Híreink

Tűzoltói igényeket követő fejlesztések

2011. január 19.

A Vetter cég standjának újdonságait az tette különlegessé az Interschutzon, hogy az új eszközök létrejöttét, egy-egy megtörtént káreset, vagy baleset következtében, külön tűzoltói kérés alapján fejlesztették ki.


6 Tonnás 1,0 bar ék alakú emelőpárna
Az 1,0 bar-os alacsonynyomású emelőpárnák (6; 9; 13; 23 t) már régóta ismertek a beavatkozó egységek számára (hazánkba elsőként 1987-ben a CSD mentőszereken jelentek meg), amelyek kis alapméretről nagy működési magassággal (45-110 cm) képesek a tárgyakat megemelni. De mint a nevükben is benne van, ezek emelőpárnák, tehát függőleges irányú erőátvitelre képesek. Nem probléma egy teherautó, vagy egy tartálykocsi esetén, ha emelés közben a párnán esetleg megcsúszik az emelt tárgy. Autóbusz baleset esetén, amikor több sérült kerülhet a felborult jármű alá, ez a probléma többszörösen felértékelődik. Egy angliai baleset kapcsán jött az igény, hogy ezek az emelőpárnák ne csak emeljenek, hanem egy időben biztonságosan billentsék is meg a felemelt járművet. Így született meg az új ék alakú emelőpárna készlet, aminek kezelőegysége, tömlői teljesen megegyeznek a korábban használatos 1,0 bar-os készletével. A párnák hátsó oldalán biztosító köteleket helyeztek el, hogy külön rögzíteni lehessen azokat kicsúszás ellen.
Mérete 80 x 80 cm, emelőerő 6 t, emelési magasság 60 cm, súlya 10,4 kg
 
SP 60 ugrópárna
Ázsiai toronyépület tüzek okozta mentések során kiderült, hogy szükség lenne az eddiginél nagyobb (jelenleg SP 16 – 16 méteres; SP 25- 25 méteres) ugrópárnák megalkotására. Az eddigi ugrópárna konstrukciót teljesen átgondolva és átdolgozva elkészült a 60 méteres magasságból használható mentőpárna, aminek külső mérete 850 x 650 x 250 cm, súlya 240 kg. Szállítási mérete 155 x 100 x 55 cm és 80 másodperc alatt felállítható.

S.Tech 10,0 bar mini emelőpárna
Az eddigi több mint 30 éves gyártási tapasztalatokat figyelembe véve teljesen átalakították a mini emelőpárna készletüket. Nem csupán a külső megjelenésük változott meg, hanem a felfekvő felület csúszásmentességét eredményezi a VETTER lógók mintájának használata. A jelentős változást pedig azzal érték el, hogy az üzemi nyomást megemelték 10,0 bar-ra, aminek következtében a korábbi méretű emelőpárnák 25%-al nagyobb emelési erővel rendelkeznek. Tehát nem változott a párnák külső mérete és emelési magassága, súlyuk viszont csökkent. Az eddigi legnagyobb emelőpárna 68 tonnás volt, ez jelenleg 85 tonnásra változott. (Ez 23,4 kg mindössze.)

Mentőstégek
A méltán keresett és sok helyen használt 6; 10; 15 m hosszúságú mentőstégek külső láthatóságát megváltoztatták. Az eddigi feketéről élénksárga színt kapott az oldalsó része, ami a stég térérzetét teszi könnyebbé.

Dekon tusolók
Az eddigi egyszemélyes kétkabinos tusolót praktikus, opcionális dolgokkal egészítettek ki. A be-és kilépést könnyebbé téve a záródó műanyag ajtókat mágneses zárakkal látták el, amik súlyuknál fogva maguktól bezárulnak. Külön külső kesztyűkön keresztül lehet segíteni a tusoló személynek, a vízrendszerhez bekötött mosókefével együtt. Létezik már két személyes, vagy hordágyon szállított személyek számára alkalmas dekon tusoló is.

Airshore erőstámaszték rendszerek
Különféle nagy teherbírású és egyben könnyű alumínium ötvözetű támasztékrendszerek járművekhez, épületomlásokhoz, vagy árkok kitámasztásához. A nagy készletek alaptagjai pneumatikusan működtethetők és mm pontossággal rögzíthetőek.
Bármilyen HI-TECH rendszert használ is az ember épületek megtámasztásához a hagyományos fa pallók nem mellőzhetők. A fa recsegése, ropogása azonnal jelzi, ha az épület megmozdul. Ezért kialakításra kerültek az alaptagokra csavarozható préselt gumi lapok, amelyekre akár szöggel rögzíthetők a fa elemek.

Airshore ART Attack feszítővasak
Az amerikai tűzoltóságoknál már régóta használt ez a speciális feladatokra szánt könnyített kivitelű, különböző hosszúságú multifunkcionális feszítő és emelő szerszám.


Nagy Zoltán ügyvezető igazgató
NardoTech Kft., Budapest
 
Fotók
- Ék alakú emelőpárna buszbalesetekhez
- Mentőállvány és óriás ugrópárna
- Mini emelőpárnák – nagyobb emelési erő
- Minden gyakorolható volt
- Mentesítőhely kialakítása
- Kívülről segíthető a dekontamináció
- Nagy teherbírású támaszték rendszer
- Amerikai feszítőszerszám

Vissza

Ezt a hírt eddig 1994 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: