Híreink

Önkénteseink az EU-ban és a nagyvilágban

2011. augusztus 23.

Az önkéntes mentőszervezetek szerepének erősítése nemzeti célkitűzés, de egyben a világban bekövetkezett katasztrófahelyzetekben ezek a minősített szervezetek avatkozhatnak be. Milyen vizsgák és feltételek alapján tehetik ezt a jövőben?


 
A nemzeti minősítésen átesett, majd megalakított központi rendeltetésű műszaki mentőszervezetek, mint gyorsreagálású erők vethetőek be határon átnyúló, illetve a kétoldalú katasztrófa-segítségnyújtási egyezmények alapján küldhetőek át szomszédos országokban bekövetkezett, veszélyhelyzetek felszámolására.
 
Nemzetközi, ENSZ INSARAG, Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport (2005. évet követő)
  • Nehéz kategóriájú újraminősítésen, 2012. szeptember hónapban, a Központi Rendeltetésű Mentőszervezet fog átesni, amely az önkéntes mentőszervezetek bevonásával megalakult szervezet lesz.
  • Tervezik egy szakmai ernyőszervezet által összeállított mentőcsapat Közepes minősíttetését is.
 
A nemzetközi minősítésű mentőcsapatok kerülnének bevetésre, egy EU-n kívüli segítségnyújtásra.
 
Az EU-s elvárásoknak megfelelően Magyarország aktívan szerepet vállal az EU Polgári Védelmi Mechanizmus végrehajtásában, ennek meglelően három féle EU Polgári Védelmi Modul (gyorsreagálású moduláris mentőerő) kerül felajánlásra, melynek bázisát az FKRMSZ és az önkéntes mentőszervezetek fogják adni:
 
1)      Közepes kategóriájú Városi Kutató és Mentő (USAR) Modul,
2)      Árvízvédelmi Modul (EU-s szintű bevezetését Magyarország szorgalmazta),
3)      Víztisztító Modul (FKRMSZ szakalegysége).
 
Az EU PV Modulok követelményeinek való szakmai megfelelést erősíti az itthon bevezetésre kerülő Szervezeti és Műveleti Irányelv.
 
 
 

1. ábra: Önkéntes mentőszervezetek alkalmazása, mentésbe történő bevonása

 
 

 

 
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1301 látogató olvasta.