentrál, egyéb katasztrófavédelmi, műszaki mentési szempontokra nem. De ez már jó kiinduló pont a tűzoltóság felkészüléséhez.
 
Egységes terv igénye
 
Ebben is kevés fogódzónk van a szabályozásban. A tűzoltási és műszaki mentési tevékenység szabályairól szóló 1/2003 (I.9.) BM rendelet 373. és 374 pontja ad fogalmi eligazítást az elsődleges beavatkozásra. Másrészt abból kell kiindulni, hogy egy potenciálisan nagy káresetnél a tűzoltóságoknak törvényi feladatuknak megfelelően kell tevékenykedni. Ennek értelmében az is kötelességük, hogy az ilyen jellegű követelményekre megfelelően felkészüljenek. Ennek egyik módja a Tűzoltási és Műszaki Mentési Terv, amelyet – a kiemelt fontosságú létesítmények analógiájára – a veszélyforrásokat számba véve értelemszerűen lehet alkalmazni.
A téma több részelemében szabályozott (rendőrség, mentők, tűzoltóság) azonban célszerű lenne a problémát egységben látva szabályozni, akár a rendezvényekre kidolgozott útmutató formájában. Ezt indokolt lenne valamennyi rendezvényformára kidolgozni, meghatározva azokat a rendezvény fajtákat és a rendezvények méreteit, ahol erre terveket kell készíteni, és egyben meghatározva a terv tartalmi elemeit is. Pl.: (hely, kezdés, elérhetőség, rajzok, tervek, menekülési útvonalak, különlegességek, egy nagyobb káreset esetén a tűzoltósság számára járható utak).
 
Mit tartalmazzon a tűzoltósági terv?
 
Minden egyes rendezvénynek és az évente megtartott eseményeknek is megvan a saját dinamikájuk és a saját veszélypotenciáljuk.
A már említett ideiglenes TMMT összeállításakor, abból kell kiindulni, hogy minden nagy rendezvény jelentősen megváltoztatja a „normális” készenléti szolgálatot. Így például előfordulhat, hogy riasztás miatt a beavatkozó járműveknek keresztezniük kell a felvonulók útját. Vagy éppen más esethez vonuláskor figyelmen kívül kell hagyni egy rendezvény miatt rendszeresített biztonsági intézkedéseket! Tehát a szabályzatban rögzített TMMT tartalmi követelményeit a rendezvény sajátosságaihoz igazítva célszerű elkészíteni.
 
Lehetséges egyedi sajátosságok
 
Az első feladat a korai információszerzés a tervezett nagy rendezvényekről, még akkor is, ha abban az időpontban csupán egy nyers koncepció van róla. A rendezvény tervet minden esetben be kell kérni, beleértve a rendezvény méretéről és jellegéről szóló információkat, és a rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében ezzel kell dolgozni.
Ha az időbeli, helyi és egyéb vonatkozási pontok már ismertek, érdemes ellenőrizni, hogy:
-         a rendezvénnyel egyidejűleg kell-e számolni a beavatkozások számának megnövekedésével,
-         az általános szolgálati rendet meg kell-e változtatni,
-         az eseménynek van-e hatása a veszélyhelyzeti útvonalakra.
 
Vizsgálni kell:
-         a rendezőszervezet által tervezett erők megfelelnek-e a rendezvény méretének, jellegének és különlegességeinek,
-         elegendőek az RST-ben foglalt erők, vagy további pótlólagos megerősítő erők szükségesek, ill. a megerősítés rövid időn belül végrehajtható-e,
-         a külső helyre való kitelepülés szükségességét és helyszíneit valamint a nagyobb esemény egyidejű bekövetkezése esetén teendőket,
-         nagyszámú sebesültekkel foglalkozó meglévő intézkedési terveket. Célszerű a sebesültekre vonatkozó beavatkozási tervet – egyeztetve a mentőkkel – összekapcsolni a rendezvény tervével.
-         a rendezvényen a tűzoltóság felállítási helyeit több oldalról meg lehet-e közelíteni.
 
További feladatok:
-         Amikor szükséges, létre kell hozni egy beavatkozási-koordinációs központot (rendőrség, tűzoltóság, segélyszervezetek, rendezőség, illetve egyéb hivatalok).
-         A beavatkozási-koordinációs központba egy független kommunikációs összeköttetéssel rendelkező tisztet kell delegálni.
-         A rendőrséggel pontosítani kell az elkerülő utakat, az összekötő utakat, valamint a mentési útvonalakat (célszerű a rendezvény engedélyezésének keretén belül), és ezek szabadon hagyásáról gondoskodni kell.
-         Vizsgálni kell a menekülés lehetőségének biztosítottságát, a szektorokra osztást, a kiürítés számítást, valamint a résztvevők és a beavatkozók tájékozódásának lehetőségeit.
-         Információkat kell szerezni minden beavatkozó erő számára a tervezett intézkedésekről, a meglévő különlegességekről, valamint a rendezvény folyamán előforduló lehetséges veszélyekről.
-         Meghatározott tömegrendezvényeknél egy különálló, áttekinthető tervet kell készíteni, amelyen a különböző segély- és felállítási helyek jól látható módon vannak jelezve. Ezt a tervet minden felállítási helyen el kell helyezni.
-         A mentőhelikopternek leszállási helyet kell biztosítani, valamint a sebesültek eljutását biztosítani kell a helikopterig.
-         Pontosítani kell azokat a kórházakat, amely az adott rendezvénnyel egyeztetve rendelkezésére állnak. Minden résztvevő biztonsági erő előtt ismertnek kell lenniük ezeknek a kórházaknak.
 
Ezeknek a feladatoknak a végrehajtásával megítélésünk szerint a nagy rendezvényeknél is megteremthető a biztonság.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1309 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: