Híreink

Ellenőrizték a PB-gázforgalmazókat

2011. július 25.

A palackos pébégáz kereskedelemben kialakult potenciális veszélyt okozó kiskereskedelmi gyakorlat megszűntetése érdekében országos ellenőrzéssorozatot rendeltek el. Ennek során az engedéllyel tevékenykedő, valamint az esetlegesen engedély nélkül működő PB-gázt forgalmazó cégek telephelyeit ellenőrizték. Ezek eredményeit foglaljuk össze.


A Magyar PB Gázipari Egyesület (MPE) közreműködésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság területi szerveinek fő feladata volt az illegális palacktöltők és e palackokat forgalmazók felderítése, felszámolása, amely feladat végrehajtásához bevonták a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) területileg illetékes vám- és pénzügyőri szerveit, illetve az illetékes bányakapitányságokat.
Az ellenőrzések hatékony végrehajtása érdekében a BM OKF Iparbiztonsági Főosztály által a területi szervek részére – az MPE bevonásával – ellenőrzési segédanyag készült, illetve számukra módszertani foglalkozást tartottak.
 
Az ellenőrzés eredményei az alábbiak szerint összegezhetők:
-       A társszervek - a területi szerveink felkérésének megfelelően - aktívan vettek részt az ellenőrzéseken. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok minden területen nagy hatékonysággal vettek részt az ellenőrzésekben, mely a tűzoltóságok részéről hozott intézkedések számában is megmutatkozott. Az ellenőreink számos esetben önállóan – társszervek nélkül – hajtották végre ellenőrzéseiket. Egyes esetben a megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége járt el, az igazgatóságok által áttett eljárás alapján, valamint az ellenőrzésekben esetenként a rendőrség is részt vett, az ellenőrzés zavartalan lefolytatásának biztosítása céljából.
-       Az ellenőrzés során összesen 3531 telephelyet ellenőriztek le, melyek közül a katasztrófavédelem hatáskörébe tartozó, az ADR előírásaiba ütköző szabálytalanságot összesen 146 telephely (~4,1%) esetében tártak fel főként az oktatással és a küldeménydarabok jelölésével kapcsolatos előírások megszegése miatt.
-       Az ellenőrzések során a gázpalackok illegális töltésének alapos gyanúja 6 telephely esetében merült fel, amelyeket a társszervek közreműködésével a Csongrád MKI tárt fel. Ezen telephelyeknél a NAV mind a 6 esetben lefoglalta a talált illegális töltőberendezést, valamint az illegálisan töltött, illetve túltöltött palackokat, valamint bírságot szabott ki. 4 telephelyen az illetékes HÖT tűzvédelmi bírság kiszabásával élt, 1,5 millió Ft összegben, míg az illetékes igazgatóság 1 esetben szabott ki 1 millió forint ADR-es bírságot.
-       Országosan összesen 8 igazgatóság 19 telephelynél vélhetően illegálisan töltött PB-palackok forgalmazását tárta fel, ahol az ügyek vizsgálata jelenleg még folyamatban van.
-       Engedély nélkül működő cseretelepet összesen 54 esetben derítettek fel az igazgatóságok.
-       Az ellenőrzéssorozat alkalmával mintegy 130.439,- db gázpalackot vizsgáltak meg az igazgatóságok ellenőrei, melyek közül összesen 313 db volt szabálytalan, ebből 22 darabnál állapítottak meg túltöltést, és további 64 db esetében merült fel gyanú illegális töltésre. A szabálytalan gázpalackok többségénél (222 db) a jelölésekkel kapcsolatos szabálytalanság került megállapításra.
-       A területi szerveink részéről 16 esetben történt bírság kiszabás, míg 132 esetben írásbeli figyelemfelhívás került kibocsátásra és további 59 esetben áttételre került az ügy a területileg illetékes HÖT, NAV (25 eset), illetve bányakapitánysághoz
(25 eset), a rendőrséghez (1 eset) valamint a fogyasztóvédelemhez (18 eset). Egy-egy telephely vonatkozásában esetenként több hatóság is eljárt.
-       Az ellenőrzött telephelyek közül összesen 898 telephely (~25,4 %) vonatkozásában került valamilyen szabálytalanság felderítésre, melyek közt jellemzően a tűzvédelmi előírások megszegése szerepelt.
-       A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok 295 alkalommal éltek bírság kiszabásával és 1099 esetben alkalmaztak egyéb intézkedést (többnyire írásbeli figyelemfelhívást). Ezek legtöbbször a tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal, a villámvédelemi felülvizsgálattal, a tűzoltó készülékekkel, az éghető anyagok tárolására vonatkozó rendelkezésekkel, az üres illetve tele gázpalackok elkülönítésére vonatkozó előírásokkal kapcsolatos szabálytalanságok voltak. A tömeges tűzvédelmi problémák jelentős része a PB-gáz kiskereskedők nagyfokú tájékozatlanságából származik, amely számos esetben feltehetően a gázforgalmazók által, az előírásoknak megfelelő feltételek kialakításához (az ismétlődő oktatásokhoz, felülvizsgálatokhoz) ígért szakmai támogatás vagy ellenőrzés hiányából származhat.
-       Az ellenőrzéssorozatban a társszervek által vizsgált szabálytalanságok a PB-palackok alul-, vagy túltöltöttségéből, a hamis záró eszközökből, vagy a záró eszközök hiányából, illetve az illegális töltésből adódtak, amelyek száma az ellenőrzött telephelyek számához viszonyítva csekély volt. A NAV területi szervei 9 esetben, míg a bányakapitányságok 15 esetben éltek bírsággal és összesen 26 esetben alkalmaztak egyéb intézkedést, de számos eljárás még nem zárult le.
Az ellenőrzéssorozat főbb tapasztalatai
A PB-gázforgalmazó cégek hasznosnak és fontosnak értékelték a lefolytatott ellenőrzéssorozatot, annak ellenére, hogy több esetben került sor olyan szabálytalanság feltárására, mely alapvetően a nagy gázforgalmazó cégek belső szervezeti hiányosságából (pl.: tűzvédelmi szakvizsga, valamint ADR-es oktatások elmaradása, villámvédelmi vizsgálatok hiánya) adódott, melyek egy részét az alvállalkozói szerződések alapján a PB-gázforgalmazó cégeknek kellett volna biztosítaniuk a cseretelepet üzemeltetők részére.
Az ellenőrzéssorozat tapasztalatainak, valamint a hatósági intézkedések eredményeinek értékelése és a további feladatok meghatározása érdekében az MPE megbízásából a MOL Nyrt. a BM OKF-el együttműködve 2011. június 15-én PB-gázforgalmazással kapcsolatos szakmai találkozót rendezett. A rendezvényre meghívta a BM OKF illetékes munkatársain kívül, a NAV, az ORFK, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal munkatársait is. A rendezvényen részt vettek a PB-gázforgalmazó vállalatok (MOL Nyrt., Flaga Gáz Zrt., Prímagáz Zrt., Total Hungaria Zrt., KEG Kft.), valamint az MPE illetékes vezetői, szakértői is.
A szakmai nap eredményeként a PB-gázforgalmazó cégek az MPE-vel közösen az engedély nélküli PB gáz töltési és forgalmazási tevékenység visszaszorítása érdekében – a már kezdeményezett jogszabály-módosítási javaslatokon túl – a témában újabb jogszabályi előírás megalkotását javasolták és egyben kérték az érintett hatóságok további együttműködését. A jogszabály-módosítási javaslat alapvetően a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosítására vonatkozott, melyben az MPE javasolta, hogy a PB-gáz palackban vagy tartályban történő forgalmazása minden esetben engedélyköteles tevékenység legyen, és azt határon átnyúló szolgáltatási tevékenység keretében ne lehessen csupán bejelentés alapján gyakorolni. Az MPE javaslatát a BM OKF is támogatta, kiegészítve azzal, hogy a tűzvédelmi hatóság, szakhatóságként történő bevonásának kötelezettsége is kerüljön be az engedélyezési eljárásba. A BM OKF javaslatában szerepelt továbbá hogy a bányászati törvényben jelenjen meg az engedélyező hatóság részére a kiadott engedélyek visszavonására vonatkozó kötelezettség egyes jogellenes tevékenységek feltárása esetén. A BM OKF és az MPE megkeresése alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet módosítását, a PB-gázpalackok mozgóbolt útján történő értékesítésének megtiltására.
A palackos pébégáz kereskedelemben kialakult potenciális veszélyt okozó kiskereskedelmi gyakorlat megszűntetése érdekében szervezett ellenőrzéssorozat az első olyan akció, amely az elért eredmények alapján a katasztrófavédelmi törvény módosításában szereplő iparbiztonsági hatósági tevékenység szükségességét támasztja alá.
 
Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető

Vissza

Ezt a hírt eddig 2045 látogató olvasta.