Híreink

Hő- és füstelvezető: tervezés, kivitelezés, felülvizsgálat, karbantartás - csak tűzvédelmi szakvizsgával!

2011. július 04.

Paradox helyzet állt elő a jelenlegi szabályozással. Miért szükséges a 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet módosításakor a rendelet hatályát a hő- és füstelvezető berendezésekre is kiterjeszteni? Erre válaszol szerzőnk.


Hatékonyság növelő tényezők
Az épületekben a legjobb tűzvédelmi szintet akkor érhetjük el, ha az aktív tűzvédelmi rendszerek nem „önálló életet élnek”, hanem egymás működésének hatékonyságát növelik. Kell egy olyan tűzjelző rendszer, amely a lehető legkorábban képes a valós tüzet jelezni. Amennyiben a korai tűzjelzés megtörtént kell egy hatékony hő-és füstelvezető (ott ahol jogszabály előírja), amelyet a tűzjelző vezérel. Ha ez a kettő meg van, akkor már biztosított a füstmentes levegőréteg kialakulása, ezzel együtt a bent lévő személyek gyors kimenekülése, a kiérkező tűzoltó egység gyors és biztonságos beavatkozása. A felderítő egység gyorsabban és biztonságosabban tudja a veszély zónában lévő személyek felderítését elvégezni. Látja a tűz fészkét, és a célirányos beavatkozás, kevesebb vízkárt, gyorsabb oltást eredményez. Biztonságos, mert látja az épület tartószerkezeteinek állapotát, a helyiségben elhelyezett berendezéseket. A bent lévő személyeknek meg van az esélyük a biztonságos kimeneküléshez. Ahol jogszabályilag szükséges ott a beépített oltóberendezést is ki kell építeni. Amennyiben ez a három aktív tűzvédelmi alrendszer egy rendszerbe integrálva, egymás működését segítve van beépítve, ott beszélhetünk teljes aktív védelemről. A hő-és füstelvezetés alapvetően életvédelmi aktív tűzvédelmi rendszer. Ez határozza meg a személyek időbeni gyors és biztonságos kiürítését, valamint tűzoltók hatékony és biztonságos beavatkozását.
 
Főveszély: a füst
 
A tűz során nem a hő (égés) az elsődleges veszélyforrás, hanem a füst. Az elhunyt személyek több, mint 90 %-a a füst miatt vesztette el az életét. Tehát igen fontos a szakszerűen tervezett, kivitelezett hő- és füstelvezető berendezés.
 
Bárki tervezhet, karbantarthat!
 
Ma a tervezés és kivitelezés, valamint a karbantartás nem kellően nyomon követhető. A hatékony hő- és füstelvezetés, pedig a szakszerű tervezésen, kivitelezésen és karbantartáson múlik. Ez a jelenlegi jogszabályban nincs kellően garantálva. Ahhoz, hogy e berendezés valóban be is töltse szerepét igen fontos az időszakos karbantartás. Ma gyakorlatilag bárki elvégezheti a karbantartást, mert nincs szakvizsgához kötve e tevékenység. Pedig a hő- és füstelvezető berendezés igen jelentős szerepet betöltő aktív tűzvédelmi rendszer.
Amennyiben ez az aktív tűzvédelmi rendszer bekerül a 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet hatálya alá, akkor garantálható csak az a biztonság, melyet a jogszabályalkotó a 9/2008. (II. 22) ÖTM rendelet Építmények Tűzvédelmi Követelményei I/9 fejezetében rögzített.  
Nézzük meg a hő- és füstelvezető berendezés ez irányú szabályozását.
 
Jogszabályból eltűntnek nyilvánítva
 
  • A 9/2008 (II. 28.) ÖTM rendelet 5. rész I/2. fejezet alapján 2.2.31. beépített tűzvédelmi berendezés a beépített jelző-, beépített oltó- és a beépített hő- és füstelvezető berendezés.
  • A 32/1997. (V. 9.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról és munkakörökről a beépített tűzvédelmi berendezésektervezési jogosultságát, felülvizsgálatának, javításának, és karbantartásának végzését szabályozta, azaz még mindhárom berendezésfajtára kiterjedt.
  • A jelenleg hatályos 27/2009. (X. 29.) ÖM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól már csak a beépített jelző és oltó berendezésekre vonatkozik, a szabályozásból kikerült a hő- és füstelvezető berendezés.
Miért kell a szakvizsga kötelezettség?
Miért indokolt a hő- és füstelvezető rendszert visszaemelni a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágak körébe:
·        a hő- és füstelvezető rendszerek nemcsak vagyonvédelmi, hanem életvédelmi funkciót is szolgálnak
·        jelenleg sem a tervezés/kivitelezés, sem a felülvizsgálat/karbantartás végzésének feltételei nem szabályozottak, ezt a tevékenységet bárki, mindennemű hozzáértés nélkül is végezheti
·        a tervezés/kivitelezés és a felülvizsgálat/karbantartás tűzvédelmi szakvizsgához való kötésével biztosítható a megfelelő jogszabályi háttér, elméleti ismeretanyag és a gyakorlati, gyártói előírások ismeretének elsajátítása és ezen ismeretek számonkérése
·        ezen ismeretek nélkül a hő- és füstelvezető berendezések optimálistól eltérő tervezésével költséges, de nem kellően hatékony vagy nem megfelelő rendszerek létesülhetnek
·        a szakszerűtlen felülvizsgálat és karbantartás üzemképtelen rendszereket, hamis biztonságérzetet eredményezhet, és ez tűz esetén potenciális életveszélyt jelenthet, főleg nagyforgalmú épületek esetében.
 
Dr. Zoltán Ferenc, a Katonai Műszaki Tudományok Ph.D fokozatosa

Vissza

Ezt a hírt eddig 1934 látogató olvasta.