Híreink

Mit olvashatunk a Védelem áprilisi számában?

2011. március 16.

West Balkán után, tömegdinamika, hőszigetelés, szendvicspanel, tűzvizsgálat, hő-és füstelvezetés, a vörösiszap katasztrófa felszámolása. Olyan cikkek, amelyek problémákat tárnak fel és szakmai megoldásokat ajánlanak. 21 cikk tudományos igényességgel, közérthető stílusban. Ez a 18. évfolyam 2. számának rövid kivonata. No és ki tudja, hogy mi az a FireCAN, melyek a tűzoltók instabilitásáért felelős hatások?


 Fókuszban
 
Hidas Zoltán - West Balkán után – A zenés szórakozóhelyek tűzvédelmi ellenőrzései
 
A közelmúltban Budapesten, a West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, 3 halálesetet követelő tragédiát követően országosan elrendelték a zenés szórakozóhelyek tűzvédelmi szempontú ellenőrzését. A zenés szórakozóhelyek üzemeltetése során, illetve az ellenőrzések alkalmával mire kell kiemelt figyelmet fordítani?
 
Horváth Lajos - Diszkó ellenőrzések tapasztalatai – 849 ellenőrzés
 
Budapesten, a West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, 3 halálesetet követelő tragédiát követően országosan elrendelésre került a zenés szórakozóhelyek tűzvédelmi szempontú ellenőrzése. Az ellenőrzéseket a tűzoltóság szakemberei a rendőrség képviselőivel közösen, a jegyzők tudomásával, indokolt esetben részvételével végzik. Az ellenőrzések jelenleg is folynak, befejezésük határideje – az 1032/2011. (II. 28.) Korm. határozat értelmében – 2011. május 15-e. 2011. február 20-ig országosan, összesen 849 db zenés szórakozóhely tűzvédelmi célellenőrzése történt meg. Érdekes tapasztalatok, intézkedések.
 
Veres György - Tömeg dinamika a személysűrűség függvényében
 
A személyek áramlása függ a haladási sebességüktől az egységnyi területen lévő személyek számától és a rendelkezésre álló tér nagyságától. A rendezvények kiürítésének tervezése, szervezése és az ott kialakuló vészhelyzet kezelésének alapfeltétele a mozgás-sűrűség-áramlás viszonyainak ismerete.Antropológia – tértervezés, testalkat típusok, interperszonális távolságok, személy sűrűség, a személyi tér osztályai, fogalmak, amelyekkel dolgoznunk kell.
 

Testalkat típusok

 
Szabályozás
 
Dr Zoltán Ferenc - Hő- és füstelvezető: tervezés, kivitelezés, felülvizsgálat, karbantartás – csak tűzvédelmi szakvizsgával!
 
Paradox helyzet állt elő a jelenlegi szabályozással. Miért szükséges a 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet módosításakor a rendelet hatályát a hő- és füstelvezető berendezésekre is kiterjeszteni? Erre válaszol szerzőnk.
 
Fórum
 
Dr. Kastyják János - Fél lábbal a börtönben? - tervezői, kivitelezői hibák lehetséges jogi következményei 
 
A szerző vázolja, hogy a tűzvédelem területén elkövetett szakmai hibák a tervezőről – a kivitelezőn keresztül a használóig – milyen súlyos, végső esetben a szabadságtól évekre megfosztó következménnyel járhatnak.
Egy cselekmény – több megtorlás
Egy tűzeset kapcsán bekövetkezett halálos eredményért nem csak büntetőjogi következményekkel kell számolnia annak, akinek szabálysértő magatartása – ami tevékenység, vagy mulasztás lehet – oksági összefüggésben van a bekövetkezett halállal, hanem polgári jogi, közigazgatási jogi, munkajogi, esetleg szabálysértési szankciókkal is. Az egyéb jogági szankciók, bizonyos vonatkozásban legalább olyan „elrettentőek” lehetnek, mint a büntető jogiak. Sohasem járnak ugyan szabadság elvonással, de kettétörhetnek egy szakmai pályafutást és akár egy teljes életen át ki nem heverhető pénzügyi veszteséget okozhatnak.
 


 
Légtechnikai rendszerek tisztítása a Raiffeisen Banknál
 
A légtechnikai rendszerekben lerakódott szennyeződések az eddigi tűzeseti tapasztalatok alapján jelentős szerepet játszottak a keletkezett tűz továbbterjedésében, ezért fontos hír, hogy a Raiffeisen Bank Zrt Irodaházában megkezdődött a légtechnikai rendszerek tisztítása.
 
Megelőzés
 
Kiss Attila - Szendvicspanelek engedély nélkül?!
 
Szerzőnk arra próbál rávilágítani, hogy az európai harmonizáció nem mindig vezet egy tisztább, átláthatóbb piac felé, ha az előírások alkalmazása és betart(at)ása még ölesnek sem mondható léptekkel igyekszik csak követni Európát. Szendvicspanelek terén – legalábbis véleménye szerint – ez a helyzet, és szigorúbb ellenőrzés nélkül hamarosan el fogunk süllyedni az áldokumentumok és látszatengedélyek mocsarában.
 
Czirok Antal - Európai szabványon kívüli technológiák alkalmazása a beépített oltórendszerekben – Vízzel oltás fagyveszélyes terekben
 
Fagyveszélyes raktározás esetén klasszikusan száraz rendszert vagy ritkábban fagyálló folyadékkal feltöltött rendszereket alkalmazunk. A cikksorozat 1. részében bemutatott ESFR technológia korlátja lehet, hogy az ESFR fejek száraz rendszerben történő alkalmazását az NFPA szabványa nem engedi. Fagyállóval együtt alkalmazni pedig csak akkor lehet, ha az adott gyártmányú fej adott gyártmányú fagyálló folyadékkal együtt került minősítésre. Szabvány szerint a fagyveszélyes terekben használatos védelem száraz rendszer, amely mellé kénytelenek vagyunk polcközi sprinkler sort vagy sorokat telepíteni.
 
Nagy Katalin - Nemcsak hő- és füstelvezető, ami annak látszik II.
 
A hő- és füstelvezető kupolák alapvető funkciójukon kívül például napi szellőztetésre is kiválóan használhatóak. Cikkünk első része (Védelem 2010/5-47. oldal) a szellőztetési funkció megoldásainak elméleti lehetőségeit mutatta be. Nézzünk most egy gyakorlati példát! Milyen buktatókat érdemes kikerülni? Hatóságok és üzemeltetők figyelem: problémafeltárás és megoldási javaslatok.
 
Perlinger Ferenc - Porrobbanás-veszélyes technológiák védelmi megoldásai – Nyomásleeresztés
 
A porrobbanás-veszélyes technológiák sokszor alattomos veszélyei elleni védelmi megoldásokat próbáljuk szakértő szerzőnk segítségével sorra venni. Elsőként a nyomásleeresztést tárgyaljuk.
 
Veres György - Letalpalási hely jelölése a tűzoltási területen
 
A megfelelően megtervezett tűzoltási felvonulási terület kialakítása során az emelőkosaras gépjármű támlábrendszer letalpalási helyét, helyeit jelölni szükséges a tűzoltói beavatkozás elősegítése érdekében. Hogyan teljesíthető ez a követelmény?


 
Technika
 
Szabó Imre - FireCAN – közös szabvány a tűzoltójárművek vezérlésére
 
Egy új fogalommal ismerkedik a világ. A nagy tűzoltó járműgyártók közös összefogása egy új szabvány kidolgozását célozza. Ez a törekvés az eddigi innovációknak új lökést adhat. Mit is jelent ez a gyakorlatban?
 
 Adorján Attila - Testre-szabott biztonság – Dräger vegyvédelmi ruhák
 
A veszélyes anyagok jelenlétében végzett munka magas követelményeket támaszt az emberrel és anyaggal szemben. A sokféle veszélyes anyag ellen többféle védelmi mechanizmust dolgoztak ki a Dräger mérnökei. Az 50 éves tapasztalat mára 12 féle vegyi védőruhát eredményezett. Milyen bevetéshez, melyik védőfelszerelést nyújtja az optimális védelmet?
 
Módszer
 
Bónusz János - Tűzvizsgálat - Egy ritkán előforduló jelenség okozta a tüzet
 
A tűz 2010.06.13.-án menet közben keletkezett, a vészjelző lámpa jelzett, majd a motorházból láng csapott ki. A vezető félreállt. Pléddel, és vízzel eloltották a tüzet. A tűzoltóságot értesítették. A helyi kárfelvevő villamos hibát vélelmezett. Nem nagy ügy mondhatnánk, mégis a vizsgálat menete, szemléletmódja és megállapításai miatt fontosnak tartjuk közlését.
 
 
Visszhang
 
Horváth Lajos - A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei
 
Milyen előzmények vezettek a mai szabályozás kialakulásához? Melyek azok a követelmények, amelyek teljesítése és vizsgálata elengedhetetlen a rendszer működőképességének biztosításához?
 
Szervezet
 
Rabovszky Dóra - A tűzoltók instabilitásáért felelős hatások
 
Szerzőnk a tűzoltókra ható instabilitási tendenciákat veszi sorra. Részletesen kitér a hazai hivatásos vonulós állományra ható speciális körülmények tisztázására, kezdve a laktanyai elhelyezéstől a vonulási sajátosságokon át a beavatkozási jellemzőkig.
 
Tűz- és káresetek
 
Gátszakadástól a kolontári kitelepítésig
 
A vörösiszap ömlés a világon egyedül álló katasztrófa, s mint ilyen nem rendelkeztünk erre vonatkozó „forgatókönyvekkel”. A kárfelszámolás protokollját menet közben írták a szakemberek. A közvetlen életmentés és a mentesítés első napjainak döntéseit vettük számba az előző lapszámban és eljutottunk Kolontár kitelepítéséig. Az események több szálon futottak. Mi vezetett a kitelepítési döntéshez? Milyen intézkedések történtek a lakosság védelme és tájékoztatása érdekében?
 
Perge Kinga - Elöntési modellek segítették a szakmai döntések meghozatalát
 
A gátszakadást követő néhány napon a mentésben és az elemzésben azonnali reagálásra volt szükség. A példa nélküli eset példa nélküli megoldásokat követelt, és a legjobb szakembereket igényelte. Cikkünkben bemutatjuk a legelső távérzékelési, térinformatikai megoldásokat. Ezek a szakértői vélemények nagyban hozzájárultak a katasztrófavédelem munkájának eredményességéhez. Munkájukat a Központi Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa koordinálta szoros együttműködésben az Operatív Törzzsel és az OKF szakmai képviselőivel.

 
Dr Takács Árpád - Veszélyhelyzet – Kolontár kitelepítése
 
A katasztrófa 5. napján a gát állapota tovább romlott. Ezért megelőző intézkedésként 2010. január 9.-én döntés született: Kolontár lakosságát ki kell telepíteni. A kitelepítés megtervezése és megszervezése – az együttműködő szervek bevonásával – a katasztrófavédelem operatív törzsének feladata lett.
 
Perge Kinga - Milyen védőgát alkalmas Kolontár védelmére?
 
Az elöntési modellek készítésével párhuzamosan válaszolni kellett arra a kérdésre, hogy milyen megoldással tehető biztonságossá Kolontár. A kitelepítés csak ideiglenes óvintézkedés volt, meg kellett építeni a védőgátat. Hol húzódjon, milyen magas, milyen kialakítású legyen?
 
Tanka László - MAL Zrt. X. kazettájának sérült falára telepített monitoring rendszer
 
A kezdeti időszak kézi mérései után, mivel a sérült gát északi falán a katasztrófavédelmi szakemberek további repedéseket találtak, szükségessé vált egy automata mérőrendszer telepítése a sérült gátrészre. A lakosság és a mentésben, helyreállításban résztvevő szervek biztonsága megkívánta egy ilyen automatikus mérőrendszer telepítését.
 
 
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 3441 látogató olvasta.