Híreink

Hazai védőruha sikere a Lipcsében

2010. szeptember 07.

A személyi védőfelszerelések között zavarba ejtő választék volt a kiállításon. Megjelentek a kínai, indiai, koreai gyártók. Nomex, PBI és PBO anyagok felhasználásával készült bevetési ruházatokkal. Itt üdítő színfolt volt a magyar Vektor Munkavédelmi Kft. jelenléte közel 20 féle védőruházati termékével.


Fejlesztési, gyártási munka
 
Egy ilyen színvonalas kiállításon minőségi termékekkel történő megjelenés csak többévi, következetes, kemény fejlesztői- és gyártási munkával vált lehetővé a Vektor számára. Az 1987-ben alapított cég fejlesztési tevékenysége révén, mára a munkavédelmi eszközök fejlesztése, gyártása és értékesítése területén Magyarország egyik meghatározó, vezető vállalkozásai egyikének tudhatja magát. 1996. évtől bevezette az MSZ EN ISO 9001-es, 2001. évtől pedig a NATO AQAP 2110 minőségbiztosítási rendszert. Ez az egyik kulcsa a mostani sikernek is. A cél: minden területen a biztonsági követelményeknek megfelelő védőeszköz, amihez szorosan kapcsolódnak ruházati programjának fejlesztési eredményei. Új alapanyagok, technológiák felkutatásával, alkalmazásával új termékeket modelleztek, és tesztelték azok gyakorlati alkalmazását.
Ezt segíti Szegeden működő korszerű műszaki feltételekkel, gépparkkal kialakított varroda. A cégben történő folyamatos műszaki és technológiai fejlesztések eredménye, hogy 1994–től a DuPont Nomex® Quality Partner Program tagja lehet, amely kiemelt minőségi követelményeket állít a gyártási folyamatok elé, s azok rendszeres minőségi ellenőrzését jelenti.A VEKTOR Kft. Magyarországon egyedüli tagja a lángálló védőruházatok fejlesztésére és gyártására vonatkozóan a Nomex® Quality Partner (NQP) programnak.
 
Szenzációs teszteredmény
 
A VEKTOR fejlesztési és gyártási programjának eredményeként az idei Interschutz kiállítás egyik kiemelkedő eseménye a három, Vektor Kft. által gyártott tűzoltói védőruházat égetési tesztje volt. A Nomex® Minőségi Partner Program keretén belül persze minden egyes Vektor Kft. által gyártott lángálló ruházat típuson elvégzik az égetési tesztelést, amely megmutatja, hogy milyen védelmi képességű a kifejlesztett termék. Itt a nemzetközi közönség elé lépni mégis más!
Az égetésre felajánlott modellek között volt a könnyített tűzoltó bevetési ruha, a most rendszerbe állított tűzoltó bevetési ruha alapanyag rendszeréből készült bevetési ruha, amely hűtőrendszeres, kivehető béléssel került bemutatásra, és a rendszeresített, jelenleg a tűzoltók által használt Vektor 10/FB tűzoltó bevetési védőruha, amely korábban már átesett a szóban forgó minőségi- és biztonság teszten.
 
A ThermoMan teszt alkalmával a 122 db hőérzékelővel ellátott életnagyságú bábut úgy kalibrálják, hogy az emberi bőr hőmérsékletét utánozza. A lánghatást 12 propángázégő biztosítja, a behatás ideje: 0,5-25,0 s. (hőáram: 2,0 cal/cm2/s=84 kw/m2).
Az égetés után információt kapunk a másod- és harmadfokú égések %-os arányáról, a teljes égési sérülés nagyságáról, az égések pontos elhelyezkedéséről és az utóégési időről. A vizsgálat során a bábu fejrésze nincs védve, ami a bábu 7 %-a, ezért a vizsgálat kiértékelésében a harmadfokú égési sérülés %-os értékéből 7 %-ot le kell vonni.
A teszt alapján a teljes égési sérülés nagysága 2% másodfokú égés volt, ami minden, a kiállításon jelenlévő szakértő nagy meglepetését okozta, hisz ilyen eredményekkel nem igazán találkoztak ruhák égetése során.
Mindenki hűtött ruhát akart!
 
Az Interschutz kiállításon óriási érdeklődés mutatkozott a hűtési rendszerrel ellátotttűzoltó bevetési védőruhára, mely egy szabadalmi oltalommal rendelkező újdonság volt. A VEKTOR COOL bevetési ruha a Vektor Kft és a Thermoflash Kft nemzetközi oltalommal védett, forradalmian új terméke. A védőruha kivehető hűthető béléssel készül. A hűtést lángálló, precíziós hőfokszabályzású, folyadék keringetésű, kivehető bélés biztosítja, melyhez hűtő egység csatlakozik. A megfelelő hűtőteljesítményhez szükséges hűtő energiát fagyasztott, hordozható EUT tartály biztosítja. A hűtő szerkezet minden egysége hőálló és nem robbanás veszélyes! A folyadék hőmérséklete a felhasználó által állítható 20°C és 30°C között 1°C -os lépésekben. A digitális vezérlés a beállított hőfokon tartja a ruházat hőmérsékletét és informálja a felhasználót a  ruha hőmérsékletéről és a rendszer üzeneteiről.
 
A Vektor munkatársai rendkívülien örültek a kiemelkedően jó ThermoMan teszt eredményeknek és annak, hogy nemzetközi szinten is lehetőség volt arra, hogy ilyen kiemelkedő sikerrel képviseljék a hazánkat.
Hollenberger Melinda, Szállás György
Vektor Munkavédelmi Kft., Budapest

Vissza

Ezt a hírt eddig 1490 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: