Híreink

Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2011. november 18.

Mikulásra az olvasóhoz kerülő Védelemben az új Katasztrófavédelmi törvényből eredő feladatok egy szeletét mutatják be szerzőink, míg tovább folytatjuk az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat lényegi változásairól szóló elemzéseket. Ezúttal a tűzvédelmi szakértői tevékenység megváltozott feltételeiről, feladatairól szól az összeállítás. Lesz még szó kamaráról, mérnöki tevékenységről, tervezésről, de más aktuális témákról is olvashatnak. Lehet, hogy kitart karácsonyig.


Fókuszban
 
Hogyan alakult a tűzvédelmi tervezési tevékenység?
 
A hazai építészeti tervezésben hosszú ideig mostohagyerekként szerepelt a terv tűzvédelmi része. A 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel kiadott OTSZ megjelenésével elsőként lett szabályozva a tűzvédelmi tervfejezettel kapcsolatos jogosultság. Majd a 28/2011.(IX.6) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat ezen az úton tovább ment. Mi következik mindebből?
 
A Magyar Építész Kamara Elnökségének tájékoztatója

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 288 § (1)  bekezdésével kapcsolatban közreadott kamarai tájékoztató szinte csak negatív észrevételeket tartalmaz erről, de említi a kamarai törvényt módosító katasztrófavédelmi törvényt. Lássuk a főbb megállapításokat?
Tévesen értelmezett az építészkamara – OKF álláspont

Az Építészkamara körlevelében több ponton a jogszabályokban foglalt előírások valódi tartalmától eltérő értelmezés szerepelt. Ezen túl számos kérdés is elhangzott az OTSZ-el, illetve a Katasztrófavédelmi törvénnyel kapcsolatban. Az OKF ezekkel kapcsolatos állásfoglalása egyértelművé teszi az OTSZ 288. § (1) bekezdésében foglaltak értelmezését.
 
Lengyelfi László - A Magyar Mérnöki Kamarában megalakul a Tűzvédelmi Tagozat
A 2011. évi CXXVIII. törvény módosította a tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvényt. A módosítás szerint a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara a jelenleg meglevő szakmai tagozatai mellett tűzvédelmi tagozatot is létrehoz. A tagozat megalapításával kapcsolatos előkészítő feladatok végrehajtásáról döntött a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége az október 12-ei ülésén.

Tanulmány

Mészáros János - A tűzvédelmi szakértő változó feladatai az új OTSZ tükrében

Az emberiség fejlődése elválaszthatatlan - egyebek mellett – a technikai fejlődés történetétől. Ugyanez érvényes „kicsiben” hazánk építészetére, a közelmúlt tűzvédelmére és azon belül az építészeti-műszaki tervezés tűzvédelmi szabályozására is. Jelentős változások részesei vagyunk. Mi változik a szakértői munkában?
 
Gyors változások

A hazai tűzvédelmi szakemberek ma még jelentős részben aktív „ötvenes” korosztályának tagjai számára nélkülözhetetlen kelléket jelentett egykor a tűzvédelemről szóló jogszabályokat egységes szerkezetben megjelenítő a „kék könyv”, valamint a kezdetben kétkötetes, majd a Szabványkiadó által 1987-ben megjelentetett négykötetes „tűzvédelmi” szabványgyűjtemény.
De kik használták e könyveket? A jogszabályok értelemszerűen minden magyar állampolgár életére hatással voltak, viszont a szabványok ismerete és alkalmazása csak egy szűk rétegnek – az építészeti-műszaki tervezéssel foglalkozó tervezőknek és az ő tevékenységüket hatósági jogkörben eljárva segítő-ellenőrző „megelőzős” tűzoltóknak kellett részletesebben ismerni.
A jogi szabályozás első markánsan új elemeként végre megszületett az 1996. évi XXXI. törvény (tűzvédelmi törvény) amivel az alacsonyabb szintű tűzvédelmi szabályozás is lendületet kapott, azonban a szabványok „állandóságát” csak az Európai Unióhoz történő 2005 évi csatlakozás törte meg. Ettől kezdve aztán felgyorsultak az események.
Napjainkra kialakultak és működnek is az építészeti-műszaki tervezésben és a műszaki alkotások megvalósításában aktívan tevékenykedők szakmai kamarái, és szinte követhetetlen tempóban módosul az építésüggyel és a tűzvédelemmel kapcsolatos szabályozás.
 
Mészáros János - Változó szakértői feladatok – telekalakítástól a kiviteli tervig

Szerzőnk szerencsére nem hagyta abba a cikket, hanem immár a részletekbe bocsátkozva, egy-egy példán keresztül elemezi a tűzvédelmi tervező/szakértő – az új OTSZ előírásai következtében megváltozott – tennivalóit.
Tűz-és káresetek

Benkovics Zoltán - Újjáépítés – Kolontár - Devecser – Somlóvásárhely III.

Hazánk legnagyobb ipari katasztrófájának menete a jövő számára lehet fontos útmutató, ezért folytatjuk Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ működésének tapasztalatairól készített értékelést.
Megelőzés

Koburger Márk - Ipari akkumulátorok és töltési technológiájuk robbanásvédelme

Robbanásveszélyes lenne a különféle ipari gépek akkumulátortöltési technológiája? Mely akkumulátor fajták okozzák a veszélyt? Hogyan válhat biztonságossá a töltési technológia? Ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolhassuk, mindenekelőtt meg kell ismernünk a különféle akkumulátorokat. Célunk, hogy bemutassuk az ipari gépekben használatos akkumulátorok közötti különbségeket, és rámutassunk, mely akkumulátor fajták töltése minősül robbanásveszélyes technológiának és mi a védekezés módja.
 
Czirok Antal - Vízzel oltás – Kiterjesztett szórásfelületű (EC) sprinklerek
 
Bár az európai sprinkler szabvány nem tárgyalja, a kiterjesztett szórásfelületű sprinklerek (EC sprinklerek) létjogosultsága mára már sokszor bizonyított és köztudott.  Használatuk eredményeképpen csökkenthető a beépítendő fejek száma, a hozzájuk vezető csővezeték és a szerelőanyag mennyisége, és ebből, adódóan a munkaidő és a munkadíj is.
 
Dr. Takács Lajos Gábor - Épületszerkezetek tűzvédelmi követelményeinek változásai az új OTSZ-ben
 
A 28/2011 (IX.06.) BM rendelettel kiadott OTSZ legtöbb változása az 5. részben található. A változások okai sokrétűek, az elírások pontosításától az időközben megjelent vizsgálati szabványok miatti változásokon át a bekövetkezett tűzesetek tapasztalatainak felhasználásáig terjednek. Jelen cikk egyes változások hátterét – okait, következményeit – mutatja be, kiemelve az alapfogalmakban bekövetkezett változásokat.
 

 
Vegyes anyagú hőszigetelő homlokzati bevonatrendszer felső ablakkáva kialakítása
 
Szabályozás

Dr. Tóth Ferenc, Dr. Mógor Judit, Bonnyai Tünde - A nemzeti védekezés rendszere a katasztrófák elleni védekezésben

2012. január 1-je fordulópontot jelent a katasztrófavédelmi szabályozórendszerben, hiszen hatályba lép a megújult törvény és végrehajtási rendelete, valamint a kapcsolódó miniszteri rendeletek. A következőkben azon alapvető rendelkezésekbe nyújtunk betekintést, amelyek ismerete elengedhetetlen a katasztrófák elleni védekezésben bármely feladatot ellátó szervek és szervezetek tagjai számára is.
 
A nemzeti védekezés időszakai az új katasztrófavédelmi rendszerben

Új fogalmakkal kell megismerkedni: katasztrófaveszély, veszélyhelyzet, katasztrófa károsító hatása által érintett terület olyan a felkészülést, védekezést elősegítő megfogalmazások, amelyek a hatékonyságot nagymértékben elősegíthetik.
 
A katasztrófavédelem polgári védelmi feladatai

Az új típusú polgári védelem, az angol terminológiából ismert „civil protection” kifejezés jelentésének megfelelően elsősorban a nem háborús veszélyeztetettség szempontjából jelentkező lakosságvédelmi, felkészítési és megelőzési feladatokat látja el a katasztrófavédelmi törvény szerint a polgári védelem. Ez egy össztársadalmi feladat-, eszköz- és intézkedési rendszer, amelynek célja a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása és a lakosság felkészítése a katasztrófák hatásainak leküzdése érdekében. Hogyan?
 
Módszer

Dr Takács Árpád - Polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlata

A reagáló képesség növelése érdekében a Békés megyében a 12 órás készenléti idejű területi és települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárok riasztási gyakorlatát hajtották végre. A fő cél, hogy a polgári védelmi szervezetekbe beosztott állampolgárok megismerjék feladataikat, tisztában legyenek azok gyakorlati tartalmával, a megalakítási helyekkel. Ezzel hatékonyabbá téve a településeken a védekezési feladatok ellátását. 
Fórum

Dräger X-zone® 5000 - Mobil gázveszély-jelző

A veszélyes anyagok jelenlétét folyamatosan jelezni kell a terület-felügyelet révén a munkaterületen vagy balesetnél. Az 1 – 6 gázig személyi légtérelemzőként és egyedülálló felügyelő rendszerként sokoldalú alkalmazási lehetőségekkel kitűnő készüléket mutatunk be.
A Dräger cég fejlesztő mérnökei által szabadalmaztatott kombináció a nagyobb biztonság egy sajátos mérőműszer kombinációt alkalmaztak: az X-am 5000 és X-am 5600 személyi légtérelemzők és egy robosztus, vízálló felügyelő,  és ZONA 0 engedélyes felügyelő, egybeépített változatát alkalmazzák ott, ahol gázömléssel számolni lehet.
 
Feicht Ferenc - Füsttel a nagyobb biztonságért

A címet olvasva sokakban felmerülhet a kérdés: Mit? Hogyan? Hiszen a füst a tűzesetek során nemcsak azért nehezíti a gyors és hatékony beavatkozást, mert még nappali világosságnál is jelentősen rontja, sőt 30 cm-nél kisebbre csökkentheti a látási távolságot, de a benne lévő gázok, gőzök és szilárd részecskék az egészségre ártalmasak is. Mitől lehet akkor nagyobb biztonság a füsttel?



 
Szervezet

Kossa György - Iparbiztonság − feladatok és kihívások a jövő védelmében

A gazdaságban a veszélyes anyagok jelenléte súlyos ipari balesetek kialakulásának kockázatát hordozza, amely akár katasztrofális hatással is lehet a veszélyes üzem környezetére és az ott élő lakosságra. A súlyos ipari balesetek elleni védekezés és a veszélyes áru szállítmányok biztonságának kérdése új, hangsúlyos eleme a katasztrófavédelmi feladatoknak. Emellett a lakosság létfontosságú ellátásához szükséges kritikus infrastruktúra védelmének magas fokú biztosítása is feladat. Mit jelent ez az új hatósági feladatkör? Ezt az iparbiztonsági tevékenységet mutatjuk be.
Védelem
Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle
 Megrendelhető:
 Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 2042 látogató olvasta.