Híreink

Hosszú tűzoltósági menetpróba: 13 hónap és 14 ezer kilométer elektromos járművel

2022. április 19. 12:38

2020 szeptembere óta tartja üzemben a berlini tűzoltóság a Rosenbauer RT elektromos tűzoltó gépjárművet. Az idei Interschutzon fogják összegezni a tapasztalatokat, amelyben egy 13 hónapos időszakra, és az ez alatt futott 14 ezer kilométeres futásteljesítményre, illetve a bevetések tapasztalataira koncentrálnak. A legégetőbb kérdés: vajon sikerült-e megugrani a kitűzött 80%-os tiszta elektromos üzemet? (Spoiler: jócskán.)


„Hatótávnövelt” elektromos jármű

A jármű sajátossága, hogy – bár mindenki elsősorban elektromos járműként számol be róla – található a fedélzeten egy dízel BMW-motor is. A hatótávnövelő az elektromos hajtásláncnak segít be, ha a bevetés paraméterei úgy kívánják, hiszen egy tűzoltó gépjárműnél kulcsfontosságú a hosszú bevethetőség. A berlini tűzoltóságnál azonban a koncepció eredeti ígéretét tesztelték, hiszen a lánykori nevén még Rosenbauer CFT-nek hívott gépjármű mögött az a felismerés állt, hogy a tüzek nagy része rövid szivattyúműködéssel leküzdhető, és városi környezetben kisebb távolságokat kell megtenni a bevetés helyszínéig, vagyis a tisztán elektromos működés az esetek igen nagy százalékában megvalósítható.


Középen a berlini tűzoltóság járműve

 

Tisztán elektromos üzemben

De mekkora százalékában? Nos a gépjármű 13 hónap alatt összesen kb. 1600-szor kelt útra, kb. 14 ezer kilométernyi távot tett meg, mindezt a Mitte, Suarez és Schöneberg tűzoltóállomásokról (ezek kb. 3-6 km távolságra vannak a brandenburgi kaputól). A célkitűzés az volt, hogy a bevetések legalább 80%-át tiszta elektromos üzemben teljesítse; az eredmények alapján azonban végül a 95% teljesült. Ez azt jelenti, hogy alig 75-80 alkalommal kellett bekapcsolni a dízelmotort. A CHIP.de beszámolója szerint ráadásul a teszteredményt még rontotta is, hogy az egyik tűzoltóállomáson két hétre meghibásodott a töltő, és egy szoftverfrissítés után a tesztjárművel töltési gondok voltak (ezért a tesztidőszakot 12 hónapról 13 hónapra növelték).

 

A jármű jelenleg a „születési helyén”, Leondingban van, ahol a Rosenbauer szakértői alapos átvizsgálásnak vetik alá, utána pedig az idei Interschutz-on állíták ki.

 

Forrás:

Feuerwehrmagazin.de

CHIP.de

Vissza

Ezt a hírt eddig 869 látogató olvasta.