Híreink

Új célok és utak a hazai tűzmegelőzésben

2010. november 15.

Egyfajta felfokozott várakozás tapasztalható a tűzvédelem és ezen belül a tűzmegelőzés jövőbeni alakulásáról. Dr. Bakondi György tű. altábornaggyal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójával folytatott beszélgetés célja, hogy a tűzmegelőzéssel kapcsolatos várható változásokról első kézből kapjon az érdeklődő információt.


Tisztelt tábornok úr a TSZVSZ október 28-29-i konferenciájának nyitó előadásában Ön beszélt a tűzvédelem jövőjéről és a szervezete előtt álló feladatokról. Arra kérném, hogy pár szóban kifejezetten a tűzmegelőzés jövőjéről fejtse ki véleményét.

Ahogy azt a konferencián is kifejtettem a tűzvédelem az ország közbiztonságának egyik alapköve, mivel a tűzbiztonság helyzete kihatással van a gazdaságra, az állampolgárok biztonságérzetére, és tényleges biztonságára egyaránt. Ennek megfelelően az ország tűzbiztonsági helyzetét erősíteni kell, mivel az elmúlt években mind a katasztrófavédelem, mind a tűzoltóságok helyzete, megítélése negatív irányban változott a belső torzsalkodások és egyes vezetők személyes céljainak előtérbe helyezése miatt. A szükséges változtatások nem kerülhetik el a tűzmegelőzés területét sem. A hatékony és következetes tűzmegelőzési tevékenységhez meg kell erősíteni, illetve meg kell teremteni a szakirányítás rendszerét, valamint a tűzmegelőzés területén minden érintettnek aktívan el kell látnia feladatát. A tűzmegelőzés a legfontosabb terület a tekintetben, hogy ennek hatékony működése, működtetése esetén a tűzesetek száma, azok által okozott gazdasági károk csökkenése a biztonságon túl a gazdaságra is kedvező hatással van.
 
Ez azt jelenti, hogy a tűzoltóságok, illetve azon belül a tűzmegelőzés újra állami irányítás alá kerül és megszűnnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok?

Nem erre gondoltam az előbb. Amikor azt mondtam, hogy a tűzmegelőzés területén mindenkinek aktívan el kell látnia feladatát, arra céloztam, hogy a tűzmegelőzés nem csak a katasztrófavédelmi szerveknek és a tűzoltóságoknak a feladata, hanem mindenkié. Az állampolgároké akkor amikor a mindennapi életük során betartják a tűzmegelőzési használati szabályokat, hiszen a tűzesetek jelentős része ezen szabályok megszegéséből ered. Mondok egy példát: ha valaki a széntüzelésű kályhájába gyújtós helyett gázolajat használ, az ne lepődjön meg azon, ha a kályhából kicsap a láng és megégeti őt. Az ilyen felelőtlen magatartások visszaszorításával jelentősen javítható a tűzkárstatisztika, illetve a tűz miatt keletkező károk nagysága.

Az interjú teljes szövege a VÉDELEM decemberi számában olvasható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1163 látogató olvasta.