Híreink

Hogyan kezeljük a pirotechnikai anyagokat?

2011. december 02.

A Pirotechnikusok Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett szakmai napon a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet értelmezésével kapcsolatban elhangzott kérdések és válaszok nagyban segíthetik a szabályos év végi szállítások, ideiglenes elárusítóhelyek kialakítását. Az OKF kérdésekre adott válaszait adjuk közre.


 1.      A jelenleg hatályos előírások közül konkrétan kinek kell tűzvédelmi szakvizsga az év végi árusítás során (eladó, pénztáros, segéd, stb.)?
 
A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 93. § (1) bekezdése alapján „a forgalmazási engedély iránti kérelmet a 3. melléklet 4. pontjában meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani.
(2) A kérelemhez mellékelni kell:
e) tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány másolatát.”
 
A tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 27/2009. (X.29.) ÖM rendelet 1. melléklet 6. pontja szerint tűzvédelmi szakvizsgához kötött foglalkozási ág és munkakör: a „pirotechnikai szakbolti eladó, raktárkezelő, terméküzemeltető, anyag- és termékgyártás-vezető, kivétel a csak I. kategóriájú (játékos) pirotechnikai termékek kereskedését folytatók.”
 
A fentiekből megállapítható, hogy az év végi, nem szakboltban történő árusításnál az eladónak, amennyiben raktárkezelői tevékenységet nem végez, tűzvédelmi szakvizsgával nem kell rendelkeznie. Amennyiben raktárkezelői tevékenységet is végez, úgy a hivatkozott ÖM rendelet szerint a tevékenysége tűzvédelmi szakvizsgával végezhető. Szakboltban történő árusításnál az eladónak tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkeznie.
 
 
 
2.      A jelenleg hatályos előírások közül konkrétan kinek kell tűzvédelmi szakvizsga a pirotechnikai termékek felhasználása során (felelős pirotechnikus, segéd, stb.)?
 
 
A Korm. rendelet  4. számú melléklet 1-6. pontjai a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos felhasználási tevékenységgel kapcsolatban a következő lépéseket különböztetik meg: pirotechnikai termék megvásárlása, közúti szállítása, előkészítő szerelése, telepítése, indítása és a felhasználás utáni eljárás.
 
Sem a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR), sem egyéb jogszabály e termékek szállítása esetén nem írja elő a pirotechnikusi végzettség és a tűzvédelmi szakvizsga meglétét. A szállítási tevékenység a felhasználás helyszínén a szállító járműről történő lepakolással véget ér.
 
A pirotechnikai termékekkel kapcsolatos felhasználási tevékenység következő lépéseiben (előkészítő szerelés, telepítés, indítás) a küldeménydarabot (külső-, illetve belső csomagolóeszközt) meg kell bontani a termékhez történő közvetlen hozzáférés céljából. Tehát a küldeménydarab megbontását és ezt követően a termékkel kapcsolatos közvetlen tevékenységet csak megfelelő szakképesítéssel (tűzvédelmi szakvizsgával) rendelkező személy végezheti (felelős pirotechnikus, segéd, stb.).
 
A pirotechnikai termékekkel kapcsolatos felhasználási tevékenység utolsó lépése a „felhasználás utáni eljárás”, melynek során a tevékenységért felelős pirotechnikusnak az eszközöket és a tevékenységben érintett területet személyesen át kell vizsgálnia a veszélyforrások felderítése és megszüntetése céljából.
 
A terület veszélytelenné nyilvánítását követően történhet a felszerelés visszabontása, mely tevékenységhez nem követelmény a tűzvédelmi szakvizsga megléte.
 
A pirotechnikai termékekkel kapcsolatos felhasználási tevékenység során minden olyan (segéd)eszköz mozgatásához, szereléséhez, amely nem tartalmaz csomagolásától megfosztott pirotechnikai terméket, nem követelmény a pirotechnikusi végzettség és a tűzvédelmi szakvizsga megléte.
 
A fentebb részletezett álláspont jelenik meg a Korm. rendelet 3. melléklet 8. pontjában szereplő formanyomtatványon, mikor „A pirotechnikai termékek szerelésében, működtetésében közreműködő nagykorú személyek (segítők)” esetében a tűzvédelmi szakvizsga adatait kéri megadni. A küldeménydarab, illetve a csomagolásától megfosztott pirotechnikai terméket nem tartalmazó (segéd) eszköz kezelését végző személyt a formanyomtatványon nem kell feltüntetni.
 
 
3.      A felhasználandó termékek szállíthatóak előszerelve az ADR szabályai szerint vagy sem?
 
A Korm. rendelet 4. melléklet 3.4 alpont (és az ADR 1.2.1 pont) értelmében pirotechnikai termékeket a felhasználás helyszínére csak a veszélyes áruk szállítására vonatkozó jogszabályok (ADR) előírásainak betartásával, küldeménydarabos formában lehet szállítani vagyis előreszerelt formában nem.
 
 
4.      Az év végi forgalmazásnál alkalmazott konténer ajtaja nem nyílhat menekülési útvonalra a hatályos előírások szerint, mely előíráshoz nincs távolság meghatározva. Mekkora távolságon belül nem lehet menekülési útvonal a nyitási irányban?
 
A Korm. rendelet 22. § (2) bekezdése értelmében az ideiglenes, átmeneti és kézi tárolóhely ajtaja menekülési útvonalra nem nyílhat.
 
A Korm. rendelet 25. § (4) bekezdése alapján „a konténer telepítési irányát úgy kell meghatározni, hogy a konténer ajtajának nyitási iránya ne a szomszédos létesítmények menekülési útvonala, illetve az elárusítóhely felé essen.”
A Korm. rendelet nem határoz meg távolságot a szomszédos létesítmény és a konténer között, a konténernek csak telepítési irányát szabályozza, amelyet az alábbi ábra szemléltet:
 


A Korm. rendelet értelmében a konténer telepítési irányát a konténer elhelyezésére szolgáló ingatlanhoz közvetlenül csatlakozó ingatlanokon lévő létesítmények menekülési útvonalainak (azaz az építmények menekülési útvonalának szabadba vezető ajtói elhelyezkedésének) figyelembevételével kell megválasztani, függetlenül attól, hogy a szomszédos ingatlanon lévő létesítmény mekkora távolságra van a konténertől.


 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1727 látogató olvasta.