Híreink

Füsttel a nagyobb biztonságért

2012. január 20.

A címet olvasva sokakban felmerülhet a kérdés: Mit? Hogyan? Hiszen a füst a tűzesetek során nemcsak azért nehezíti a gyors és hatékony beavatkozást, mert még nappali világosságnál is jelentősen rontja, sőt 30 cm-nél kisebbre csökkentheti a látási távolságot, de a benne lévő gázok, gőzök és szilárd részecskék az egészségre ártalmasak is. Mitől lehet akkor nagyobb biztonság a füsttel?


Gyakorlást segítő füst
 
A füst valóban nehezíti a beavatkozást, éppen ezért van nagy jelentősége a füstben végzett tűzoltási, mentési és menekítési műveletek biztonságos, de a valós helyzethez a lehető legjobban hasonlító körülmények között végzett gyakorlatoknak.
A tűzoltás és a katasztrófavédelem egy olyan tevékenység, ahol annak érdekében, hogy éles helyzetben mindenki a leghatékonyabban végezze a feladatát, a beavatkozó egység minden tagjának szinte ösztönösen, de mégis megfontoltan kell cselekedni. Ehhez elengedetlenül szükséges a megfelelő rutin, amit csak sok gyakorlással és az éles bevetésekben szerzett tapasztalattal lehet megszerezni. A gyakorlatokat és a különböző tréningeket a valóságos helyzeteket imitáló körülmények között kell végezni. Ehhez a valóságost legjobban megközelítő környezeti viszonyok kellenek.
Épületekben, de a nyílt téren előforduló tüzeknél is, jelentős tényező a füst. Tűz esetén a füst keletkezése elsősorban az épületben tartózkodó személyeknek, az oltásban résztvevő tűzoltóknak okozza a legnagyobb problémát. Ezenfelül káros hatással lehet az építményben berendezésekre és anyagokra is.
Kevesebb, mint 3 perc alatt a keletkező füst miatt a látási távolság annyira lecsökkenhet, hogy a személyek elvesztik tájékozódási képességüket és már nem képesek biztonságos helyre menekülni. 5 – 10 perc után már a tűz akkora lehet, hogy a hőmérséklet 1000°C fölé emelkedik. Ennek következtében az épület, a biztonsági berendezések és károsodhatnak, vagy megsemmisülhetnek.
A szakszerű és célzottan végrehajtott megelőző tűzvédelmi intézkedéseknek a műszaki védelem mellett része nemcsak a bevetési személyzet, de az összes érintett személy megfelelő felkészítése is.
 
Firefog egy praktikus segítség a megelőzésben
 
A Firefog cég által kifejlesztett füstölési technika olyan hideg füstöt állít elő, amelynek fizikai jellemzői – a hőmérsékletet kivéve - teljesen megegyeznek a tüzeknél keletkező meleg füstökével. A valóságos tüzeknél keletkező füsttel megegyező tulajdonságú, a Firefog technológiával, elektromos elgőzölögtető berendezésekkel előállított, füst-kondenzátum segítségével helyileg lehet nagy mennyiségű tartós füstöt előállítani. Így ezzel a valóságos katasztrófahelyzetek jól szimulálhatók. Itt a füstképző folyadék ásványi anyagoktól mentes és az egészségre ártalmatlan hatású. A füstgép fúvókájából kiáramló kondenzátum sem az emberre sem pedig a környezetre nem jelent veszélyt.
Különösen ki kell emelni a füst valósághű viselkedését. Az előállított kondenzátum nagy sebességgel emelkedik felfelé, a mennyezeten nagyon gyorsan szétterjed, szabad tereket keres és a helyszíni légáramlástól függően kitölti helyiségeket, csarnokokat, aknákat, menekülő lépcsőházakat a legmagasabb pontról a padló felé terjedve.
A füst a zajok visszaverődését csillapítja, és a fényt megszűri. A részecskék mérete olyan kicsi, hogy még a 2-3 mm-es tömítetlenségek, mint pl. falrepedések vagy sérült tömítések is jól láthatóvá válnak.
 
A Firefog alkalmazási lehetőségei
 
  • Tűz- és füstszakaszok; tűzgátak ajtók, ablakok zárásának ellenőrzése,
  • Klíma, befúvó és elszívó rendszerek működésének vizsgálata,
  • Menekülő lépcsőházak, menekülő útvonalak, be- és kijáratok,
  • Gépjárművek tartózkodási helyei; mélygarázsok, parkolóházak, többszintes garázsok, 
  • Országúti és vasúti alagutak,
  • Tűzjelzők füsttel való működési próbája,
  • A füst viselkedésének és az áramlási viszonyoknak a szemléltetése (mozgókép felvételével jól dokumentálható),
  • A füstjelző berendezések és a füstelszívó rendszerek hatékonyságának vizsgálata,
  • Menekülési útvonalak léthatóvá tétele füstzáró függönyökhöz,
  • Ipari nagyberendezések, gyárak, erőművek vagy olajfinomítók,
  • Erdőtüzek szimulálása füsttel, légi oltási és mentési gyakorlatokhoz.
 
Sűrűségi fokozatok
 
A Firefog technológiával az adott trében különböző sűrűségű füstöt lehet előállítani.
1.    Könnyű:    Korlátozott látási viszonyok, +/-100-tól 200 cm-ig. (légzésvédő nélkül alkalmazható)
2.    Közepes:   Minimális látás, +/-30-tól 50 cm-ig. (Légzésvédelem: a tartózkodás időtartamától függően részecskeszűrő félálarc szükséges)
3. Nehéz:      Nem lehet látni, a látótávolság kb.10 cm.
Tömítettségi próbákhoz, áramlási viszonyok szemléltetéséhez, tűzoltási gyakorlatokhoz tűesetnek megfelelő füst előállítása,
300- 500 %-os sűrítés
(Sűrített levegős légzésvédő használata indokolt)
A Firefog technológiával végzett befüstölés során a helyiség, ill. a tér hőmérsékletétől, a légnedvességtől, a fűtő vagy hűtő berendezések működésétől, az elszívó vagy befúvó rendszerektől továbbá a természetesen jelenlévő meleg és hideg légrétegektől függően, elsősorban a függőleges keresztmetszetben, a füst sűrűsége különböző lehet.
 
A látást és a hallást befolyásoló jellemzők
 
  • A fénysugarak megszakadnak, a fényforrások nem láthatók és a fényerősség a füst sűrűségétől függően 35-től 60%-al csökken.
 
  • A napsugár fénye például kb. 200 cm után már nem látható és szórt fénnyé válik.
  • A befüstölés az érzékszerveken alapuló természetes tájékozódási képességre erős hatással van.
  • A tér megfelelő befüstölése után a részecskék a hangok visszaverődését tompítják.
    A hangelnyelés mértékét a füst sűrűségének növelésével fokozni lehet.
Az érzékszervek segítségével lehetséges tájékozódást a füsttel jelentősen befolyásolni lehet.
 
A Firefog alkalmazásának hatása
 
A Firefog füstölési technika alkalmazásával végrehajtott megelőző tűzvédelmi intézkedésekkel jelentősen növelni lehet a beavatkozó személyzet felkészültségét, a beépített tűzvédelmi technika biztonságát és ennek eredményeként emberi életek menthetők meg, és milliós nagyságrendű megtakarítások is elérhetőek.
Konkrétabban:
Humán költségek és károk megelőzése, illetve csökkentése, pl.az áldozatok kezelési- és rehabilitációs költsége, kiesett munkaidő és kártérítések.
Tárgyi és anyagi költségek és károk megelőzése és csökkentése, pl.építményeken, berendezéseken, infrastruktúrában, biztonsági berendezésekben és jelzőrendszerekben keletkezett károk, valamint a költséges takarítási munkák, javítási és üzem beállítási költségek.
 
Tehát a Firefog egy olyan praktikus és gazdaságosan alkalmazható eszköz, amely a tűzvédelem és a katasztrófavédelem területén tevékenykedők munkáját segíti.
 
Feicht Ferenc
FeWe Biztonságtechnika Kft.
a firefog technology
Magyarországi partnere

Vissza

Ezt a hírt eddig 1616 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: