Híreink

Mit olvashatunk a Védelem februári számában?

2011. január 25.

A 18. évfolyamába lépő lap újra olyan témákkal, szám szerint 18 cikkel jelenik meg, amelyek a szakmai érdeklődés homlokterében állnak. Az építészeti tűzvédelem, ezen belül a tűzálló kábelrendszerek, a műszaki mentés és a vörösiszap katasztrófa mentési, védekezési munkálatainak bemutatása adja a cikkek gerincét, amelyhez néhány technikai újdonság bemutatása társul.


Fókuszban
 
 
Tűzállósági követelmény és működőképesség-megtartás
 
Hagyományainkhoz hűen egy-egy témakör átfogó vizsgálatára törekedve jutottunk el a tűzálló kábelrendszerek vizsgálatáig, amely a tűzbiztonság kevésbé látványos, de az életvédelmi berendezések működése szempontjából létfontosságú területe. Feladata az életvédelmi berendezések működésének előírt ideig való fenntartása egy épületben keletkezett tűz esetén.
 
 
Kruppa Attila - A tűzálló kábelrendszerek létesítésének elméleti háttere
 
A tűzálló kábelrendszereknek tűzhatás esetén is képesnek kell lennie az áramvezetésre, mégsem kell nem minden alkotóelemének tűzállónak lennie, így egyes megoldásokhoz szükségtelen a tűzálló kábel alkalmazása. A megvalósítás műszaki lehetőségeit és vizsgálatát mutatjuk be.


 
Kruppa Attila - Tűzálló kábelrendszerek gyakorlati kialakítása
 
A tűzálló kábelrendszerek kialakítására rendelkezésünkre álló, a létesítés elméleti hátterénél tárgyaltaknál említett műszaki lehetőségek jelentős mértékben különböznek egymástól. A különbségek megnyilvánulnak a szerkezeti felépítés mellett más, a gyakorlat szempontjából nagyon lényeges jellemzőkben is.
 
 
Kruppa Attila - Hatásos alátámasztás és kötődobozok
 
A kábel és a kábeltartó-szerkezetek mellett a tűzálló kábelrendszerek két lényeges kiegészítő eleméről is szót kell ejteni: a hatásos alátámasztásról és a tűzálló kötődobozokról. A hatásos alátámasztás kialakítására rendelkezésre álló műszaki lehetőségek gyakorlati alkalmazását korlátozza, hogy a kábelek elhúzásához szükséges hely (a kábel megengedett hajlítási sugarát is figyelembevéve), illetve a tűzgátló tömítést befogadó födém nem minden esetben áll rendelkezésre.
 
Kruppa Attila - Tűzálló kábelrendszer létesítésére vonatkozó előírások
 
A hazai szabályozásban az új OTSZ megjelenésével alapvető változás következett be. Mit, hogyan szabályoz? Milyen tapasztalatok születtek az alkalmazás során?
 
 
Módszer
 
Nagy László, Kirov Attila - Mentés négy keréken lévő gépjárműből 2 – az alsó végtagok kiszabadítása
 
A műszaki mentés gyakorlati, módszertani fejlesztésére kiemelt figyelmet fordítottunk az elmúlt esztendőben. Ezek közül különösen fontosak a közúti baleseteknél alkalmazható megoldások. Szerzőink a Védelem 2010/4. számában (47 – 53. oldal) megjelent írásukban ott fejezték be a beavatkozási módszerek bemutatását, hogy a jármű ajtaját és a „B” oszlopot levágtuk, így – az akciótér megnövelésével – megteremtődött a sérült kiemelésének a lehetősége. Sajnos előfordul, hogy ez még mindig nem elég a mentéshez. A járműbe szorulások legkritikusabb problémái az alsó végtagjainak beszorulásai. Ennek kiszabadítására koncentrálunk a cikkben.
 
Kutatás
 
Dr. Hajpál Mónika, Somorjai Antal - A vakolat hatása a tűzállósági határértékre tűzállósági modellkísérletek alapján
 
A kérdés, hogy különböző vakolattípusok alkalmazása milyen hatással van egyes vízszintes teherhordó szerkezetek (áthidaló, födém) tűzállósági határértékére? Ennek megállapítására az ÉMI-ben 13 tűzállósági modellkísérletet végeztek. Milyen eredmények születtek kerámia burkolatú, feszített nyílásáthidalók, valamint előre gyártott, feszített, kerámia papucsidomos födémgerendás és kerámia béléstestes födémek esetén? Egy hiánypótló kutatás eredményeiről számolnak be szerzőink.
 
Dr. Kuti Rajmund - Vegyimentesítőhely kialakításának követelményei, az eljárás személyi és technikai feltételei
Szerzőnk korábbi írásaiban már vizsgálta a tűzoltóságoknál rendszeresített, illetve igénybe vehető vegyi mentesítő eszközöket. Felhasználhatóságuk szerint csoportosította a hatékonyan alkalmazható mentesítő anyagokat is. Cikkében a vegyi mentesítő hely biztonságos kialakításához szükséges követelményeket, az eljáráshoz elengedhetetlen személyi és tárgyi feltételeket mutatja be.

 
Dekontaminálás az Interschutzon
Hogyan alakítják ki a mentesítőhelyeket a nagyvilágban? A 2010. évi Interschutz kiállításon a mentesítő eszközök széles skáláját mutatták be, amelyek ismeretében a hazai gyakorlat számára számos ötletet meríthetünk.

 
 
Tanulmány
 
Veres György - Napenergia hasznosítás tűzvédelme
 
A napelemek egyre széleskörű alkalmazása tűzmegelőzés és beavatkozás szempontjából is fontos kérdéseket vet fel. A jövőben épületszerkezetekbe integrált napelemek jelennek meg, s ezek üzeme további tűzvédelmi kutatásokat igényel. Melyek a létesítés követelményei, mire kell ügyelnünk beavatkozáskor?
 
Megelőzés
 
Lestyán Mária - Tanulságos homlokzati tűzesetek!
 
A közelmúltban két olyan külföldi tűzeset is volt, amely halálos áldozatainak számával és a tüzek méretével ismét a figyelem középpontjába helyezte az épületek homlokzati hőszigetelését, annak kockázatait. Aki nyomon követte a szerző munkásságát tudhatja, hogy évek óta több irányból vizsgálódva megpróbálta feltárni és bemutatni a kockázatokat, rávilágítva azokra a területekre, hogy miként lehetne elmozdulni a biztonság irányába. Shanghai és Dijon: két lakóépület tűz, amely mellett a szakma nem mehet el szótlanul.
 
Czirok Antal - Európai szabványon kívüli technológiák alkalmazása a beépített oltórendszerekben – ESFR sprinklerek a vízzel oltásban
 
Egy védeni kívánt kockázathoz leginkább illő beépített oltórendszer megválasztása során a nemzeti és/vagy európai előírások, szabványok figyelembe vétele és megtartása mellett fontos, hogy a megrendelői igények és a létesítményt biztosító társaság előírásai is teljesüljenek. A raktározásban leggyakrabban alkalmazott beépített oltórendszerek sprinkler rendszerek, amelyek tervezése, telepítése, karbantartása során az MSZ EN 12845 szabványt követjük. E szabvány „L” melléklete alapján a szabvány nem vonatkozik az ESFR típusú sprinklerekre, így azok használata, más szabványi, biztosítói, gyártói előírás szerint lehetséges úgy, hogy a tűz elleni védekezésben történő felhasználhatóságukról független tanúsító szervezet által kiállított vizsgálati jegyzőkönyvvel, tanúsítvánnyal rendelkezik.
 
Képzés
 
Dr Zöld János - Földgázbaleseti tanpálya Nagykanizsán
 
A földgázzal kapcsolatos munka- és technológiai folyamatokkal összefüggő veszélyhelyzetek bemutatására, elhárítására szolgáló Tanpálya létesül Nagykanizsán az EON beruházásában. A pálya a földgáz balesetek elhárításának oktatásában új lehetőségeket teremt. A gázszivárgás, gázömlés és a bekövetkezhető tűz és robbanás eseteire kell elsősorban figyelemmel lenni. A tervezendő számítógépes VR program (Virtuál Reality) is segíti az oktatást.
 
Tűzoltás, kárelhárítás
 
Fülöp Gyula, Horák Attila - Az első beavatkozás a Vörösiszap katasztrófánál
 
2010. október 4-én 12 óra után átszakadt az Ajkai TimföldgyárMilyen lehetőségei voltak az első beavatkozásnak? Kolontár és Ajka között létesített, X-es tárolójának gátja. A kiömlő, körülbelül egymillió köbméternyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit.
Az utólagos szimulációk alapján a vörösiszap áradat a gátszakadást követő 10. percben elérte Kolontár mélyebben fekvő házait, s ekkor érkeztek az első jelzések 12.28-kor a Veszprém megyei ügyeletre. A jelzés alapján – folyik a víz a kolontári tározóból – a szolgálatparancsnok I.-es fokozatot határozott meg, Ajka I és Ajka II lett leriasztva a káresethez.
Az ajkai egységek 12.40-kor érkeztek ki, s ekkor szembesültek a ténnyel: a tározóban tárolt vörös iszap elöntötte a települést. Visszajelezték, hogy Kolontáron, az iskolából a gyerekeket, a Kossuth utcai házakból a lakókat kell menteni. Ekkor (12.47) a fokozatot III-as kiemeltre emelték és polgári védelmi segítséget kértek. A gyerekeket a hátukon vitték ki a művelődési házba. Közben a megyei ügyeletes intézkedett és segítséget kért, jelezve, hogy magas felépítésű járművekre és mentőhelikopterre van szükség.
 
Dr Takács Árpád - Vörösiszap katasztrófa – Operatív törzs a helyszínen
 
Magyarország történetének legnagyobb ökológiai következményekkel járó katasztrófája történt 2010. október 04-én, amikor, a Magyar Alumínium Zrt. területén az iszaptároló X. kazettájának nyugati gátja átszakadt. A rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követelt. Ezek között az egyik elsődleges a helyszíni operatív törzs révén a mentés és a kárfelszámolás irányítása, koordinálása, s ezzel párhuzamosan az ökológiai katasztrófa továbbterjedésének megakadályozása. Mi történt az első 5 napban? Milyen döntések születtek a mentés, mentesítés és a lakosság védelme érdekében? 
 
Technika
 
Pántya Péter - A svéd Cobra rendszer tűzoltásra és műszaki mentésre
 
A zárt térben előforduló tűzesetek biztonságosabb és hatékonyabb oltására behatolási pontot hozhatunk létre egyébként nehezen áthatolható felületen, vagy mentési átjárót nyithatunk bennrekedt személyek számára, esetleg tárgymentéshez. Az eszköz a mérnöki tudomány hétköznapi alkalmazásának különleges eredménye.
 
Pántya Péter - Niagara – szivattyútáplálás és vízeltávolítás
 
Az elmúlt évi lipcsei Interschutz kiállításon az ár- és belvízvédelemben jól alkalmazható megoldást mutatott be a lengyel OGNIOCHRON cég. A vízeltávolítás, a szivattyútáplálás, a vízkár csökkentés vagy a víz átemelés feladataira jó megoldást nyújt a gyártó benzinmotoros meghajtású szivattyúja, a Niagara 1.
 
Világújdonság: az első L27-FA gépezetes tolólétra, víztartállyal és szivattyúval
 
Egy innovatív magasból mentő és oltógépjármű kombinációját adták át november közepén a Kemteni tűzoltóság számára. Az Észak Rajna–Vesztfáliai település alapvetően az ideális első beavatkozási járműkombinációt találta meg az MB–Econic 1833 LL alvázra épített járműben, ahol 1+3 fő számára van légzőkészülék tartóval felszerelt üléshely. Újabb lépés a tűzoltógépjármű evolúciójában.
 
Adorján Attila - Egy forgalmas nap a tűzoltóságon – HAZMAT esemény
 
Egy veszélyes anyagot szállító járművet ért közlekedési baleset a közeli autópályán – érkezik a tűzoltóság ügyeletére a jelzés. A jármű jelölése leszakadt, a sofőr elvesztette az eszméletét, így nem rendelkezünk információkkal a szállított veszélyes anyagról. Megérkezünk a helyszínre és információkra van szükségünk. Mennyi ember érint a baleset? Szivárog a veszélyes anyag? Milyen anyagok vannak jelen? Milyen veszélyek hatnak a tűzoltóra és környezetre? Milyen eszközökre van szükségünk a felderítéshez?
 
 
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983
Email: vedelem@katved.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1570 látogató olvasta.