Híreink

Gázos kutak, termálfürdők és a gáztalanítás kérdései

2010. július 15.

Az elmúlt időszakban többször felmerült a gáztalanítás kényszere és szükségessége. Volt ahol egyszerűen leszerelték a régit, s ebből sérüléssel is járó robbanás keletkezett. Mi a helyzet ma a termelt és szolgáltatott vizek gázmentesítésével kapcsolatban? Az OKF szakemberei összegyűjtötték az ezzel kapcsolatos szabályozást.


Gázos víz és tűzveszélyesség
 
A termelt és szolgáltatott vizek gázmentesítéséről szóló 12/1997. (VIII.29.) KHVM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1.§ (2) bekezdés kimondja, hogy a  víz gáztartalom szerinti fokozata: az 1. számú melléklet szerinti vizsgálat alapján 1013 millibar nyomáson és 20 °C-on számítva:
a) a 0,8 l/m3 határérték alatt „A”;
b) 0,8-10 l/m3 között „B”,
c) 10 l/m3 fölött „C”.
 
Gázmentesítő berendezés
 
A Rendelet 2.§ (4) bekezdése értelmében, a víz gáztartalom szerinti „C” fokozata esetén az MSZ-10-226. nemzeti szabvány előírásai szerinti gázmentesítő berendezés telepítéséről és üzemeltetéséről kell gondoskodni, kivéve, ha a teljes vízfelhasználás legfeljebb 5 m3/nap, vagy a kitermelt vizet szabadtéren használják fel, de a biztonságtechnikai védelemről (így például fürdőmedence bevezető szakaszán) ez esetben is gondoskodni kell.
 
Az MSZ 10-226. nemzeti szabvány helyett, a termelt és szolgáltatott vizek gázmentesítő berendezéseinek általános műszaki követelményeiről szóló MSZ 15285 magyar nemzeti szabvány jelent meg. Az MSZ 15285 szabvány nem terjed ki a 30 C0-nál nagyobb hőmérsékletű termelt és szolgáltatott vízben lévő szénhidrogéngáz eltávolítására alkalmas berendezések műszaki követelményeire, valamint a követelmények vizsgálati módszereire.
 
Ezek alapján a rendelet nem biztosít lehetőséget a gázmentesítő berendezés nélküli üzemeltetésre abban az esetben sem, ha a víz 30 C0-nál magasabb hőmérsékletű, „C” fokozatú, fedett és épületszerkezetekkel teljesen körülhatárolt a medence, illetve a napi vízfelhasználás meghaladja az 5 m3-t.
Figyelemmel azonban arra a körülményre, hogy a vonatkozó szabvány a 30 C0-nál magasabb hőmérsékletű vizekre nem vonatkozik, ennek megfelelően az ilyen termelt és szolgáltatott vizek gázmentesítését egyedi műszaki megoldással kell biztosítani.
 
A magasabb hőmérsékletű vizek gáztalanítása
 
A 30 C0-nál magasabb hőmérsékletű vízben, normál környezeti nyomáson a metángáz vízben történő oldódásával nem kell számolni. A 30 C0-nál magasabb hőmérsékletű vizek esetében magas nyomáson a metán oldódik, azonban a víz kitermelése során, a felszínre kerülés közben a nyomáscsökkenéssel, a robbanásveszélyes gáz a vízből kiválik. A felszabaduló robbanásveszélyes gáz miatt a vízkezelés első lépéseként a kivált gáz leválasztását, gáztalanítást kell végrehajtani, mely gáztalanítás fizikai úton is történhet.
 
A fizikai úton történő gáztalanítással (például: kilevegőztetéssel, kaszkádos, szórórózsás és ütközőtányéros) a robbanásveszélyes gáz jelentős része eltávolítható. A fizikai módszerek mindegyike alkalmas a meleg vízben nem oldott metán gáz eltávolítására, vagyis a fizikai módszerek gázmentesítő berendezésként is funkcionálnak.
 
Mindezek alapján megállapítható, hogy a 30 Co-nál magasabb hőmérsékletű, „B” „C” fokozatú termelt és szolgáltatott vizek esetében a gázmentesítést fizikai úton, levegőzető kialakításával is megoldható.
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 5276 látogató olvasta.