Híreink

Megalakult a Magyar Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozata

2011. december 12.

Amint azt korábban jeleztük a Katasztrófavédelmi törvény megjelenését követően változott a kamarai szabályozás. A Magyar Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozata 2011. december 9-én tartotta alakuló ülését a kamara székházában. A közel félszáz résztevő a tagozat alapdokumentumainak elfogadása mellett megválasztotta a tagozat vezetőségét.


Az új katasztrófavédelmi törvény illetve az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a tűzvédelmi tevékenységet a korábbinál lényegesen magasabb szintre emelte. A törvény módosította a tervező- és szakértő mérnökök és az építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi törvényt. A módosítás értelmében a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara a jelenleg meglévő szakmai tagozatai mellett tűzvédelmi tagozatot is létrehoz. A tűzvédelmi tagozatok megalakulásával létrejön egy új szakma, a tűzvédelmi tervező. A tűzvédelmi tervezés mostantól olyan tevékenységgé válik, amelyet – a többi tervezőhöz hasonlóan – csak megfelelő végzettséggel és gyakorlattal lehet végezni. Lezárul az a korszak, amikor – a tűzvédelmi szakhatóság folyamatos konzultációjával – készíthetett és készített is tűzvédelmi tervdokumentációt. Ez azt is jelenti, hogy az új jogszabályi követelményekhez kell igazodniuk, elkészítésükhöz magas színvonalú mérnöki munkára van szükség. Valamennyi tervezőnek folyamatosan képeznie kell magát, maradéktalanul el kell sajátítani a korszerű  mérnöki módszereket.
 
A Tűzvédelmi Tagozat megalapításával kapcsolatos előkészítő feladatok végrehajtásáról a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége október 12-i ülésén döntött. December 9-én pedig a MMK székházában délután megtartott alakuló ülésen a jelenlévő kamarai tagok, a tagozat ügyrendjének elfogadása mellett megválasztották a tagozat vezetőségét.
 
Elnök:
Lengyelfi László

Elnökségi tagok:
Dr. Bánky Tamás
Vágvölgyi László
Horváth Lajos
Bárányosné Ábrahám Rita
Böröcz István
Király András

Minősítő bizottság elnöke:
Mészáros János

Minősítő bizottság tagjai:
Mohai Ágota
Szilágyi Csaba
Müller Róbert
Végh Ferenc
Dr. Szőcsné Varga Ilona
Fodor Mihály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1828 látogató olvasta.