Híreink

Tűzgátló ajtó a szabadba vagy nem?

2022. április 04. 09:11

Ahol rend van, ott rend van! Ennél a közösségi létesítménynél nem bíztak semmit a véletlenre, vagy a ki-be kószáló látogatókra. Sőt alapos, feliratokkal és piktogramokkal alátámasztott, mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújtanak a vendégeknek. Ha nem értik, magukra vessenek!


Tűzgátló ajtó – kérjük zárva tartani

Igazuk van! Korlátozni kell a tűz és kísérőjelenségei átterjedését a szomszédos tűzszakaszokra. Ha már nyílás van a falon, a tűzgátló ajtó feladata, hogy csukott állapotban a tűz átterjedését meghatározott ideig meggátolja.

Azt csak az akadékoskodók állítják, hogy a szabadba nyíló falra nem kell tűzgátló ajtót telepíteni, a még nagyobb szőrszálhasogatók szerint ez nem is tűzgátló ajtó. Az akadékoskodóknak egyből látniuk kellene, hogy ott vannak a kukák (szabatosan: szelektívhulladék-tárolók), tehát ez egy szabadtéri tárolóterület. A szőrszálhasogatók azt állítják, hogy ez nem is tűzgátló ajtó, meg hogy nincs is címke az ajtón. Ez nyilvánvalóan nem bizonyítható állítás, hisz a címke a bezárt ajtó miatt nem látszik, tehát lehet, hogy van, sőt a legújabb tűzgátló üvegek csodákra képesek.  

A zárva és a csukva szó jelentése közötti különbséggel nyelvészkedők pedig jobb dolgukban mást is tehetnének. Zárva van vagy csukva?

Az ajtó feletti menekülési útvonalat jelző lámpa és piktogram egy pillanatra megzavart, mert azt hittem, hogy egy menekülési útvonalon lévő ajtó előtt állok. Sőt, két a dobozból felül arra gondoltam automatikusan nyílik, mondjuk a tűzjelző jelére. De két felirat eligazított.

„TŰZGÁTLÓ AJTÓ KÉRJÜK ZÁRVA TARTANI!”

Ott egy másik felirat is az ajtón.

„FIGYELEM! Nem közlekedési ajtó. KÖTELEZŐ ZÁRVA TARTANI.”

Szóval ez nem egy be- és kijárásra szolgáló nyílás, csak a tüzet gátolja.

Szóból ért az ember.

 

   

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1077 látogató olvasta.