Híreink

Ismét a repülő kívánságlámpásokról

2011. január 27.

A „repülő kívánságlámpások” forgalmazásával és használatával kapcsolatban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az OKF kérésének megfelelően korábbi álláspontját felülvizsgálta, és módosította. A hatóság szerint ezek egy nyílt lángot használó hőlégballonnak tekinthetők, de semmiképpen nem biztonságosnak.


A Hatóság megállapítása szerint a „repülő kívánságlámpás” egy nyílt lángot használó hőlégballonnak tekinthető. A földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik. A ballon a repülés során bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, azok meggyulladását eredményezheti, ezáltal tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelenthet. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a RAPEX rendszerben Finnországból, illetve Ausztriából származó riasztásokat talált, amelyek szerint a gyártók önkéntesen visszahívták a termékeket.
 
A repülő kívánságlámpásokra vonatkozóan külön szabvány nem létezik, ezért forgalmazásukkal kapcsolatban a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 3. § (1)-(3) bekezdései az irányadóak, melyek szerint csak biztonságos termék forgalmazható. A gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságosságáról. A forgalmazó nem forgalmazhat olyan terméket, amelyről tudja, vagy a rendelkezésére álló tájékoztatás vagy szakmai ismeret alapján tudnia kellene, hogy nem biztonságos.
 
A fentiek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megállapította, hogy a repülő kívánságlámpás – rendeltetésszerű használatából eredően – biztonságosan nem üzemeltethető, mivel tűz keletkezésének lehetőségét hordozza magában, veszélyeztetve ezáltal az élet- és vagyonbiztonságot. Emiatt a Hatóság javasolta a termék forgalomból történő kivonását.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a Hatóságnak nem áll módjában a repülő kívánságlámpások forgalmazását általános jelleggel megtiltani, mivel csupán abban az esetben van erre lehetőség, amennyiben konkrét egyedi esetben megállapítható a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése.
 
A termék használata sérti a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzé tett Országos Tűzvédelmi Szabályzat 5. rész II. fejezet 4.11. pontjában foglaltakat, mely szerint: „A szabadban tüzet gyújtani, … csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.” A 4.12. pont szerint: „A szabadban tüzet … őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.”
 
Amennyiben a „kívánságlámpás” használata tüzet okoz, vagy használatával környezetére tűzveszélyt jelent, a tűzvédelmi hatóság a termék használójával szemben tegye meg a szükséges intézkedést, illetve amennyiben a termék használatát tapasztalja, azt jelezze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1417 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: