Híreink

Aeroszolos oltóberendezések alkalmazása a Millennium Városközpont Beruházáson

2011. december 16.

A Millennium Városközpont korszerű épületeinek tűzvédelme is a legkorszerűbb elvek szerint létesült. Teljes körű tűzjelzés, a teljes épületre előírt oltóberendezés, a bonyolult tűzszakaszolásnak megfelelő hő- és füstelvezetés, légtechnikai kezelés. Az oltóberendezés teljes sprinklerezést jelent, bizonyos helyeken vízfüggönyös megoldással, a banktechnikai elvárások miatt a sprinkleres oltással nem védhető helyiségekbe vízködös oltással. Ahol állandó emberi tartózkodással nem kell számolni, de sprinkler nem alkalmazható – speciális raktárak, irattárak, trezor – gázos vagy aeroszolos oltó jött szóba, mint költség hatékony megoldás.


Aeroszolos oltóberendezések alkalmazása a Millennium Városközpont Beruházáson

A Millennium Városközpont korszerű épületeinek tűzvédelme is  a legkorszerűbb elvek szerint létesült. Teljes körű tűzjelzés, a teljes épületre előírt oltóberendezés, a bonyolult tűzszakaszolásnak megfelelő hő- és füstelvezetés, légtechnikai kezelés. Az oltóberendezés teljes sprinklerezést jelent, bizonyos helyeken vízfüggönyös megoldással, a banktechnikai elvárások miatt a sprinkleres oltással nem védhető helyiségekbe vízködös oltással. Ahol állandó emberi tartózkodással nem kell számolni, de sprinkler nem alkalmazható – speciális raktárak, irattárak, trezor – gázos vagy aeroszolos oltó jött szóba, mint költség hatékony megoldás.            
 
Aki manapság a Soroksári úton a Petőfi hídtól dél felé autózik, a Haller utca után a dunai oldalon új, változatos irodaházak sorát látja. A mai, beruházásínséges időkben örömteli látvány! A Millennium Városközpont épületei azok. A legutolsó most készült el, már látszik rajta az ismert logo: K&H bank. Pedig ez még csak a főépület egyik része: még egy szálloda és bériroda tömb épül hozzá úgy, hogy az egész földszint közös passzázst alkot.
A K&H bank részben tulajdonosa, részben bérlője az elkészült épületeknek, mely kb. 75.000 m2 a garázs-szintekkel együtt. Építtető, megrendelő a Trigránit Cégcsoporthoz tartozó Duna Kongresszus Kft. A terveket a Finta építész Stúdió készítette. A hatalmas épülettömb a méret miatt osztott dilatált tűzszakaszokra, de a valóságban tűzvédelmi szempontból egységes egész, beleértve a később építendő szállodát és bérirodát is.  
A tervezés, kivitelezés is – méltóan a létesítményhez – igényes, magas színvonalú. Ízelítőül: a talajvíz energiáját télen-nyáron hasznosító, álmennyezeti csőkígyókba épített fűtő-hűtő rendszer, a környezetvédelmi LEED követelmények maximális betartása stb. Így természetesen az objektum tűzvédelme is  a legkorszerűbb elvek szerint létesült. Teljes körű tűzjelzés, a teljes épületre előírt oltóberendezés, a bonyolult tűzszakaszolásnak megfelelő hő- és füstelvezetés, légtechnikai kezelés.           
Az oltóberendezés teljes sprinklerezést jelent, bizonyos helyeken vízfüggönyös megoldással.      
Azonban a banktechnikai elvárások miatt nem mindenhol alkalmazható direkt vizes oltás. A bank az állandó tartózkodású, de sprinkleres oltással nem védhető helyiségekbe vízködös oltást kért. Ahol állandó emberi tartózkodással nem kell számolni, de sprinkler nem alkalmazható – speciális raktárak, irattárak, trezor – gázos vagy aeroszolos oltó jött szóba, mint költséghatékony megoldás.              
Cégünk a FIREPRO teljes elárasztásos aeroszolos rendszerrel pályázott - eddig is sok helyre telepítettünk-, amely  már Magyarországon  több helyen bizonyította  megbízhatóságát  és rendkívüli hatékonyságát. Emellett szólt, hogy szerte a világon a legtekintélyesebb minősítésekkel, alkalmazási engedélyekkel rendelkezik, széles, variábilis a termékpaletta, teljes rendszert alkot megfelelő oltásvezérlő központ, és tűzjelző eszközök alkalmazásával, kb. 60 országban rendelkezik jelentős referenciával, és szakszerű telepítés esetén 1,5 millió euró gyártói termékfelelősség-biztosítást és 5 év garanciát nyújt. Élettartama legalább 15 év.       Fajlagosan kevés oltóanyagra van szükség, mely környezetbarát, nem mérgező.            
A megbízatást megkaptuk 23 db kisebb-nagyobb FIREPRO oltórendszer tervezésére, engedélyeztetésére, és telepítésére. Ezek többnyire irattárak 8 - 280 m2 alapterülettel. Aki már tervezett tűzvédelmi berendezést bankba, tudja, hogy némiképp macerásabb, mint a szokványos esetben, ugyanis a bankbiztonsági és esztétikai követelmények összehozása a szakmai és OTSZ előírásokkal nem mindig egyszerű. A kompromisszumok megtalálásában, a berendezési tervek megszerzésében – és később a kivitelezés során felmerülő problémák kezelésében is – mindig kreatív és gyors segítséget kaptunk a Duna Kongresszus Kft. szakembereitől.
A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékese, Ambrus István alezredes úr a tervezés és engedélyeztetés során sok segítséget adott, különösen a CEN/TR 15276-2 dokumentum értelmezésében.
A tervezésnél nem csak a tervezési segédletet, hanem a különböző oltópatronok kiáramlási sugárhosszát és hőmérsékletét is figyelembe kellett venni. vezérlési oldalról NOTIFIRE oltásvezérlő központot használtunk, System Sensor érzékelőkkel. Az oltórendszerek autonóm módon saját reteszelt érzékelőkről működnek, csak technikai jeleket – hiba, riasztás, oltás – küldenek az épület tűzjelző központjába. Oltásriasztás esetén az oltásvezérlő központ jelet biztosít, hogy a befúvó és elszívó légcsatornák lezárjanak a kvázi gáztömör állapot eléréséhez, mely a teljes elárasztásos aeroszolos oltáshoz szükséges. Az ajtó nyitott állapota is reteszeli a rendszert. A változatos belmagasság- és álmennyezet méretek miatt – a legkisebbek kivételével – a FIREPRO szinte teljes termékpalettáját felhasználtuk, hiszen volt olyan helyiség, amelynek a belmagassága 4,92 m így itt FP 5700-as oltót alkalmaztunk. Nehezítette a telepítést,hogy a bank raktár-irattár céljára a más célra már nem használható  „maradék” helyiségeket jelölte ki, így változatos alaprajzok adódtak. Szerencsére a FIREPRO patronok felerősítő szerkezete lehetővé teszi a kiáramlási sugárirányok változatos beállítását. A patronok vezérléséhez, monitorozásához a PROMATT saját fejlesztésű, TMT-vel rendelkező FPVA2 és FPMA  kártyáit használtuk. Avezérlőt a  NOTIFIER központban helyeztük el, ez 1 oltókör 12 monitorkártyájához alkalmas. A monitor kártyákat – mivel ezekhez a karbantartás során hozzá kell férni – vagy a patron tartókávájára, vagy álmennyezet alá, oldalfalra raktuk. A vezérlő- és monitorkártyák alkalmazásával elkerülhető, hogy az oltásvezérlő központ táp-ját tönkretegyük: ugyanis az elektromos aktiválású patron gyújtójának fűtőellenállása csak 2 ohm, így ha egyszerre több oltóeszközt indítanánk, a párhuzamos kapcsolás miatt nagy áram alakulna ki. A kártyák az egyes oltópatronokat időben eltolva sorban kapcsolják. A felügyelő áram max. 5 mA lehet, a véletlen gyújtás elkerülése végett! Az alkalmazási előírásoknak megfelelően nem csak tiltógombot, hanem Blokkoló és földelőkapcsolót is elhelyeztünk a helyiségek ajtajánál.                                                                   
 
Cégünk régi jó kapcsolatot ápol a FIREPRO Hungary Kft-vel, már bizonyos műszaki módosításokat is sikerült közösen elérnünk a gyártónál. A berendezések szállításakor – a többszöri módosítás ellenére – mindig megkaptuk a szükséges oltópatronokat, pedig eléggé feszes volt a határidő. Összességében 140 db FIREPRO oltópatront építettünk be 500g – 5700g közötti oltóanyag tartalommal.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2110 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: