Híreink

Segítség Törökországba

2023. február 07. 10:19

Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma. Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központ online felületén 04:47-kor kért segítséget az unió tagállamaitól, amelyre más országok mellett Magyarország is reagált. A HUNOR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület tagjai indultak útnak.


HUNOR

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti majd a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat a katasztrófavédelem raktárbázisáról kora este indította útba a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. A csapatot szállító honvédségi repülőgép a tegnap esti órákban szállt fel Budapestről.

Magyarország hivatalos mentőcsapata a HUNOR mentőszervezet 50 emberrel – köztük hatan a mentőszolgálat állományából – két személykereső kutyával, több tonnányi felszereléssel indult útnak Törökországba a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérről. Az Airbus A319 típusú egy katonai repülő az esti órákban száll fel Budapestről, Törökországban az Adana reptéren landol. Innen a török katasztrófavédelem által javasolt területre mennek, és megkezdik az eltűnt személyek utáni kutatást, romok alóli mentést.

 

Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület

Écsi Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója felkérte a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesületet, hogy a földrengés áldozatai részére juttassák el a magyar katolikusok segítségnyújtását. A felkérés teljesítéséhez szükséges eszközök és felkészített önkéntesek rendelkezésre állnak; a csapathoz időközben néhányan a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltói közül csatlakoztak. 

Az önkéntes csapatu 2023. február 7-én 7 órakor indult 19 fővel (1 fő csapatvezető, 2 fő csapatvezető-helyettes, 1 fő nemzetközi összekötő, 2 fő orvos, 2 fő ápoló, 9 fő műszaki mentő, 2 fő romkutató kutyavezető és 2 kutya) 5 gépjárművel és 2 utánfutóval, egy heti önellátás képességével a kárterületre, ahol csatlakozik a török partnerszervezethez. A csapatk városi kutató-mentő, műszaki-mentő, kötéltechnikai mentő, egészségügyi, kutyás kutatási, vezetés-irányítási képességeket visz magával. Váltásukról a szükségletek és lehetőségek függvényében a mentőszervezet később gondoskodik.

Vissza

Ezt a hírt eddig 565 látogató olvasta.