Híreink

Mit olvashatunk a Védelem augusztusi számában?

2010. július 27.

Mire a szabadságokról frissen visszatérnek olvasóink, kezükbe vehetik a VÉDELEM augusztusi számát. Az augusztus végi folyóiratban szinte minden az idei világkiállításról, az Interschutzról szól. Melyek az új trendek, milyen új fejlesztésekkel találkozhattak a látogatók? Minderről az is képet kaphat, akinek nem adatott meg a helyszínen megismerkedni a világ egyik legnagyobb szakmai bemutatójával.


Fókuszban
 
Interschutz 2010 – A vörös kakas Lipcsében
 
A világ legnagyobb mentési tűz- és katasztrófavédelmi kiállítása az 5 évente megrendezett Interschutz. Sok hazai szakember látogatott el Lipcsébe számukra talán visszatekintés, akik nem tudtak részt venni, nekik bepillantást nyújt lapunk 4. száma. Merre tart a világ a mentéstechnikában, a tűz- és katasztrófavédelemben? Mit tanulhatunk, és mire lehetünk büszkék? Erre keresi a választ lapszámunk.
 
Mélykúti Sándor
Trendek a világ tűzvédelmi iparában
 
Kezdjük mindjárt azzal, hogy mint minden INTERSCHUTZ, a lipcsei is felsorakoztatta a tűzvédelmi eszközök, kapcsolódó technikák, kiegészítő elemek teljes eszköztárát. Ha van szakmai rendezvény, amelyre egy tűzoltó vezetőnek el kell jutnia, melyre időt kell szakítania, az ez a vásár. Az első ízben ide látogatót minden bizonnyal izgalommal tölti el a sok látnivaló, későbbi alkalmakkor pedig már az újdonságokat keresi. A kiállítók nem okoztak csalódást az „első bálozóknak”, hiszen monumentális standokkal, kiegészítő programokkal várták a látogatót. A visszatérők azonban konstatálhatták, hogy bár az 5 évvel ezelőtt látottakhoz képest sok volt az újdonság, azonban a tűzoltók, mint felhasználók számára ténylegesen gyakorlati értékkel is bíró újdonság, a rendezvény volumenéhez mérten, viszonylag kevés. A járműgyártókról általánosságban elmondható, hogy mutatósabb külsővel megjelenítve, finomítva a korábbi részleteket, és kényelmi jellemvonásokat előtérbe helyezve igyekeztek a válság következtében kissé leforgácsolódott vásárlóközönséget megnyerni. Áramvonalasabb külsők, automatizált nyitású lépcsők, redőnyök és málhaterek, világítótestek esetenkénti számolatlan elhelyezése a legextrémebb helyeken vonzották a tekinteteket. 
 
Az új Rosenbauer AT – a jövő tűzoltójárműve
 
Az AT több mint 15 éve fogalom a tűzoltójármű-technikában. Az első generáció 1984-ben lépett szolgálatba, s azóta több mint 2000 példány követte a világ minden táján. Most az Interschutzon megjelent az új generáció, amelyet a jövő tűzoltó gépjárműveként jellemeznek.
Az új AT bizonyosan a legjobb példája a Rosenbauer un. „Integrated Solution” koncepciójának.
Új felépítményrendszer, teljesen automatizált szivattyúrendszer, modern világítástechnika minden egymásra épülve és rendszert alkotva a beavatkozókat szolgálja. Minden rendszer vezérlése egy CAN-Bus rendszerű képernyőn történik.


 
Lippai Gábor
Tűzoltógépjármű felépítmény gyártási trendek az Interschutzon
 
Az INTERSCHUTZ kiállításon több száz gyártó és forgalmazó cég vonultatta fel termékeit, széles termékskálát bemutatva a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen, valamint a tűzoltók biztonságát, kényelmét szolgáló darabokból. Mit mutatnak a jármű felépítmények?
 
A kiállításon látott felépítménynek alapvetően öt csoportba sorolhatóak.
·        Csavarozott profilokból készített felépítmények (pl. Iveco-Magirus, Ziegler, Schlingman, THT)
·        Hajlított lemez felépítmények (pl. RBI, EMPL, HEROS)
·        Üvegszálas poliésztergyanta felépítmények (pl. Plastisol, Stolarczyk, ISS Wawrzaszek)
·        Felépítmények hegesztett vázszerkezettel (pl. SAMMUTIN, FERRARA)
·        Önhordó hegesztett műanyag felépítmények (STRONGS, ZHT)
·        Vegyes kialakítás
 
Greffer József
Kiskonténer rendszerek az Interschutzon
 
A tűzoltóságok beavatkozásai egyre szélesebb skálán mozognak. A különféle események hatékony kezeléséhez ritkán használt eszközökre is szükség van. A költséghatékonyság és a sokoldalú beavatkozáshoz szükséges felszerelések egyik megoldása a kiskonténerek alkalmazása.
A 2010. évi INTERSCHUTZ ezen területen is bővelkedett látnivalóban, jelezve, hogy a kiskonténer elterjedt, praktikus málha elhelyezési megoldás. Viszonylag könnyen mozgathatók, rendszerezhetők az eszközök és a készenlétben tartás költsége is minimális, ha a szállító jármű pl.: utánfutó.
A konténerek mérete teljesen változó, kialakítása a málházott eszközökhöz, anyagokhoz igazodik.
 
Hazai védőruha sikere a Lipcsében
 
A személyi védőfelszerelések között zavarba ejtő választék volt a kiállításon. Megjelentek a kínai, indiai, koreai gyártók. Nomex, PBI és PBO anyagok felhasználásával készült bevetési ruházatokkal. Itt üdítő színfolt volt a magyar Vektor Munkavédelmi Kft. jelenléte közel 20 féle védőruházati termékével. A cég szenzációs teszteredményével hívta fel magára a figyelmet, no meg az új hűthető védőruhájával.
 
 
 
Nagy Zoltán
Új hidraulikus mentőkészlet-család a LUCAS-nál
 
A járművek passzív biztonsága javul, ezzel kell versenyt futni a beavatkozó tűzoltóknak. Mi lehet az a műszaki fejlesztési irány, amely felé el kell mozdulni a gyártóknak a termékeik még hatásosabb bevethetősége érdekében?
A kiállításon nagyot durrant a két éves fejlesztési munka eredményeként színre lépő új LUKAS eDRAULIK névre keresztelt hidraulikus mentőkészlet család.
 
Adorján Attila
Vegyi védőruha – új dimenzió a beavatkozók védelmében
 
A veszélyes anyagok jelenléte új fejlesztésekre sarkalta a Dräger mérnökeit. A CPS 7900 1/a típusú gáztörmör vegyvédő ruha új mértéket teremt ott, ahol veszélyes anyagok jelen vannak. Ez a hazai ellátottság szempontjából rendkívül figyelemre méltó fejlesztés.
A lipcsei Interschutz 2010 kiállításon került először bemutatásra a 10 újonnan fejlesztett tűzoltás- és mentéstechnikában használt eszköz között a Dräger CPS 7900 gáztömör vegyvédő ruha. Azoknál a baleseteknél alkalmazható, ahol az ismeretlen veszélyes anyagok jelenlétével kell számolni.
 
Erdei Mihály
A sugárcsövektől a tűzoltó ventilátorokig
 
Sokszor esünk a nagyság bűvöletébe. A hatalmas járművek mellett nem vesszük észre a kis dolgokat. A világkiállításon a LEADER csoport standján több egyedi megoldásra és ennek megfelelő teljesítményre figyeltünk fel.
Lássuk a legérdekesebbeket.
  • Sugárcsövek
  • Vízágyúk
  • Óriási teljesítményű – mobil ventillátor
  • Gyakorló berendezések
  • Személykeresés katasztrófahelyzetben
  • Új típusú környezetbarát habképző anyag család
Miskey Tamás
Magasból mentők és a legújabb fejlesztések a Bronto Skyliftnél
 
A Bronto Skylift, amely ma a világ vezető emelőgép és magasból mentő gyártó cégének tekinthető, idén is rengeteg látnivalót kínált a kiállításon. 
 
Palotai Zs. Gábor
Technikai válaszok aktuális problémákra
 
Ezen a kiállításon a fantasztikus fejlesztések mellett igyekeztem olyan újításokat felfedezni, amelyek nem csak kényelmi, vagy modernizációs előrelépést jelentenek a szakmában, hanem kimondottan aktuális problémákra adott megoldásokat, válaszokat is.
  • Védőkesztyű
  • Szelepbetét
  • Felügyeleti rendszer
  • Kombinált szer
Berecz György
INTERSCHUTZ – alagút tűzoltás, árvizi gát
Az elmúlt időszakban az alagút tüzek komoly kihívás elé állították a tűzoltóságokat. A Lindstrand Technologies Ltd. úgy értelmezte az alagutat, mint egy csövet. Ehhez a csőhöz kifejlesztett egy speciális elzáró-szerelvényt. A működési elve egyszerű: zárjuk el az égéshez szükséges oxigént a tűzfészektől és oxigén hiányában az égés megszűnik.
 
Laczkó Péter
Holmatro újdonságok 2010-ben
 
Az egyre több passzív biztonsági elemmel felszerelt járművek és a gyorsabb beavatkozás igénye alapvető változást hoztak a műszaki mentésben. A Holmatro standján szabályos ötletparádé várta a tűzoltókat. Ezeket mutatjuk be.

Dévényiné Palotai Judit
Dunamenti Tűzvédelem – sikeres fejlesztések
A Dunamenti Tűzvédelem Zrt. gyártói, kivitelezői, értékesítési tevékenysége mellett folyamatosan foglalkozik K+F tevékenységgel. 2008-ban pályázat útján a KMOP keretében 40 MFt támogatási összeget nyert tűzvédelmi anyagok és technikák fejlesztésére. Az INTERSCHUTZ ideális helyszín az új fejlesztések, új termékek bemutatására. Megragadva a lehetőséget két, a fenti támogatás segítségével továbbfejlesztett anyagunkat a vizes bázisú tűzgátló festékünket, tűzvédelmi kittünket, és egy teljesen új termékünket a gipszkötésű tűzgátló habarcsunkat ismertettük meg a látogatókkal – írja szerzőnk.
 
Megelőzés
 
Lestyán Mária
Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg tűzvédelmi szakértőjét! II.
 
Az előző számban olyan tanulságos Oroszországi tűzesetek kerültek bemutatásra, ahol a biztonságosnak vélt éghető hőszigetelések, több esetben jogszabály szerinti kivitelezés, tárolás mellett okoztak döbbenetes méretű szerencsétlenségeket. A Permi szórakozó hely tűzben 156 halott volt, Astanában egy 8000 m2-es EPS csarnok tűzben 16 halott, a Kamaz gyár tüze és teljes leégése pedig méreteiben (tető 1152 x 363 méter) volt rendhagyó.
Most az épületen kívül keletkezett valamint a homlokzati hőszigetelésekben bekövetkezett esetek tanulságaival foglalkozunk.
 
Nádor András
Épületek tűzvédelmének optimalizálása
 
A 9/2008-as ÖTM rendelet (OTSZ) megjelenése – az európai normák alkalmazásával – különösen az épített szerkezetek tűzállósági, valamint a hő–és füstelvezetési követelményein szigorított jelentősen. Ugyanakkor az átalakított jogszabály nagyobb mozgásteret ad a tűzvédelmi hatóságnak a szabványostól eltérő, de a biztonsági követelményeknek eleget tévő megoldások elfogadásához. Milyen változások indultak el?
 
Képzés
 
Mark van der Feyst
Zártrendszerű túlnyomásos légzőkészülék tréning
 
A légzőkészülék az egyik legfontosabb napi szinten használt felszerelésünk. Megvéd minket az egészséget közvetlenül veszélyeztető környezetben vagy oxigénhiányos atmoszférában. A tűzoltók biztonsága szempontjából a mai tűzoltás fejlődésében az egyik kulcs tényezőnek tekinthető.
Az alapképzésünk során mindannyian szembesültünk olyan feladattal, amikor egy akadály leküzdése a méretünk csökkentését kívánta, hogy átférhessünk. Ezt az „alacsony profilúnak” nevezett technikát a tűzoltók kiképzése során, mint önmegmentő módszert tanítják. Ez az eljárás már azelőtt létezett, hogy elkezdődött volna a tűzoltóknak a túlélési kiképzés, és most vissza kell térnünk a készülékünk ismeretének és használatának alapjaihoz. Az alacsony profilozás olyan eljárás, amelyet mindnyájunknak ismerni és gyakorolni kell.
 
Tanulmány
 
Dr. Nagy Lajos - Noskó Zsolt
Látni és látszani! Ez nem lehet kérdés…
A tűzoltóság, a tűzoltók munkája a sajtófigyelem és a közérdeklődés középpontjában áll. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy nem elég látszani, fontos, hogy mi is lássuk a környezetünket, és szükség esetén vissza is tudjuk nézni a történteket. Nem véletlen, hogy a rendőrség munkáját már hazánkban is beépített kamerák rögzítik, amelyek segítséget nyújtanak a vitás kérdésekben.
 
Veres György
Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben III.
 
A tűzterjedés módjai és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetek, valamint a tűzszakaszolás lehetőségei után sorozatunkban a kivitelezés során betartandó főbb követelményeket vesszük számba.
 
Módszer
 
Kirov Attila, Nagy László
Mentés négy keréken álló személygépjárművekből
 
A közúti balesetek jelentős részében az ütközést követően a személyautók nem borulnak oldalra, vagy fejtetőre, hanem négy keréken maradnak, esetleg pördülő, forgó mozgásokat követően visszaesnek ebbe a helyzetbe. Mentés szempontjából ez a legideálisabb helyzete a sérült járműnek, persze az alváz, a merevítő és karosszériaelemek deformitásától függően. Ha a jármű négy keréken marad a balesetet követően és nincs ráfutva más járműre, vagy tereptárgyra, elvben minden oldalról megközelíthető és a mentést a legideálisabb helyről lehet megkezdeni. Hogyan, milyen módszerekkel?
 
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1596 látogató olvasta.