Híreink

Dunamenti Tűzvédelem - sikeres fejlesztések

2010. szeptember 20.

A Dunamenti Tűzvédelem Zrt. a 80’-as évek eleje óta az INTERSCHUTZ kiállítások rendszeres kiállítója. Az idei kiállítás több látogatót, érdeklődőt vonzott, mint 5 évvel ezelőtt. Cégünk 18 dolgozójának is lehetősége volt részt venni a kiállításon, ahol az új fejlesztések bemutatására és a világban zajló fejlesztési tendenciák feltérképezésére nyílott lehetőség.


Látogatók
 
 „Találkozzunk Lipcsében” szlogennel invitáltuk hazai- és külföldi partnereinket, számos tűzoltó és katasztrófa védelemmel foglalkozó kollégát, hogy látogassanak el standunkra és tekintsék meg a kiállítást. Megtiszteltek érdeklődésükkel a TSZVSZ, a Budapesti Tűzoltó Szövetség, illetve a magyar hivatásos, önkéntes és a létesítményi tűzoltóságok jelentős számú képviselői és tagjai. Örömmel tapasztaltuk, hogy idén több látogatót, érdeklődőt láthattunk vendégül, fogadhattunk standunkon, mint 5 évvel ezelőtt Hannoverben. A szakmai érdeklődők száma is jóval magasabb volt az öt évvel ezelőttinél. Az öt földrészről folyamatosan érkeztek a vendégek. Újdonság volt számunkra a nagyszámú indiai látogató. A legtöbb konkrét érdeklődő Lengyelországból és Ukrajnából érkezett.
 
Kutatás – fejlesztés eredményei
 
A Dunamenti Tűzvédelem Zrt. gyártói, kivitelezői, értékesítési tevékenysége mellett folyamatosan foglalkozik K+F tevékenységgel. 2008-ban pályázat útján a KMOP keretében 40 MFt támogatási összeget nyert tűzvédelmi anyagok és technikák fejlesztésére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, időtartama 2008. 02. 25.-2010. 09. 30.
Az INTERSCHUTZ ideális helyszín az új fejlesztések, új termékek bemutatására. Megragadva a lehetőséget két, a fenti támogatás segítségével továbbfejlesztett anyagunkat a vizes bázisú tűzgátló festékünket, tűzvédelmi kittünket, és egy teljesen új termékünket a gipszkötésű tűzgátló habarcsunkat ismertettük meg a látogatókkal.
 
Új tűzgátló kitt
 
Egyik legfontosabb, saját gyártású termékünk a Polylack K tűzgátló kitt, mely tűzszakasz határokon átmenő kábelek, csövek, légtechnikai vezetékek fő tűzgátló tömítőanyaga. Ez a hőre habosodó festék, kitt rendszer nagyon hatékony, fal-, és födém lezárásoknál. Az EI 60, EI90, és EI 120 követelményeket kielégíti. Az eddiginél korszerűbb összetételű, stabilabb, simulékonyabb, plasztikusabb, hosszabb ideig tárolható anyagot sikerült kifejleszteni, amely könnyebben és esztétikusabban használható fel, kartusban is kiszerelhető.
 
Korszerűsített festék
 
A saját gyártású vizes bázisú festékünk a Polylack W-vel addig 30 illetve 45 perc tűzállósági határértéket tudtunk biztosítani. Fejlesztésünk eredményeként az új, korszerűsített festék a 30, 45 percen túl a 60, esetleg 90 perces tűzállósági határértéket is tudja produkálni, kisebb bevonatvastagsággal, azaz fajlagosan kevesebb anyagfelhasználással. Így versenyképesebb. Nagy gondot fordítottunk a fő jellemző összetevők a habképző-, gázképző- és a hőálló töltőanyagok, amelyek az oly fontos hőszigetelő habréteget befolyásolják, és nem utolsó sorban a sűrítő-, stabilizáló- és emulgáló anyagok legmegfelelőbb arányú kombinációjára. Egy környezetbarát, vizes bázisú festék továbbfejlesztése volt a cél, melynek új receptúrája már a kezünkben van, a vizsgálatok javában folynak, és az előzetes eredmények arra engednek következtetni, hogy a kitűzött célt elérjük.
 
Szórt tűzvédő bevonat
 
Az acél szerkezetek védelmére Polyplast G néven hozzuk forgalomba új, gipszkötésű ásványi eredetű, szervetlen tűzgátló habarcsunkat. Ennek az anyagnak az előnyei elsősorban az összetételében rejlenek. Nem használunk kötőanyagként cementet, nem tartalmaz szálasanyagot, ami az eddig gyártott habarcsaink fő alkotórésze. Az új Polyplast G anyagunk felhordásánál, nedves, előkevert anyagot használunk, nem kerül a levegőbe cementpor és szálas anyag. Kötőanyagként a kisebb környezetterhelést jelentő gipszet alkalmazzuk és a szálanyag tartalmú kőgyapot vattát könnyű fajsúlyú aluminium szilikát tartalmú jó hőszigetelő és hőtűrő ásványi anyagokkal helyettesítjük. Az építőiparban használatos általános habarcsszóró berendezésekkel könnyedén felhordható, simább esztétikusabb megjelenésű, kiválóan tapad az alapfelülethez. Magas PH értéke miatt nem feltétlenül szükséges korrózió gátló alapozást alkalmazni.
A Polyplast G vizsgálatai igazolták az R30-R180 tűzállósági teljesítmény-jellemzőket. További cél az R240 elérése. A már igazolt érétkekre az Építőipari Műszaki Engedély kiadása jelenleg folyamatban van.
 
Az INTERSCHUTZ-on mindhárom termék iránt komoly érdeklődést tapasztaltunk. Egyidejűleg megkezdtük a hazai és a külföldi piacokon is ezen új termékek bevezetését. A kiállításon természetesen alkalmunk volt felmérni, hogy az aktív és passzív tűzvédelem területén milyen irányba fejlődik a világ, melyek azok a területek, ahol érdemes kutatással, fejlesztéssel foglalkozni. A siker a fejlesztőket igazolta.
Dévényiné Palotai Judit, tűzvédelmi szakreferens
Dunamenti Tűzvédelem Zrt., Göd

Vissza

Ezt a hírt eddig 1385 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: