Híreink

Újraértékelik az acélszerkezetek tűzvédelmi osztályát

2010. szeptember 09.

A védelemmel ellátott acélszerkezetek tűzvédelmi osztályával kapcsolatban problémák merültek fel. Ezzel kapcsolatban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatót adott ki, amelyet a gyakorlat segítése érdekében közreadunk.


A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzé tett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban: OTSZ) 5. rész I/3. fejezet alapján az építőanyagokat, valamint az épületszerkezeteket tűzvédelmi osztályba sorolják. Az Európai Unió hivatalos közlönyében (Official Journal) rendszeresen közzéteszik azoknak az anyagoknak a listáját, melyek összetételüknél fogva, minden további vizsgálat nélkül az A1 osztályba tartozónak tekinthetők.
 
Az építési termékekről szóló 89/106/EGK tanácsi irányelv 20. cikkének végrehajtásáról szóló 94/611/EK határozatban előírt, az A osztályokba tartozó „nem tűzveszélyes” termékek listájának felállításáról szóló 1996. október 4-i 96/603/EK határozat alapján az acél A1 tűzvédelmi osztályba tartozik.
 
Az OTSZ 5. rész I/3. fejezet kimondja, hogy a fa-, fém-, beton-, vasbeton- és egyéb kompozit szerkezetek tűzállósági teljesítményének növelésére, fokozására tűzgátló bevonatok, burkolatok is használhatók, melyek hatékonyságának megállapítása – a fogadószerkezettel együtt – szabványos laboratóriumi vizsgálatokkal történik.
 
Tekintettel arra, hogy a tűzállósági teljesítmény növelésére alkalmazott bevonattal szemben a fentiek alapján a jogszabály nem támaszt a tűzvédelmi osztályra vonatkozó követelményt, így az OTSZ 5. rész I/4. fejezet 1-5. táblázatában foglalt követelményeknek való megfelelést – a szerkezet tűzvédelmi osztálya tekintetében – a tűzállósági teljesítmény növelésre szolgáló bevonat nélkül kell vizsgálni, a bevonat alkalmazása miatt a szerkezet tűzvédelmi osztálya nem változik.
 
Az építési termékek vizsgálatára vonatkozó nemzeti szabvány módosításra került, melynek következtében a különböző tűzvédelmi osztályú termékek tekintetében az eddigi besorolásban változás következhet be. A változás alapján a szerkezet tűzvédelmi osztályát nem befolyásolja
 
a)   az A1 tűzvédelmi osztályú szerkezet esetében
- az a bevonat vagy burkolat, amelynek
o      vastagsága ≤ 1,0 mm és
o      az égéshője legfeljebb 2 MJ/m2;
                  - az a ragasztó, amelynek égéshője legfeljebb 1,4 MJ/m2.
 
b)   az A2 tűzvédelmi osztályú szerkezet esetében
- az a bevonat vagy burkolat, amelynek
o      vastagsága ≤ 1,0 mm és
o      az égéshője legfeljebb 4 MJ/m2;
                  - az a ragasztó, amelynek égéshője legfeljebb 4 MJ/m2.
  
c)   a B – E tűzvédelmi osztályú szerkezetek tűzvédelmi osztályát az a bevonat vagy burkolat, amelynek a vastagsága ≤ 1,0 mm.
 
Azon tanúsított termékek (például: szendvicspanel, tűzgátló ajtó) esetében, melyeknél a fenti leírásnak megfelelő bevonat vagy burkolat a tűzvédelmi osztály meghatározásánál befolyásoló tényezőként került figyelembevételre, ott az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. a kiadott Építőipari Műszaki Engedélyeket újra értékeli és a módosított szabvány tekintetében, meghatározza a termék új tűzvédelmi osztályát.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1118 látogató olvasta.