Híreink

INCA nowcasting rendszer tesztalkalmazása Somogy-megye és a Balaton térségében

2011. október 03.

Az időjárás és annak gyors változásai jelentős veszélyforrások. Hogyan lehet kis területre gyors és célzott előrejelzéseket adni katasztrófavédelmi célú felhasználáshoz? Erről szólt az a továbbképzés, amit – az INCA-CE projekt keretein belül – a siófoki meteorológiai obszervarvatóriumban tartottak szeptember 26-án. Az ott elhangzott előadásokat adjuk közre.


Az Európai Unió támogatásával megvalósuló INCA-CE projektben kis térségekre szóló gyors időjárás előrejelző rendszert dolgoz ki 8 közép-európai ország meteorológiai szervezete, köztük a Magyar Meteorológiai Szolgálat.
A projekt katasztrófavédelmi munkacsoportjának vezetőjeként a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vesz részt a programban, ennek megfelelően munkatársai számára is fontos a szolgáltatott adatok értelmezése, ezek jobb megismerése. Mivel a rendszerben akár 1 km2 területre 2-4 órára is kaphatunk előrejelzéseket, a rendszer magyarországi tesztelésére Somogy megyében és a Balaton térségében kerül sor.  
A tesztelés során a viharos erejű szélről, hosszan elhúzódó vagy hirtelen lezúduló esőről, jégesőről, villámlás veszélyes időszakokról, télen pedig az ónos esőről, jelentősebb havazásról kapott előrejelzések bekövetkezéséről fogunk értékelést készíteni a tűzoltói és polgári védelmi beavatkozások adatai, és az önkormányzatok vis maior kárbejelentései alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat számára.
 
A gyors előrejelzések 2012-től a közép-európai lakosság számára is közvetlenül elérhetővé válnak interneten keresztül a projekt által üzemeltetett webportálon, és a gyors előrejelzésekről szóló lakosságtájékoztatási anyagok is készülnek majd.
 
INCA továbbképzés
 
  
 
 
 
A továbbképzést az INCA fejlesztési és alkalmazási tervekről, valamint a kimenetek
formájáról, kiértékeléséről és továbbítási módjáról élénk vita zárta.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1161 látogató olvasta.