Híreink

Kiskonténer rendszerek az Interschutzon

2010. szeptember 28.

A tűzoltóságok beavatkozásai egyre szélesebb skálán mozognak. A különféle események hatékony kezeléséhez ritkán használt eszközökre is szükség van. A költséghatékonyság és a sokoldalú beavatkozáshoz szükséges felszerelések egyik megoldása a kiskonténerek alkalmazása.


Konténerek itthon
 
Az elmúlt évek során Magyarországon is nagyobb darabszámban jelentek meg a különböző kialakítású konténerek. Elsősorban a műszaki mentőbázisokon, illetve a megyeszékhelyi tűzoltóságokon. A mindennapi gyakorlat viszont igényli, hogy a többi tűzoltóság is valami megoldást találjon az alapvető beavatkozás feltételének megteremtésére, műszaki mentési feladatok során azon időszakra, amíg az RST alapján érkező eszközök a helyszínen rendelkezésre állnak. Mivel minden nem fér el a meglévő gépjárműfecskendőkön és a többségében könnyű kategóriás műszaki mentő szereken, ezért a konténeres rendszerek kerülnek a látótérbe. Marcaliban 2003-ban került rendszeresítésre a kiskonténer szállító utánfutó, amely azóta is fejlesztés alatt van. Így a kiállításon részünkről a figyelem erre a területre fokozottan ráirányult.
Itt természetesen nem a nagykonténerekről van szó, hanem a kisebb szállítójárműveken (pl. platós tehergépkocsin) vagy különböző kialakítású utánfutókon elhelyezhető kiskonténerekről.
 
Konténerek a nagyvilágban
 
A 2010. évi INTERSCHUTZ ezen területen is bővelkedett látnivalóban, jelezve, hogy a kiskonténer elterjedt, praktikus málha elhelyezési megoldás. Viszonylag könnyen mozgathatók, rendszerezhetők az eszközök és a készenlétben tartás költsége is minimális, ha a szállító jármű pl.: utánfutó.
A konténerek mérete teljesen változó, kialakítása a málházott eszközökhöz, anyagokhoz igazodik.
A málházott felszerelések a következők, melyekre láthattunk különböző megoldásokat:
·        Áramfejlesztő, fényárbocok, fényszórókkal, hosszabbító kábelekkel. A robbanómotoros áramfejlesztőkhöz üzemanyaggal, szerszámkészlettel. (fotó: 1)
·        Veszélyes anyag átfejtő szivattyú az összes speciális csatlakozó, illetve elzáró szerelvényével, tartozékaival. (fotó: 2)
·        Pneumatikus léktömítő és csőelzáró párna készlet, valamint tartály léktömítő és lefejtő párna, a hozzá tartozó nyomáscsökkentő és vezérlő egységekkel. Csatornaszem Tömítők, stb. (fotó: 3)
·        Veszélyes anyag jelenlétében történő beavatkozásokhoz szükséges védőruhák különböző típusai dobozolva. (fotó: 4)
·        Mentesítés eszközkészlete a tusoló berendezéstől a felfogó tálcákon, át a szennyezett ruhát tároló zsákon és ládán keresztül, a mentesítésnél használt anyagokkal tisztító szerekkel bezárólag. (fotó: 5)
·        Kármentő edényzet, illetve vegyi anyag tárolására szolgáló gyorsfelállítású medencék, illetve műanyag tartályok. (fotó: 6)
·        Kismotorfecskendő a szükséges tartozékokkal (pl. szívótömlők, szűrőkosár, nyomótömlők, kipufogógáz elvezető cső, kapocspárkulcsok, tűzcsapkulcsok, stb. (fotó: 7)
·        A hosszabb alapvezetékekhez beharmonikázott nyomótömlők osztóval, tömlőhíddal, tömlőfolt bilinccsel, kapocspárkulccsal. (fotó: 8)
·        A pneumatikus párnák, tusolók, és egyéb eszközök működtetéséhez, illetve nagy légzőkészülék igényű beavatkozásokhoz tartalék légzőpalack konténer. (fotó: 9)
·        Elektromos búvárszivattyú a kábeldobokkal, tömlőkkel és egyéb tartozékokkal. (fotó: 10)
·        Látható volt kiskonténeren elhelyezve alátámasztó, feszítő, illetve erőstámasz rendszer is a szükséges tartozékaival. (fotó: 11)
·        A területlezáráshoz, tereléshez, mentesítőhely kijelöléshez, övezethatár megjelöléséhez szükséges eszközök, terelőkúpok, kordonoszlopok, oszloptartók, kordonszalagok, lámpák, stb.
·        Felitató közömbösítő anyagokat tartalmazó edényzet. (fotó: 12)
·        A hosszabb alapvezetékekhez a tömlő orsós konténer is megtalálható volt, amely mellé egy gumitalpakon önjáróra kialakított kismotorfecskendő szállító volt málházva.
·        Alpintechnikai búvár felszerelések, eszközök és tartozékaik konténerbe elhelyezve.
Természetesen az elhelyezendő felszerelések sora, így a konténerek kialakítás szerinti verziói sokfélék lehetnek. A fentiekben csak a leglényegesebbek kiemelésére, bemutatására törekedtem.
 
A kiskonténerek kialakítása
 
A konténerek szerkezeti kialakítása a fotókból látható. Többségében a kiskonténerek a négy keréken gördülő verzióban készülnek, melyekből kettő fixen kialakított. A befoglaló méretek különbözőek voltak, a málházott felszerelés függvényében, de az egy járműnél, illetve bemutatóhelyen elhelyezett konténerek szélessége, hosszúsága azonos volt, csupán a magasságban volt eltérés.
Valamennyi kiskonténer rendelkezik álló helyzeti rögzítő fékkel, amely kézi kioldású bovdenes, vagy rudazatos. A rögzítés rugóerővel biztosított. (fotó: 13)
A szállító járművön történő elhelyezésre, rögzítésre is több megoldás láthattunk. Volt spaniferes rögzítés a plató aljához, vagy oldalához. Kiépített fix pontos rögzítés a zárt rakománytér oldalához, illetve sínpálya rögzítés az aljához. (fotó: 14)
A szállító járművek közül az emelőhátfalas kialakítású platós, vagy zárt felépítményes tehergépkocsik, vagy nagy konténer lenyíló oldalakkal, ami a kiskonténer mozgatását biztosítja, illetve alacsony utánfutó lenyíló hátfallal is megtalálható.
Nagyon pozitív dologként kell megemlíteni, hogy lehetőség van pályázat keretében kiskonténerre pályázni, hisz a nagyértékű pályázatokon beérkező speciális felszerelések, eszközök szakszerű elhelyezését így biztosítani lehet, tehát Magyarországon is van jövője a kiskonténeres rendszernek.
Greffer József tű. alez., parancsnok
Tűzoltó-parancsnokság, Marcali

Vissza

Ezt a hírt eddig 1365 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: