Híreink

Ki lehet tűzvédelmi szakértő - tűzvédelmi tervező?

2011. november 21.

Az új OTSZ megjelenése után az egyik legtöbbször felvetődő kérdés. A TSZVSZ Magyar tűzvédelmi Szövetség siófoki – november 17 – 18 közötti – konferenciáján is az egyik fő témaként szerepelt. Dr Takács Lajos előadása mellett Csuba Bendegúz főosztályvezető szólt többek között a témáról előadásában, ismertetve a jogszabály előkészítés folyamatát.


Csuba Bendegúz tűzoltó ezredes előadásában tájékoztatta a hallgatóságot a jogszabály előkészítés folyamatáról, a kamarákkal történt egyeztetésekről. Ennek eredményeként a tűzvédelmi tervezői tevékenységről szóló kormányrendelet napokon belül megjelenhet. Az eddigi szakértő jogosultságok megmaradnak, az építészek pedig egy átmeneti időben, várhatóan 2016 december 31-ig szakértői vizsgát tehetnek.
 
Dr. Takács Lajos előadásában kiemelte, hogy a tervezés folyamatában már a kezdetektől szükség van a tűzvédelmi tervezői kompetenciára. Igazából már a tenderterv fázisban is szükség van rá. Az lenne az ideális, ha a tervezési fázis elején készül egy tűzvédelmi koncepció, s azt követi végig a tűzvédelmi tervező, hisz a tartószerkezeteket, a közműkapcsolódásokat, de az erős és gyengeáramú rendszert is végig kell tekinteni a tűzvédelmi követelmények oldaláról.
Aki azt gondolja, hogy a tervező feladata mindössze a tűzvédelmi műleírás elkészítése nagyot téved, aminek az épület biztonsága látja kárát. „A tűzvédelmi műleírás ugyanis nem cél, hanem eszköz! Eszköz, hogy bemutassa, az épület megfelel a követelményeknek.”
 
A nemzetközi és a hazai tervezési gyakorlatot összevetve bemutatta a tervezési módszereket:
 
  1. Tételes előírások teljesítése.
  2. Mérnöki módszerek alkalmazása (tűzvédelmi adatok alapján zónamodellek, tesztek stb.)
  3. Optimalizálás (amikor a követelmények és a költségek összevetésével optimális tűzvédelmi megoldásokat keresnek)
  4. Minimumkeresés (amikor a követelmények minimumát keresik, s azt tervezik be)
  5. Minimum alá tervezés (a magyar módszer azt keresi, hogyan tudunk lemenni a biztonságos minimum alá)
 
Ma a világ a mérnöki módszerek alkalmazásán alapuló tűzvédelmi tervezést követi nagyobb projektek esetén.
Nem lehet kérdés, hogy az önálló tűzvédelmi tervezésre szükség van. Nélküle az épületeink tűzbiztonsága kérdéses, ezért lehet már két felsőfokú intézményben is tűzvédelmi szakmérnöki diplomát szerezni – közölte 80 fős hallgatóságával az előadó.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1605 látogató olvasta.