Híreink

Változások az ADR-hez kapcsolódó jogszabályokban

2011. augusztus 25.

2011. augusztus 12-én hatályba lépett az egyes közúti közlekedési szabályokra vonatkozó rendelkezések megsértésével kapcsolatos bírságolással összefüggő hatósági feladatokról, a bírságok kivetésének részletes szabályairól és a bírságok felhasználásának rendjéről szóló 42/2011. (VIII. 11.) NFM rendelet, és hatályát vesztette a 45/2005. (VI. 23.) GKM rendelet. Milyen új előírásokra kell felkészülni?


A jogszabályi változás miatt szükségesa veszélyes árut szállító közúti járművek, illetve telephelyek ellenőrzéséhez kapcsolódó hatósági eljárások során az egyes jogszabályi hivatkozások aktualizálása. Hasonlóan aktualizálni kell a GKM rendelet 3. számú melléklete alapján készült írásbeli tájékoztatókat is az NFM rendelet 5. §
(1) bekezdés a) pont által előírt 2. számú mellékletben foglaltak szerint.
 
A helyszínen kiszabott bírságról szóló, az NFM rendelet 5. §
(1) bekezdés b) pontja által hivatkozott 3. számú mellékletben található írásbeli tájékoztató átadása a katasztrófavédelem hatósági ellenőrzései során kiszabott bírságra nem vonatkozik, annak alkalmazására a Kkt. 20. § (9) bekezdése alapján csak a Kkt. 20. § (4a) bekezdés szerint kiszabott bírság esetében van szükség.
 
Mivel a kiszabott bírság az ellenőrzött ügyfél által a helyszínen, az NFM rendelet 7. § (2) bekezdésében említett módon történő – készpénzes vagy bankkártyás – megfizetésének feltételei a katasztrófavédelmi hatóság részéről jelenleg nem állnak fenn, így a bírság megfizetésére továbbra is a 7. § (3) bekezdésében meghatározott módon csekkszelvény átadásával kerülhet sor.
 
 
Az NFM rendelet 10. § (1) bekezdésben előírtak szerint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. § (8) és (15) bekezdésében meghatározott esetekben a hatóság eljáró tagjának a forgalmi engedély elvételéről átvételi elismervényt szükséges átadnia az ellenőrzött részére, amely tartalmazza a jármű azonosító adatait, az engedély számát és az elvétel okát. Az új szabályozás értelmében forgalmi engedély elvételéhez kapcsolódó adatoknak külön átvételi elismervényben kell szerepelniük.
 
 
Az NFM rendelet 16. § (1) bekezdése a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94. § (2) bekezdés b) pontjának alkalmazásáról szóló 80/2009. (XII. 29.) KHEM rendelet (KHEM rendelet) 2. § (5) bekezdés b) pontját a következők szerint módosította:
 
„A Ket. 94. § (2) bekezdés b) pontja alkalmazásának a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. § (1) bekezdés e) pontja alapján a 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet
(Korm. rendelet) 5. melléklet 1-61. sorában foglalt esetekben van helye.”
 
Ezek értelmében a veszélyes áruk közúti szállítása (ADR) során elkövetett, a Korm. rendelet
5. melléklet 1-61. sorában, azaz a teljes mellékletben foglalt szabálytalanságok esetében, a Ket. 94. § (2) bekezdés b) pontja – és annak alkalmazásáról rendelkező KHEM rendelet 2. §
(5) bekezdés b) pont előírása – alapján, a Ket. 94. § (1) bekezdés a) pontjában megfogalmazott figyelemfelhívás nem alkalmazható, hanem ugyanezen bekezdés b) pontja szerint a hatóságnak hivatalból meg kell indítania a hatáskörébe tartozó bírságolási eljárást.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1630 látogató olvasta.