Híreink

Védelem Szeminárium: Új módszerek és technikák a tűzoltás kárelhárítás szolgálatában

2010. november 17.

Új módszerek és technikák a tűzoltás kárelhárítás szolgálatában címmel szervezett konferencián az Interschutz-on bemutatott új megoldásokról és technikai lehetőségekről kaphatott közelképet a 100 résztvevő tűzoltási szakember. Amint ígértük a konferencia rövid összefoglalóját és az előadásokat adjuk közre.


A 2010 november 9-én megtartott rendezvényen élénk érdeklődés kísérte Miskolczi Tibor tű. ezds. úr előadását, aki a szentkirályszabadjai veszélyes hulladéktűz tűzoltási és lakosságvédelmi tapasztalatait elemezve ismertette a beavatkozás menetét és kitért a lakosságvédelem és a lakosságtájékoztatás fontosságára. Ismertette az alkalmazott megoldásokat. A döntően fiatal hallgatóság számára a tények mögötti megfontolások és módszerek bemutatása jelentett sokat.
 
Ugyancsak a nagy káresetek irányítási módszertanába engedett bepillantást Heizler György tű. ezds és József Attila gyakorlati bemutatóval kísért előadása. A Pro Mobil járműkövetés a bevetés-irányításban azt az Online járműkövetési rendszert mutatta be, amely a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság térinformatikai fejlesztésének egyik eredményeként ma már a napi gyakorlatban segíti a bevetés-irányítást. Ezzel valamennyi káresetnél a járművek pozíciói folyamatosan láthatók, a kárhelyi szintű irányításuk napi gyakorlattá válhat. Különösen miután bemutatták azokat a térképpel ellátott speciális kézi számítógépeket, amelyeket rövidesen a parancsnokságok I-es szereire telepítenek.

A bevetés-irányítás támogatása távfelügyelettel címmel Weltz György a MSA Hungária képviselője a tűzoltósági beavatkozások telemetrikus távfelügyeletének új megoldásait mutatta be. A bonyolult káreseteknél a beavatkozók biztonsága kiemelt kérdés. Az idei Interschutzon mutatták be az alpha Personal Network távfelügyeleti rendszer továbbfejlesztett változatát, amely már a légzőkészülék levegőkészletének, működésének jelzésein túl a veszélyes gázok koncentrációjának jelzéséreis alkalmas, s mindezeket pontosan dokumentálja és ha kell az adatokat továbbítja a bevetés irányítás részére, de a légző álarcba épített ledek segítségével a beavatkozó tűzoltót is folyamatosan informálja.
 
Szabó Imre a Szifire igazgatója négy a magasból mentésben és az oltásban bevezetett újdonságra hívta fel a figyelmet. Ezek olyan új megoldások, amelyek a jövő technikai és taktikai lehetőségeit nagyban befolyásolják.
Az Interscutzon sokaknak feltűnt a FireCAN felirat a tűzoltó gépjárműveken. Mit jelent ez?  2006-ban a tűzoltó szektor vezető gyártói (IVECO-Magirus, Rosenbauer és Ziegler) megállapodtak arról, hogy közösen fejlesztenek központi elektronikai egységet (uniformizált interface-t) a tűzoltójárművek részére, mára ezek a fejlesztések beértek a szabványosított megoldások a mindennapok részei lesznek. A FireCAN lehetőséget teremt a gyártó specifikus komponensek integrálására s ez a járműtechnika fejlesztését hosszútávon meghatározza.
A másik új oltási megoldás a Cobra oltórendszer, amely a zárt terek falaiba nyílást vágva a hatékony külső oltás lehetőségét teremti meg.
A magasból mentésben a METZ új létratechnológiája és a 400 kg-ig terhelhető kosár nyit új lehetőségeket.
 
Mélykúti Sándor a HEROS vezérigazgatója a tűzoltó gépjárműfecskendők új vezérlési rendszereit és azok gyakorlati alkalmazását mutatta be szemléletes előadásában, kiemelve, hogy az új követelményeknek a járműkezelők oktatásában is meg kell jelennie. Erre rögtön példát is mutatott, amikor bemutatta a világ tendenciáit és az erre rímelő saját fejlesztésű gépjármű-szimulátort. Ennek segítségével a szivattyúkezelők oktatása, továbbképzése és teljesítményük objektív mérése új lehetőséget kapott.
 
Szemler József az idei év tendenciáira is reagálva az ár- és belvízvédelem technikai újdonságait egy gyakorlati bemutató keretében mutatta be. A német gyártmányú CHIMSEE szivattyú szűrőkosár nélkül 8 cm-es szemcseátmérőig minden szemetet felszívott, s közben magára lehetett hagyni, ugyanis nem okozott neki problémát az üresjárat sem. Az 53 kg-os szivattyú 2200 l/perces teljesítménnyel dolgozott és a szabadalmaztatott könyök segítségével pár mm vizet hagyott maga után.
A másik új eszköz a Rosenbauer Nautilus névre keresztelt mélyszívója volt, amely elsősorban a kevésbé szennyezett víz, árvíz, csőtörés utáni szivattyúzás nélkülözhetetlen eszköze.
 
Egyéni védőeszköz újdonságok az Interschutzon címmel Adorján Attila a Dräger munkatársa ötletes módon egy tűzoltó szolgálati napjába illesztve mutatta be a Dräger által kifejlesztett és az Interschutzon bemutatott tíz újdonságot.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1375 látogató olvasta.