Híreink

Mit olvashatunk a Védelem októberi számában?

2010. október 13.

A napokban az olvasókhoz kerülő lapszám 20 cikke számos szakterület részleteibe és megoldási módjaiba vezeti be a szakembereket. A megoldások közül kiemeljük a veszélyes anyagok terjedésének modellezését szolgáló program bemutatását, valamint a egy tűzeset szakmai tapasztalatainak feldolgozását, de az idei Interschutz kiállítás újdonságainak bemutatását is folytatjuk.


Fókuszban
 
Heizler György, Ulbert Olga, József Attila - Felderítés veszélyes anyagok jelenlétében, ALOHA terjedést modellező program támogatásával
 
A veszélyes anyagok káreseteinek felszámolásakor a legfontosabb feladat a lakosság, a környezet és a beavatkozók védelme. Ezeknek a veszélyhelyzetekben több közreműködő együttműködésével kell számolnunk. Hogyan állapíthatjuk meg hatékonyan a veszélyes anyag kiterjedését és az ott lévők védelméhez szükséges teendőket?
Mi az ALOHA?
A veszélyes anyag terjedése a levegőben, és így a veszélyeztetett terület mérete, valamint a veszélyeztetettség mértéke rendkívül sok dologtól függ. A veszélyes anyag levegőben való terjedésének pontos leírása bonyolult matematikai számításokkal lehetséges, amelyhez a szükséges adatokat, (pl. az anyagok fizikai-kémiai állandói) a szakirodalom táblázatai tartalmazzák. Ezt az időigényes munkát könnyíti meg az USA Környezetvédelmi Minisztériumban a bevetés irányítás számítógépes támogatására kifejlesztett ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres) program. Segítségével egy vegyi baleset esetén megbecsülhető, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó felhő milyen irányban és távolságban terjed a kibocsátás helyétől.

 
 
Ulbert Olga - Mit jeleznek a veszélyességi övezetek?
 
Az ALOHA három veszélyességi övezetet határoz meg a veszélyes anyagra. Ezekhez az adatbázisában megtalálható AEGL ERPG, TEELs, IDLH, UEL, and LEL értékeket használja. A felhasználó azonban ezektől eltérő koncentráció-értékekre is kiszámoltathatja a programmal a veszélyzónák elhelyezkedését.
 
Ulbert Olga - Tűz és robbanási folyamatok lejátszódása – mire és hogyan figyeljünk?
 
Az ALOHA program a vegyi anyagok kikerülése során bekövetkező öt leggyakoribb tűz és robbanási folyamatot modellezi: Jet tüzek (Jet fire), medencetüzek (pool fire), folyadék felforrása miatt képződő gőzfelhő berobbanása (BLEVE), begyulladás (flash fire) és gőzfelhő robbanás (Vapor Cloud Explosion). Ezek közül gyakran több is bekövetkezhet.
 
 
Tanulmány
 
Veres György - Tűzterjedés és ellenük történő védekezés az épített környezetben IV.
 
A tűzterjedés módjai és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetek, a tűzszakaszolás lehetőségei és a kivitelezés során betartandó főbb követelmények után a különféle nyílások lezárásainak lehetőségeit vesszük számba.
 
Veres György - Menekülés előtti időtartam I.
 
A technika, a technológiák fejlődése egyre gyakrabban mutatta meg az ember kettős természetét. Kiderült egyrészt, hogy az emberi elme csodálatos találékonysága, alkotóképessége mellett, olykor nem elég megfontolt. A végletekig szélsőséges nézetekre is fogékony és ezért szörnyű károkat, katasztrófákat is okozhat. Az ember által létrehozott kultúra, a technika és a technológiák fejlődése hozta felszínre az emberi természet korlátait. Ezért ma már a további fejlődés jelentős kockázati tényezőjeként definiálhatjuk az embert magát. Természetes hát, hogy a tudomány érdeklődése egyre inkább az emberre is ráirányult.
 
 
Tűz-és káresetek
 
Wéber Antal Tűz az apartmannházban Zalakaroson
 
A Zalakaroson kigyulladt apartmannház mintegy 600 m2-es területű tetőszerkezettüzével tűzoltási szempontból, a beruházás a létesítés, a szakhatósági tevékenység tűzmegelőzési szempontból számos tapasztalatot tartogatott. E két terület tevékenységéből az eredményeket és problémákat emeli ki szerzőnk.
 
Visszhang
 
Zellei János - Passzív és aktív tűzvédelem az épületekben
 
Aki évtizedek óta a tűzvédelemben, a tűz esetleges tragikus hatásainak kivédéséért dolgozik, rendszeresen elgondolkodik azon, hogy melyek azok a védelmi elemek, amelyek alkalmazhatók a tűzmegelőzésért az épületekben és egymással milyen módon dolgozhatnak azok együtt a nagyobb tűzbiztonságért.
 
Megelőzés
 
 
Perlinger Ferenc - Akkumulátorok töltésével kapcsolatos teendők robbanásvédelmi szempontból
 
Mi a különbség az akkumulátortöltő helyiség és az akkumulátor töltőhely között? Hogyan lehet megteremteni a biztonságos körülményeket a targoncák, takarítógépek és egyéb, az iparban és kereskedelemben használt akkumulátoros kiszolgáló kisgépek akkutöltésekor?
 
Dr. Takács Lajos Gábor - Tűzszakaszok kiegészítő szerkezetei
 
A tűzszakaszok kialakítása és térbeli elválasztásának alapszabályai (Védelem 2010/1), valamint méretezésének új elvei (Védelem 2010/3) után azokat a kiegészítő szerkezeteket mutatja be szerzőnk, amelyek a tűzszakasz-határokon lévő nyílások lezárásában töltenek be funkciót.
 
Technika
 
Magirus – Új létratechnológia
 
Az Iveco Magirus szinte minden területen újdonságokkal jelentkezett az Interschutzon Lipcsében. Ezek közül kiemelkedik a teljesen új létratechnológia, amivel – sokak állítása szerint – a Magirus újra felfedezte a csuklótagos tolólétrát.
 
 
 
Szabó Imre - Legújabb Metz fejlesztések az Interschutzon
 
A Metz Aerials az Interschutz 2010 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztéseit. Többek között látható volt az új B32A emelőkosaras jármű, az új 450 kg terhelhetőségű létrakosár, melyet a Rote Hahn látogatói az L32A létrán tekinthettek meg, valamint az L39-P és L32A létrás gépjármű.
 
Két új légzésvédő a Drägertől – új légzésvédő generáció
 
Az Interschutz kiállításon került bemutatásra a PSS légzésvédő család két új a PSS 3000 és PSS 5000 tagja, amivel teljessé vált az új generáció. Miben más ez a két típus? Mit tud, mire lehet jó?
 
Dobos Gábor  - Új hőkamera az Interschutz-on
 
Az Interschutz kiállításon mutatta be újgenerációs hőkameráit a Dräger cég. Az UCF 6000 és 7000 típusú hőkamera egy sor új funkciót és intuitív működést hordoz magában. Sőt az első olyan kamera, amely megfelel az ATEX szabványnak.
 
Nagy Zolán - Tűzoltói igényeket követő fejlesztések
A Vetter cég standjának újdonságait az teszi különlegessé, hogy az új eszközök létrejöttét, egy-egy megtörtént káreset, vagy baleset következtében, külön tűzoltói kérés alapján fejlesztették ki. Ilyen például a 6 Tonnás 1,0 bar ék alakú emelőpárna. 
 
 
Módszer
 
Nagy Katalin - Nemcsak hő- és füstelvezető, ami annak látszik
 
Hő- és füstelvezető berendezések alkalmazása az előírt esetekben megkerülhetetlen. Terítéken volt már a hő- és füstelvezetők alkalmazási területe, a telepítés, a beépítés és működtetés számos kérdése, de még nem esett szó arról, hogy amit muszáj beépíteni, az másra is használható.
 
Szakfelszerelések – módszertani bemutató és tanfolyam
 
A Heros Zrt. telephelyén 2010. augusztus 11-én a LEADER GmbH hazai képviselője módszertani bemutatót tartott Budapesten. A meghívott szakemberek sugárcsövet, vízágyút, nagynyomású tűzoltó ventilátort, vagy éppen tűzoltó gyakorló berendezést láthatták és próbálhatták ki, megismerve az optimális fogásokat.
 
Szervezet
 
Kristóf István - Milyen technikai fejlesztésekről születtek döntések?
 
Az elmúlt időszakban több közbeszerzési eljárás fejeződött be illetve van folyamatban, amelynek eredményeként újabb 50 gépjárműveket kaphatnak a tűzoltóságok. A közeljövőben 4 új tűzoltó laktanya beruházása is megkezdődhet. A laktanya felújításokra eddig összesen 52 pályázatot regisztráltak.
 
Fórum
 
 
Baranya Károly - Geológiai eredetű veszélyek
 
Hazánkban 909 település belterületén lehet számolni pincerendszerek beszakadásával vagy természetes partfalak leomlásával. Somogy megyében 57 település érintett és egyre több földtani eredetű, a lakosságra, az épített környezetre és az infrastruktúrára károsító hatású jelenségre figyeltünk fel. Melyek ezek fő jellemzői? Mit tehetünk a lakosság védelme érdekében?
 
 
Kézi és hidraulikus hosszabbítás a mentőhengernél
 
Az idővel való küzdelem a baleseteknél különösen fontos szempont. Ezért is figyeltünk fel egy teljesen új koncepciójú mentőhengerre az Interschutz kiállításon.
 
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983
Email: vedelem@katved.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1678 látogató olvasta.