Híreink

Integrált katasztrófavédelmi monitoring rendszer

2011. június 15.

A Quali-Top Kft. 2009. április 1-én indította el a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által a Baross Gábor program keretében támogatott nagyszabású kétéves projektjét „A veszélyelhárításban tevékenykedő mentő alakulatok és az érintett lakosság biztonságát növelő integrált rendszer metodológiájának megalkotása” címmel, melynek összköltsége 32 010 000 Ft, ebből Támogató 25 608 000 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított. A projekt eredményekről számol be szerzőnk.


Tevékenységirányítási és erőforrás-nyilvántartó rendszer
 
A projekt célja egy olyan, korszerű műszaki és információ technikai eszközökből álló tevékenységirányítási és erőforrás-nyilvántartó rendszer metodikájának megalkotása, amely
·         jelentősen növeli a katasztrófa elleni védekezésben résztvevő személyek és
·         a bajban érintett állampolgárok élet- és személybiztonságát,
·         gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a védekezésszervezést.
A projekt keretében sor kerül egy kiterjedt nemzetközi elemzésen, adatgyűjtésen, gyakorlati tapasztalatokon nyugvó, műszaki mérések bonyolítására alkalmas tesztkörnyezet kialakítására, amely autentikus szakértők bevonásával lehetővé teszi az integrált tevékenységirányítási és erőforrás-nyilvántartó rendszer létrehozását. A projekt keretében megvalósul továbbá a létrehozandó műszaki rendszer metodikájának kialakításához szükséges tesztelés is.
 
Projekt eredmények
 
A projekt eredményéből származó előny az, hogy létrejön egy olyan pontosan definiált metodológia, mely lehetővé teszi annak a rendszernek a kialakítását, amely
  • nagymértékben növeli a katasztrófahelyzeti mentésben résztvevő személyek biztonságát, valamint
  • a kiterjesztett személy és eszközkövetés lehetőségével időegység alatt többszörösére növeli és dokumentálttá teszi a területellenőrzést.
  • Emellett megvalósulhat az a fajta rugalmasság, ami nemzetközi mentőerők bevonása esetén is egy egységes felületen biztosítja a tevékenység nyomon követését.
 
 
Erdőtűz robot útvonal - Robothelikopter útvonala az erdőtűz felderítésére
 
 
Felvétel az imitált erdőtűzről – A robothelikopter által készített felvétel az imitált erdőtűzről
 
 
Nemzetközi gyakorlat
 
A fejlesztés eredményeit teljes körűen először az EU-Hunex 2009 Decathlon nemzetközi gyakorlaton mutattuk be, amelyen Miskolc hat pontjáról telepítettünk ki szélessávú kapcsolati pontokat. A gyakorlat eseményeit valós időben követhették a Megyei Igazgatóság épületében és a 10 kilométerrel távolabb található vezetési ponton is, miközben az interneten keresztül is láthatóak voltak az események. A rendszer részét képező robothelikopterről sugárzott, az erdőtüzes területet felderítő képek is valós időben jelentek meg a vezetési pontokon. 2011. március 25.-én megrendezésre került – „Integrált infokommunikációs rendszerek veszélyhelyzeti alkalmazása a lakosság és a mentőerők biztonságának növelésére” címmel – , a projekt Workshop-ja.
Ez a technológia a katasztrófák elleni küzdelemben, elsősorban a bevetés-irányításban olyan új lehetőségeket teremt, amelyek a döntéshozatal gyorsaságának és szakszerűségének növekedésében mutatkozik meg, de a megelőzésben is új dimenziót nyithat.
 
Rinyu Ferenc ügyvezető igazgató
Qalitop Kft, Miskolc

Vissza

Ezt a hírt eddig 1404 látogató olvasta.