Híreink

Zaj- és tűzvédelem a sportcsarnokban

2022. március 28. 07:30

Hogyan lehet a zajvédelmet a tűzvédelemmel együtt hatékonyan megoldani, miközben a dizájn szempontjai is érvényesülnek? Egyre több ilyen komplex feladatmegoldás ad kihívást a tervezőknek. A sátoraljaújhelyi sportcsarnok tervezői jó példát mutattak erre.


Tervezés és kivitelezés

A 2022 tavaszára Sátoraljaújhelyen a Várhegy nyergében elhelyezkedő Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont sportkomplexumának (generálkivitelezés: a sárospataki Weinberg ’93 Kft. és a sátoraljaújhelyi Rex-Bau Kft.) építése során alkalmazott zajcsillapítása tűzvédelmi szempontból is érdekes lehet. A sportcsarnokban ugyanis a küzdőtér fölötti falfelület hangelnyelő borítása, amely egyben dekorációs célokat is szolgál, Knauf Insulation Tektalan 037/2 anyagából készült, nagyjából 430-440 m2 felületen.

A (fagyapot-kőzetgyapot) kompozit lapokat a beton falszerkezethez lécvázak segítségével, dűbelezéssel rögzítették a szakemberek (szakipar: a miskolci Terra-Korr). A helyszínen szükséges méretre vágást egyszerű asztali körfűrésszel oldották meg.

 

Vizsgálati eredmények

A fagyapot vizsgálati eredményei az MSZ EN ISO 10534-1:2001 szerint:

  • Hangelnyelési tényező: Tektalan 037/2 50 mm
  • Súlyozott hangelnyelési tényező: 0,60 (MH)
  • NRC érték (Noise reduction coefficient): 0,60

A fagyapot termékek akusztikai jellemzői kiválóak, köszönhetően rostos, porózus szerkezetüknek.

A vizsgálatok igazolták, hogy mind a homogén mind a kompozit táblák kiválóak akusztikai követelmények esetén is. Sportcélú alkalmazásuk támogatására emiatt néhány típusukra labdaállósági vizsgálatokat is végeztettek, amelyek szintén kiemelkedő eredményeket mutattak.

  • Első lépésként korábban a Tektalan HS hangelnyelését mérték, majd
  • a termékfejlesztés eredményeként bevezetett Tektalan 037/2 fantázianevű terméküket is vizsgálták.

 

A TEKTALAN 037/2 JELLEMZŐI:

  • Kötőanyaga fehér cement
  • Fózolt élek, a dekoratívabb megjelenés érdekében
  • A2 tűzvédelmi minősítés

 


www.knaufinsulation.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 885 látogató olvasta.