Híreink

Erősödik az önkéntes mentőszervezetek szerepe

2011. augusztus 23.

Az önkéntes mentőszervezetek szerepének erősítése olyan célkitűzés, amelynek fő célja speciális szaktudásuk bevonása a lakosság életének és anyagi javainak védelmébe. Mindezt azonban rendezett formában, a szakmai kompetenciák megfelelő minősítési rendszerben történő vizsgálatával kívánják elérni. Különösen fontos ez, mivel az önkéntes mentőszervezetek szakmai felkészültsége kiegészíti a Katasztrófavédelem rendszerén belül a tűzoltó és polgári védelmi erőket.


A cél, hogy a katasztrófavédelem rendszerében mentésbe bevonható, különlegesen felszerelt és felkészült önkéntes mentőszervezetek és önkéntes területi polgári védelmi szervezetek részére egy Szervezeti és Műveleti Irányelvet ad ki.
 
 

1. ábra: Önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének lépései

 
  
A Szervezeti és Műveleti Irányelv alaprendeltetése az, hogy a mentésbe bevonható önkéntes mentőszervezetek és önkéntes területi polgári védelmi szervezetek részére
 
  • ajánlásként megfogalmazzon egy alapvető szakmai követelményt.
 
A BM OKF szándéka az, hogy azon szervezetekkel kíván a jövőben együttműködni, illetve azon szervezeteket kívánja a mentésbe, kárelhárításba bevonni, amelyek
  • megfelelnek ezen minimum szakmai követelményrendszernek és
  • ez alapján minősíttetik magukat.
 
A szervezeteknek szóló minimum szakmai követelményrendszer egy Szervezeti és Műveleti Irányelv formájában kerül szabályozásra, két szakterületet érintve:
 
  1. az árvíz-védekezési és -mentési képességek, komplex árvízi védekezés (javasolt létszám 55 fő),
  2. a városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő képességek.
 
Az USAR szakterületen három minősítés adható ki:
 
  • Nehéz (javasolt létszám 55 fő),
  • közepes (38 fő) és
  • könnyű kategória.
 
Azokkal az önkéntes mentőszervezetekkel kívánnak együttműködni, amelyek megfelelnek a Szervezeti és Műveleti Irányelvnek és alávetik magukat egy nemzeti minősítésnek.
A megalakításra kerülő önkéntes területi polgári védelmi szervezeteknek felépítésben és működésben követniük kell a Szervezeti és Műveleti Irányelvet.
 
 

2. ábra: Nemzeti minősítés menete

 
A szervezetek részére első alkalommal egy rendszerbeállító gyakorlat keretében történik a nemzeti minősíttetés, amelyre egy bemutatkozó háttéranyagot (portfoliót) kell a szervezetnek benyújtania. A háttéranyaggal és a terepen végrehajtott gyakorlattal bizonyítani kell a Szervezeti és Műveleti Irányelvnek való megfelelést.

  

  • Évente kell képzés, felkészítés vagy bemutatók formájában frissíteni a megszerzett tudást és szinten tartani a szervezet készültségét.
  • A minősítést ötévente kell teljeskörűen megismételni.
  • A minősített szervezetek számára egy igazoló okirat (mentési igazolás/igazolvány) kerül kiadásra, amely feljogosítja a szervezetet, hogy mentésben vehessen részt, lezárt kárterületre beléphessen és igazolja, hogy eszközei alkalmazhatóak.
 
 
Az önkéntes mentőszervezetek jól kiképzett szakértői és speciális eszközei önként jelentkezés és felajánlás alapján regisztrálásra kerülnek az önkéntes polgári védelmi szervezetekbe. Elrendelt veszélyhelyzetben az önkéntesek beosztásra kerülnek a köteles polgári védelmi szervezetbe.
 
Az önkéntes mentőszervezetek bevonásával a BM OKF területi szerveinek bázisán területi polgári védelmi szervezetek kerülnek megalakításra, amelyek a megyei közgyűlés elnökének engedélyével megyén belül 3 órás készenléttel azonnal mozgósíthatóak. Alapvető feladatuk a megye lakosainak és anyagi javainak védelme. Alaprendeltetését a megye veszélyeztetettségének megfelelően alakítják ki.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1548 látogató olvasta.