Híreink

Mit olvashatunk a Védelem decemberi számában?

2010. november 08.

A decemberi Védelem a tudomány és a gyakorlat, a jövő kihívásai, és a jelen problémái jegyében foglalkozik az építészeti tűzvédelem, a mérnöki módszerek alkalmazásának kérdéseivel. Közben nagyon aktuális problémákra javasol módszereket a 17 cikk. Ez egyben az idei év 336 oldalas kötetének újabb hozzájárulása a szakmai fejlesztéshez. Kiváló szerzők eredményei és vitái: ez a 2010. év záró száma.


Mit olvashatunk a Védelem decemberi számában?
 
A decemberi Védelem a tudomány és a gyakorlat, a jövő kihívásai, és a jelen problémái jegyében foglalkozik az építészeti tűzvédelem, a mérnöki módszerek alkalmazásának kérdéseivel. Közben nagyon aktuális problémákra javasol módszereket a 17 cikk. Ez egyben az idei év 336 oldalas kötetének újabb hozzájárulása a szakmai fejlesztéshez. Kiváló szerzők eredményei és vitái: ez a 2010. év záró száma. 
 
Fókuszban
 
Dr. Takács Lajos Gábor, Szikra Csaba: Passzívházak tűzvédelmi kérdései
 
A tartósan magas és várhatóan tovább növekvő energiaárak következményeként egyre gyakrabban esik szó passzívházakról. A nagy hőszigetelési igény miatt, az éghető anyagok mennyisége megnövekszik, s a passzívházaknál elterjedt épületszerkezetek speciális tűzvédelmi problémákat eredményeznek, ezek pedig újfajta megoldásokat követelnek. Szerzünk a jövő kihívásaiban enged bepillantást, így a felkészülés talán hatékonyabb lesz.
 
Mitől passzívház?
A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Másként fogalmazva a passzívházak olyan alacsony energiaigényű épületek, amelyeknél a hűtési és a fűtési energia-megtakarítás 90-100 %-os; sem a hűtési, sem fűtési energiaigény nem lehet több, mint 15 kWh,év. A passzívházak hőellátása a napenergia mellett az emberekből és a háztartási gépek működéséből származó hulladékhővel történik, emellett kritikus téli időszakban szükség lehet fűtés rásegítésre, amely kandallóval, hőtárolós kályhával stb. oldható meg.
 
Dr. Takács Lajos Gábor, Szikra Csaba: Energia-megtakarítás kontra tűzvédelem?
 
A tűzvédelmi kérdések és az energia megtakarítását célzó stratégiák gyakran összeütközésbe kerülnek egymással. Egy-egy példát szeretnénk mutatni a különböző energia-megtakarítást célzó épületszerkezeti megoldásokra, amelyek segíthetik az épületben a tűz és a hő, illetve a füst szétterjedését.
 
Szervezet
 
Új célok és utak a hazai tűzmegelőzésben
 
Egyfajta felfokozott várakozás tapasztalható a tűzvédelem és ezen belül a tűzmegelőzés jövőbeni alakulásáról. Dr. Bakondi György tű. altábornaggyal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójával folytatott beszélgetés célja, hogy a tűzmegelőzéssel kapcsolatos várható változásokról első kézből kapjon az érdeklődő információt.
 
Tanulmány
 
Veres György: Tűzterjedés és ellene történő védekezés az épített környezetben V.
 
Sorozatunkban a tűzterjedés módjai és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetek, a tűzszakaszolás lehetőségei és a kivitelezés főbb követelményei a különféle nyílások lezárásaival foglalkoztunk. Sorozatunk záró részében a falak, födémek, tetők kapcsolódásainak megoldásait mutatjuk be.
 
 
Dr. Beda László: Mérnöki módszerek a tűzvédelemben II. - sztochasztikus tűzmodellezés
 
Az épületen belüli tűz környezetre gyakorolt különböző káros hatásainak megítélése, és a környezeti tényezők tűzre gyakorolt hatásainak becslése is komoly elméleti kihívást jelent a mérnökök számára. Ebben a rövid közleményben a tűzterjedés modellezésének nem általánosan ismert próbálkozásaira szeretném ráirányítani a figyelmet, hangsúlyozva azt, hogy az itt vázolt modellek működésének megértése bizonyos matematikai előképzettséget igényel. Ezért az ismertetés során megpróbáltam a matematikai eszközöket csak a legszükségesebb körben bemutatni. Teljesebb kép nyerhető az (1) irodalmi hivatkozásban. Elöljáróban még egy gondolat: a bemutatott modellek használatát csupán az adatbázis hiánya korlátozza. 
 
Veres György: Menekülés előtti időtartam II.
 
Az emberi érzékelés és viselkedés, az információ feldolgozás sebessége mellett a reakcióidőt és a füst hatását vettünk figyelembe kockázati tényezőként. Milyen további tényezők határozzák meg a menekülés előtti időtartamot?
 
Kutatás
 
Bérczi László: Biztonságos tűzoltói beavatkozások elősegítése - száraz fel- illetve leszállók kialakítása
 
A középmagas épületekben kialakított száraz felszálló vezetékek káreseteknél történő taktikai alkalmazásában eltérő szakmai vélemények ütköznek. A fővárosban az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján a meglévő száraz felszálló rendszerek készenlétben tartására, taktikai alkalmazására módosító javaslatot dolgoztak ki.
 
Gyenes András Péter, Ferenczi Zoltán: Tűzálló középfeszültségű kábel a Metró 4. vonalán
 
Jelentős szakmai fejlesztés eredményeként a Siemens a Metró 4 áramellátását 10kV-os középfeszültségű 60 perces tűzállósággal rendelkező, minősített kábellel oldja meg. Az újdonság, hogy mindezidáig ilyen kábel nem létezett. A fejlesztés és a minősítés lépéseiről számolunk be.

 
Megelőzés
 
Perlinger Ferenc: Védőgázos technológiák tűzvédelmi kérdései
 
Napjainkban egyre több olyan technológiát alkalmaznak, ahol különféle „védőgáz” alatt mennek végbe fizikai-kémiai folyamatok. Ezek a „védőgázok” többnyire inert gázok, de egyre gyakrabban alkalmaznak éghető gázt/gőzt is védőgázként. Melyek az ezekkel kapcsolatos főbb tudnivalók mindkét védőgáz-csoportra? Mit követel a hazai szabályozás, a meglévő szabványi háttér?
 
Lestyán Mária: Légcsatornák tűzvédelmi szigetelése
 
Az épületek használatbavételi eljárásai során egyre többször jelent gondot, hogy a légcsatornák átvételekor nem állnak rendelkezésre a szükséges tanúsítványok. Ez rendszerint nem gyártói hanyagságra vezethető vissza, hanem arra, hogy nem egyértelmű, mely épülethez, mely szabvány szerinti kialakítást kell figyelembe venni. A tervezők, kivitelezők tájékozatlanok ezen a szinten, s kérdés nélkül az évtizedekig jól bevált megoldásokat alkalmazzák, amelyek nem biztos, hogy az új előírások szerint is megfelelőek. A kiigazodáshoz kívánunk most segítséget nyújtani.
 
Kiss Attila: CE jellel - Szendvicspanelek megfelelőségét igazoló dokumentumok
2010 szeptember 30-tól megszűnt a szendvicspanelekre vonatkozó eddigi nemzeti tanúsítványok érvényessége. Mit jelent az új követelmények szerint – tűzvédelmi szempontból – a hőszigetelt szendvicspanelek CE jellel való tanúsítása? Ma már minden gyártó kötelezettsége az említett jelölési kötelezettség. Mit kell tudni a felhasználóknak és a hatóságoknak ezzel kapcsolatban?
 
Vísszhang
 
Csuba Bendegúz: Aktív, kontra passzív, rekontra OKF – avagy az igazság ideát van
 
Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a Védelem folyóiratot, azonban többször meglepetéssel olvasok egy-egy cikket – annak ellenére, hogy a szerkesztőbizottság tagja vagyok – olyat, amely a valóságot és a tényeket talán kissé torzítva tálalja. Az előző két számban is megjelent két cikk, amelyek eltérő mértékben közelítik a valóságot, és ezért írásra sarkalltak.
 
Fórum
 
Szabó János: Villámárvizek, zivatarcsatornák Nógrád megyében
 
A település és a víz hosszú ideig alapvetően harmonikusan élt egymás mellett. A veszélyekre a társadalom, a település meghozta szükséges válaszait. Például azzal, az elenyésző vízhozamok ellenére nem építkeztek a szabad vízfolyás. Az eltelt évtizedekben a múlttal ez a gondolkodás vele együtt a tapasztalat is feledésbe merült.
 
Hogyan éljük túl a füstmérgezést? 
                    
Hiánypótló egyéni védőeszköz, menekülési maszk, jelent meg hazánkban is, amely a füstmérgezés ellen véd, de egyben növeli a beavatkozásra rendelkezésre álló időt. A kámzsás, szűrővel felszerelt menekülési maszk mintegy 40 percig nyújt védelmet.
 
Technika
 
Magirus Multistar 2 – egy sikeres járműkombináció
 
A Multistar 2 világszerte egyedülálló kombinációja az emelőkosaras és a tűzoltó gépjármű technikának. Ez a megoldás válasz az egyre komplexebb beavatkozásokkal szembeni kihívásra. Tűzoltás, műszaki mentés, magasban történő beavatkozás, minden egyben.
 
Nautilus új könnyű és erős mélyszívók a Rosenbauertől
 
Egy mélyszívó ma már a tűzoltóság alapfelszerelései közé tartozik. Az elmúlt időszak ár-és belvizei megmutatták milyen fontos a megbízható, kis vízmennyiségből is hatékonyan dolgozó szivattyú, de akár a gépjárműfecskendő vízellátásába is besegíthet. Az Interschutzon két ilyen új mélyszívót mutatott be a Rosenbauer.

 
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1312 látogató olvasta.