Híreink

Védelem Szeminárium- Építészeti tűzvédelem mérnöki módszerekkel

2010. október 15.

Több, mint 100 fő részvételével zajlott október 13-án Balatonföldváron a Hotel Jogar Továbbképző Központban az a konferencia, ahol a mérnöki módszerek alkalmazásának lehetőségeiről tartottak előadást és konzultációt.


Csuba Bendegúz tű. ezredes, a tervező és az engedélyező hatóság megváltozott feladatai kapcsán konkrét példákkal illusztrálta azokat a lehetőségeket és módszereket, amelyeket az új OTSZ biztosít.
 
Dr. Takács Lajos építészmérnök, egyetemi adjunktus már a tervezési fázisban lehetséges konkrét módszereket és megoldásokat mutatta be, valamint ismertette az ezzel kapcsolatos tervezetek gerincét, amelyek kitértek az elméleti kérdésekre, statisztikai adatokra, az alkalmazási szabályokra és az esettanulmányok szükségességére.
 
Szilágyi Csaba konkrét, megvalósult építményeken keresztül mutatta be az FDS tűzmodellező szoftver eredményeit és az ezzel kapcsolatos újszerű megközelítés megoldásait.
 
A természetes hő- és füstelvezetés megoldási lehetőségeit és ezen belül a mérnöki megközelítés szükségességét emelte ki előadásában Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnök. Ennek kapcsán kitért a gazdaságosság kérdéseire is, figyelembe véve a hosszú távú karbantartási költségeket valamint az egyes megoldások eltérő szakmai követelményeit.
 
Nádor András az aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek harmonizálásában, az aktív rendszerekben rejlő új lehetőségeket emelte ki, konkrét megvalósulási példákon bizonyítva az egyes mérnöki megoldások eredményességét és költséghatékonyságát.
 
Mészáros János tűzvédelmi mérnök a tűzvédelmi szakértő feladatait és szerepét elemezte a tervezés egyes fázisaiban, kiemelve, hogy a szakértőnek a tervezés minden szakaszában közre kell működnie. Felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos komplex szemléletmód kialakításának szükségességére.
 
Heizler György tű. ezredes a tűzvédelmi jogszabályok és szabványok szakirodalom kutatási lehetőségeit mutatta be a Védelem online működésén keresztül.
 
A konferenciát követő konzultáción számos témában, többek között a szakértői működésről, a hő- és füstelvezetésről, a tűzkockázat elemzésről és a szakértői tevékenység elismertségéről fejtették ki nézeteiket az előadók.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1551 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: