Híreink

TMKE Konferencia Telkiben

2011. május 13.

Sikeres, jó hangulatú konferenciát tartott a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete május 5-6.-án Telkiben. A konferencia célja volt, hogy a résztvevőket megismertesse a biztonsági optimumra való tűzvédelmi tervezésben a mérnöki módszerek alkalmazhatóságával.


 A résztvevők Csuba Bendegúz tűzvédelmi főosztályvezető nyitó előadását hallgathatták meg a tervezőket, tervezési folyamatokat érintő jogszabályi változásokról és ezek várható hatásairól. Ezt követően az alábbi előadások szerepeltek a konferencián.
 
Dr. Takács Lajos Gábor (BME Építészmérnöki kar) az épületszerkezetek fogalmainak értelmezésével kapcsolatban a tűzfal, a tetők, födémek, és fedélszerkezetek, az átforduló tetők, a részleges és a teljes konfigurációjú függönyfalak, üvegezett homlokzatok, szendvics panelek tűzeseti viselkedését bemutatva vezette le az egyes szerkezetek definícióit.
 
Szikra Csaba (BME Építészmérnöki kar) az elmúlt időszak néhány tűzesetének FDS programmal való szimulációjáról és a homlokzati tűzterjedés számítógépes modellezésének eredményeiről tartott érdekfeszítő előadást.
 
Kovács Zoltán (AUSTROTHERM Kft.) a polisztirolhabos hőszigetelésű homlokzati rendszerek tűzterjedésével kapcsolatos a külföldi vizsgálatokat mutatta be. E mellett szót ejtett a legújabb hazai vizsgálati eredményekről is, valamint az elmúlt évek paneltüzeiből (Debrecen, Szeged, Miskolc) levont tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal.
 
Kulcsár Béla (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi kar)„EUROCODE szerinti méretezés és konstruálás” című előadásában felelevenítésre került a hazai tűzvédelmi szabályozás szerkezeti logikája és követelményrendszere. Az előadó a főbb szerkezeti anyagokon mutatta be az egyszerű épületszerkezetek méretezését tűzhatásra. Előadása végén néhány – a számításokból leszűrhető - gyakorlati ökölszabályt ismertetett és példákat említett a tartószerkezetek tűzvédelmi konstruálásának témaköréből.
 
Töltszéki Szilvia a Thyssen Krupp Építőelemek Kft által gyártott szendvicspanelek bemutatása mellett tájékoztatást adott a szendvicspanelek minősítésének vizsgálatairól és a minősítés rendszeréről. Előadásában kiemelt szerepet kapott a PIR habos szendvicspanel tűzvédelmi tulajdonságainak ismertetése.
 
Szilágyi Csaba (OPTOMM Kft.) az FDS tűzmodellező program működését, fejlesztési hátterét, a programhoz szükséges bemeneti adatok fajtáit, típusait ismertette előadásában. Kitért a program által előállított kimeneti adatokra és ezek értelmezésére is. Végezetül az FDS program különböző épülettípusokon való felhasználási lehetőségeinek bemutatására került sor.
 
Nádor András (Ventor Kft.) a vízzel oltás és a beépített oltórendszerek fejlődésének ismertetésével kezdte előadását. Ezt követően bemutatta a vízköd oltóhatását és a környezetre gyakorolt hatásait. A vízköddel oltó rendszerek alkalmazási feltételeinek, tervezési és engedélyezési sajátosságainak ismertetése mellett tárgyalta a vízköddel oltás egyéb építészeti tűzvédelmi előnyeit. Előadásának végén kitért arra, hogy az építtetők hogyan viszonyulnak az épületek tűzvédelmi tervezéséhez, milyen elvárásokat fogalmaznak meg. Az optimális biztonságról és gazdaságosságról elmondottak akár összefoglalását is jelenthették a kétnapos konferencián elhangzottaknak.
 
Az előadások anyagai a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének honlapján megtekinthetők.
 
Az első nap estéjén szervezett borkóstoló és az ezt követő beszélgetés, majd a második napi előadásokat követő kötetlen beszélgetés nem csak a személyes barátkozásokra adott alkalmat, hanem lehetőséget teremtett több, az építészeti tűzvédelmi tervezést végzőket foglalkoztató szakkérdés alapos megvitatására is.
 
A résztvevők és a szervezők is hasznos ismeretekkel s néhány új barátsággal gazdagodva zárták a konferenciát azzal az elhatározással, hogy legkésőbb a jövő év elején egy újabb TMKE konferencián ismét találkoznak.
 
 
Lengyelfi László
elnök
Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

Vissza

Ezt a hírt eddig 1668 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: